Сметката и на БСК: Само 8% от фирмите ще се възползват от 60/40

42% обаче планират частични съкращения в кризата
14
Сметката и на БСК: Само 8% от фирмите ще се възползват от 60/40

От мярката за запазване на заетост в кризата с вируса 60/40 ще се възползват не повече от 8% от работодателите, показва анкета на Българската стопанска камара.

В периода 31 март – 1 април 2020 г. БСК е провела експресно онлайн допитване относно готовността на бизнеса за това.

Още по темата
Резултатите са на база 759 отговорили, макар че до момента в анкетата са се включили общо 795 работодатели. Въпросникът все още е отворен за попълване.

Преобладаващият процент (44%) са с персонал до 10 души. 55% от тях оперират в сферата на услугите, 35% - търговията, 10% - индустрия. 48% от желаещите да се възползват от мярката работят на непълно работно време с вътрешна заповед, 37% изцяло са прекратили дейност след заповедта на министъра на здравеопазването, а 15% са с изцяло прекратена дейност с вътрешна заповед на съответния работодател във връзка с пазарната конюнктура.

Работодателите, които няма да се възползват от мярката 60/40, планират други мерки по отношение на персонала, като най-голям процент ото тях (42%) планират частични съкращения.

Общо 48% от работодателите ще пуснат част или целия персонал в платен или неплатен отпуск, а 12% планират да намалят трудовите възнаграждения. До цялостно съкращаване на персонала, както и до забавяне на изплащането на трудовите възнаграждения, ще прибягнат до 7% от работодателите.

10% от анкетираните още не са решили какви конкретни мерки ще предприемат. Сборът от процентите надхвърля 100, тъй като анкетираните са посочвали по повече от един отговори. Приравнени към 100%, данните показват следното: Ще съкратя част от персонала – 33%, Ще пусна целия персонал в отпуск – 21%, Ще пусна част от персонала в отпуск – 17%, Ще намаля временно трудовите възнаграждения – 10%,  Още не съм решил – 8%,  Ще забавя изплащането на възнаграждения – 6%, Ще съкратя целия персонал – 5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова трябва да има високи данъци, когато тарикатите бизнесмени надуват балоните. Капитализмът е крехко цветенце.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и 8 са много, то затова тази мярка е предложена, нали трябва да има мерки, ето ви, но хората ако не искат да се "възползват" от тях техен проблем.
8
1
 
2
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ С БЕЗ УМНИТЕ """ ПОМОЩИ""" ЗА БЪЛГАРИТЕ .""" ХАЗНАТА Е ПРАЗНА """
7
0
 
3
 
! Отговори
дед Мароз преди 4 години
8 фирми отговарят, по списък. Ето и списъка:3 броя на Киро Гела, обадете му се да каже кои3 на Делян мамин златен,2 на Васко Чере .... не тоя го задраскайте на негово място айде една от на Корнелия хората, зер и те са хора, ще помагати още една да каже Шкембе войвода
6
0
 
4
 
! Отговори
До Зозо преди 4 години
Тя и жена ти скоро ще те замрази щот си измислен бизнесмен. Продавач на захарен памук по панаирите и съборите.
5
0
 
4
 
! Отговори
Той преди 4 години
Да...."Бай Ганьоработодател", такова животно няма, пълно е с тарикатчета на дребно,малки жалки душици.
4
4
 
11
 
! Отговори
- преди 4 години
8% от фирмите , които са шанаджии, всеки здраво мислеш разбра от самото начало , че тази мярка не работи и няма как да работиКато реално излиза 20 на 80 за сметка на работодателя , който е спрял да работи и приходи няма
3
3
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До сериалМного правилно. Аз още на 16-ти всички аут и замразяване на фирмата в НАП. Всичко в кеш, в банковата сметка има-няма 150 лв.
2
2
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
От днес: Ще съкратя целия персонал - 99,9 % Кандидатствали за 60/40 - 58 фирми :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Сигурно 8 отговарят на изискванията :))))))))))))))))))))))))))))))))
1
3
 
4
 
! Отговори
сериал преди 4 години
Пакета е ясен много отдавна хаха, аз още при новината в оня петък за извънредното положение и бях решил как да реагирам. Мина събота, мина и неделя и решението си остана непроменено. В първия работен ден още тогава, всички съкратени, малкото останали пари в банката в кеш и замразяване на всякакви плащания докато не почна пак работа. Един месец по-късно гледам, че предприемаческия ми дух не ме е подвел отново. Веднага им пускаш балтията, това е.

Спонсорирани публикации