Диария, объркване, умора – кои са редките симптоми на COVID-19

Коронавирусът има разнообразни симптоми
2 апр 2020 11:17, Нели Христова
41
Диария, объркване, умора – кои са редките симптоми на  COVID-19
Снимка: БГНЕС

Все още има много неща, които не знаем за коронавируса, причинил пандемията през последния месец. В това число и какви са симптомите и колко разнообразни могат да бъдат те.

Най-честите отличителни симптоми на COVID-19 са суха кашлица, треска и затруднено дишане.

Въпреки че много хора нямат никакви симптоми – дори и да са сериозно заразени, проучванията сочат, че значителна част от хората показват първо други симптоми, като диария или загуба на обоняние и вкус.
Ето някои по-рядко срещани симптоми на COVID-19, описани от “Сайънс Алерт“ и цитирани от БГНЕС.

1. Храносмилателни проблеми като диария и гадене

Те може да са по-често срещан симптом, отколкото се смяташе досега.

Храносмилателните проблеми все повече се свързват с коронавирусните инфекции, но изследванията са смесени колко често проявим симптом е това. Около един на 10 пациенти с коронавирус проявяват някакъв вид стомашно-чревни симптоми като диария и гадене, съобщава по-рано „Бизнес Инсайдер“.

Изследване на „Лансет“ съобщава, че само 3% от китайските пациенти са имали диария. Около 5% са тези с гадене, показва доклад на Световната здравна организация.

Новите изследвания сочат, че броят може да е по-голям, отколкото се смяташе досега, и до половината от пациентите могат да имат проблеми с храносмилането, заедно с респираторните симптоми. Обикновено тези пациенти също скоро развиват по-често срещаните симптоми като затруднено дишане, повишена температура или кашлица – само около 3% от изследваните случаи са само с храносмилателни симптоми, казват изследователите.

2.Неразположение и объркване

В неотдавнашен случай в старчески дом във Вашингтон, почти една трета от обитателите му са били с положителни тестове за коронавирус, но половината не са имали симптоми, а няколко пациенти са имали необичайни симптоми като неразположение, общо чувство на дискомфорт, дезориентация или тревожност.

3. Умора

В някои случаи COVID-19 може да се прояви като изтощение.

Това е сред най-често съобщаваните атипични симптоми, често заедно с други по-често съобщавани признаци като кашлица или треска. Умората, която често съпътства други симптоми, се съобщава рядко при липса на по-разпространени симптоми.

Пандемията, карантините и социалното дистанциране също могат да причинят допълнителен стрес и тревожност. Тези и други психологически фактори могат да доведат до подобни симптоми, твърди психотерапевтът Илън Коен за „Психология днес“, така че е важно да не изпадате в паника, ако се чувствате уморени или неспокойни.

4. Втрисане и мускулни болки

Проявявани от време на време, тези симптоми също са признак за COVID-19.

Болките и втрисането могат да бъдат симптоми на много заболявания, включително грип, но пациентите с коронавирус ги съобщават. Не е ясно колко разпространени са тези симптоми, но около 11% от изследваните отчитат втрисане, а 14% отчитат мускулни болки, според доклада на СЗО.

Това могат да бъдат ранни признаци на по-тежки симптоми или единствената индикация за лека инфекция. Ако усетите такива, вземете допълнителни предпазни мерки, за да се самоизолирате от други хора, осигурете си много почивка и течности и се свържете с лекар.

5. Главоболие и замаяност

Те също могат да бъдат признаци на вирусна инфекция. Около 8% от пациентите с COVID-19 съобщават за главоболие.

Наблюдава се и замайване в някои случаи. Честите резки пристъпи на замаяност обаче могат да показват и по-сериозен риск за здравето, според клиника в Кливланд.

6. Хрема

Хремата рядко е признак на коронавирус – тя е по-показателна за алергии или настинка. Малцина от пациентите с COVID-19 са с назална конгестия или хрема – по-малко от 5% от хората изпитват тези симптоми, според доклада на СЗО.

А кихането изобщо не е свързано с коронавируса. Ако имате някой от тези проблеми, много по-вероятно е да имате друга болест, като алергии или настинка.

