Фотографи в условията на COVID-19: Борба за оцеляване

Повечето от тях се самоосигуряват
Обновена: 2 апр 2020 09:13 | 2 апр 2020 09:05,
9


Фотографи и видеооператори алармират, че в условията на извънредното положение, наложено заради пандемията от коронавирус, алармират, че се борят за оцеляването си.

Повечето се самоосигуряват - или са еднолични търговци, или имат малки фирми. Мерките на държавата за самонаетите лица са единствено теглене на безлихвени кредите, които обаче, ако ние изтеглим няма как да ги върнем след това, защото всъщност нямаме работа. Това коментира председателят на Асоциацията на професионалните фотографи (АПФ) Лилия Йотова за "България сутрин".

"Очаквахме, че държавата няма да дели хората на малки и големи бизнеси. Ние всъщност попадаме в сектора на културата. Културните организации и артисти са в същото положение", каза председателят на АПФ пред Bulgaria ON AIR.

Йотова каза, че е необходима помощ от държавата - отсрочване или удължаване на осигурителните вноски по време на кризата. За колегите, които работят на първа линия - да се осигурят предпазни средства, отбеляза тя.

"Искам да направя едно уточнение. Фотографите се разделят на две части: едните са фоторепортери, които са хората, отразяващи новините и случващите се събития, тези около Националния щаб. Фоторепортерите работят към медии. Останалите фотографи се занимават с други браншове. Според наше проучване в момента имат работа само фоторепортерите и операторите, които отразяват събитията", посочи още Йотова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След края на кризата някои бизнеси просто няма да ги има. Не е зле да помислят и за смяна на професията (не само те, а и интериорните дизайнери, рекламни агенти, брокери ан недвижими имоти и т.н.) , държавата няма как да помогне на всички. Едно време и аз исках да съм археолог, да си копАМ и да ми плащат нормално, ама не станаха нещата и се преориентирах бързо-бързо.
7
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като взимахте 2 - 5 бона за два-три часа щракане на сватбата на некакви балъци - не ревахте. Да сте мислили!
6
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оо че то и аз тогава съм фотограф. Снимам с телефона предимно. Къде да подам заявление за помощ от държавата
5
1
 
36
 
! Отговори
СС преди 4 години
Точно па те го закъсаха ... взимат от една сватба по 5 бона за видео и снимки...че и чакаш до годишнината от сватбата ,до като станат готови ...
4
5
 
35
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
до 3: На прав път си ама бъркаш нещата.Вярно е,че тия нещо си бяха повярвали,че е някаква професия и работа.Та за бал или сватба бичеха по 5 стотака,да имитират дейност...По Селото сигурно може и хилядарка да е.Харесва ми обаче ,че телефоните им изяждат яко хляба със всеки нов модел P40 на "Х,...ямивей" като гледам камерата и изкуственият интелект,не знам за какво ми е тая мисирка "Фотограф" :)Спорех с един преди 5 години,сега го не виждам.Да,тия трябва да се хванат в работа...
3
7
 
35
 
! Отговори
az преди 4 години
какво подяволите е фотограф? безполезник с камера на телефончето? години наред хората им казват, че имат измислени професии ама те. И как забога кризата им е повлияла на тях? Някой да им е забранил да си снимат?
2
1
 
35
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Ако си внасял вноски за безработица, има логика да кандидатстваш за 60/40. Със защитни облекла защо да им помага държавата? На мен дрехи купува ли ми? Стига с тази държава? Всеки се спасява сам. Правителството ли ще ни оправи? Да, може да ни оправи,но по друг начин. Разчитайте на себе си и ме чакайте някого. Ако не можеш да снимаш, прибираш се вкъщи. Професията ти не е такава, от която зависи оцеляването на обществото. В момента важните професии са тези, осигуряващи базовите нужди.
1
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Мерките на държавата за самонаетите лица са единствено теглене на безлихвени кредите, които обаче, ако ние изтеглим няма как да ги върнем след това, защото всъщност нямаме работа."Хитро са го измислили неуважаемите ни управляващи, съвсем пасва на интелектуалното им ниво.

Спонсорирани публикации