7. Възпалено гърло

То също от време на време придружава коронавирусната инфекция, но отново – това е по-често признак на общ грип или настинка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е стара информация. Този вирус провокира не само бактериална пневмония ,но и рота вируси.Затова в някои страни в лечението се включва и медикамента Калетра,който е за точно този тип ифекции. Този медикамент ,обаче ,трябва да се включи от самото начало,след това е безполезно ,само натоварва черния дроб
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 31 АнонименТи откри америка на картата !
33
2
 
3
 
! Отговори
удивен преди 4 години
Все нови и нови съчинени симптоми !
32
2
 
5
 
! Отговори
... преди 4 години
Българина е сополанко, то се знае. Постоянно е уморен от бачкане, дезориентиран и объркан през последните 30 години и да - прави се че знае всичко, ама *** г*з.Значи - всички българи, от много години са болни от коронавирус :D
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тук се налага неправомерна цензура и се изтриват коментари за мнения,различни от възгледите на сайта
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се споменава запек, псориазис и себорея, много редки симптоми, но понякога съпътстват короната.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сократис"Щабът трябва да обърне внимание на стресиращата информация с която заливат хората!" Мисля че те точно на това обръщат внимание де, дори не съм чул нещо друго от тях освен стресираща информация с която ни заливат
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да да, точно така, сега като стане топло ще се появят още симптоми, Изпотяване, Разтройство, Повръщане, Гъбички на краката - и видиш ли генерала ще казва в брифингите си как броя на разболелите се расте главоломно. После що умре човек, от коронавирус ще е . *** мка ви мало умна, хората се събуждат скоро ще ви изтече времето
27
2
 
15
 
! Отговори
123 преди 4 години
Има и други симптоми, нарочно ги крият доктурята от народа: Загуба на апетит след обилно нахранване, повишена сънливост нощем, надценяване на собствената сексуалност, изразяваща се в желание за сексуален контакт, предимно по неестествен начин, с управляващите и техни роднини
26
1
 
6
 
! Отговори
бял р0б преди 4 години
аз тия симптоми ги имам постоянно и без Уханска Чума - въпрос на стандарт на живот е!
25
0
 
12
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
Короновирусната инфекция е инфекция причинена от вирус, и симптомите са същите, както и при всяка друга вирусна инфекция.Има разлика единствено, че засяга по-дълбоко белите дробове, защото рецепторите на вируса, са за откриване на алвиоли.Така е програмиран.В изброяването на симптомите, са изброени всички възможни симптоми характерни за всяка ОВИ.Загубата на обоняние и вкус, също е присъщо за обикновен грип.Щабът трябва да обърне внимание на стресиращата информация с която заливат хората!
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Па *** има запек и е хиперактивен, неориентиран за време, място и пространство и се е оставил да го мачкат и лашкат койт кат намери. ДИАГНОЗА: БЪЛГАРИН ***!
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз си кашлям тютюнджийски всяка сутрин от 15 години, и па дрискам тогава. Коджа време се е задържал тоз вирус в мен
22
0
 
9
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
има ли нещо дето не е симптом на ковид19? ако мразим слугата на новия световен ред *** тиквочко подрисоф подлежим ли на евтаназия/загробване? за един приятел питам....
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Научихме всичко за вируса убиец,но нищо не пишете кой го пусна това.Трябва да бъде наказан този масов убиец на хора,икономики и съюзи. Тече ли разследване вече?
20
2
 
2
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
А бе, какво стана с диарията на Хойнелия Нинова ? Скоро не сме я виждали на протест. Диарията ли я държи на Позитано ?
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
PCR теста може да даде положителен резултат и от други коронавируси, не само covid 19. Производителя го казва. Също казва, че не установява дали количеството вирус е достатъчно за да разболее човек.Няма ли един журналист който да зададе правилните въпроси на марионетките наречени щаб? Питайте за така наречения viral load например.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно и също преписват мисирките днеска тука утре там.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С две думи вируса ти удря нервната система и тялото ти става неконтролируемо туй може да го направи дори медикамент. Вируса е напъхан във някое хапче. В Туркменистан е забранена думата коронавирус и хората се лекуват със някаква билка. Никога не пийте хапчета ако не знаете къде и от кой са произведени. Фондацията на Бил Гейтс май произвеждаше некакви ваксини и медикаменти.
16
2
 
5
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
Диярията е рядък симптом съгласен съм.

Спонсорирани публикации