Богослужението, дало начало на най-голямото COVID-19 огнище във Франция

Една седмица в евангелистка църква е може би най-големият спусък на заразата
4 апр 2020 10:40,
142
Богослужението, дало начало на най-голямото COVID-19 огнище във Франция
Снимка: Facebook, Porte Ouverte Chrétienne Mulhouse

От сцената на евангелистка мегацърква диригентът на госпел хора започва вечер на молитви и учения с фразата "Ще прославим Бога! Чувствате ли радостта тази вечер?"

Хилядите, събрали се в църквата Християнски отворени врати, възкликват в един глас "Да-а-а!".

Вечерта е 18 февруари и много от вярващите са пътували с километри, за да присъстват на продължаващото седмица събиране в Мюлуз, 100 000-ен град във Франция, близо до границата с Германия и Швейцария.

Събралите се в църквата са от цял свят. За много от тях това е апогеят в църковния календар.

Може би са усещали любовта на Бог в онази вечер, но нито един от тях не е знаел, че сред тях има и преносител на коронавируса.

Точно тази служба дава началото на най-голямото огнище на COVID-19 във Франция, една от най-сериозно засегнатите в Европа страни от вируса. Около 2500 случая на заразени с коронавирус са свързани с тази служба.

Поклониците несъзнателно после пренасят вируса към Буркина Фасо, към Корсика, към Френска Гвиана, Швейцария, в атомна електроцентрала във Франция, и дори към склад на един от най-големите производители на автомобили в Европа.

Седмици по-късно Германия частично затвори границите си с Франция, практически прекъсвайки пакт за свободно движение , който е бил в сила последните 25 г. Решението на Германия е било повлияно от огнището на коронавирус, тръгнало от църквата, твърдят запознати пред Reuters.

Църковни служители са потвърдили пред Reuters, че 17 души от паството са починали след усложнения от COVID-19.

Други религиозни служби също са свързани с разпространение на вируса: Мегацърква в Южна Корея стои зад 5 000 от случаите в страната.

Историята, разказана от членове на Християнската църква на отворените врати, както и от хората, които се борят с разпространението на коронавируса, е истинско доказателство за скоростта и яростта на инфекцията.

Когато на 18 февруари 2500 души се събират в стар търговски център, превърнат в църква, COVID-19 е далечен случай. Във Франция по това време има 12 потвърдени случаи. Нито един от тях край Мюлуз.

Франция по онова време не е наложила ограничения на масови събирания. Няма дезинфектанти, нито пък препоръки за поздрав с лакът.
 
"Тогава гледахме на COVID-19 като на нещо далечно", казва Джонатан Петершмит, син на пастора и внук на основателя на църквата. Баща му Самюел е заразен с вируса, потвърждават и сина му, и говорителка на църквата.

Ден след като първият случай от църквата е идентифициран, на 29 февруари, здравните власти започват да действат по протокол. Те проследяват контактните на носителите хора, за да спрат заразата. Църквата съдействала на властите и предоставила списък на присъстващите.

Но тогава е било твърде късно. Някои от първите служители, с които се свързали здравните власти, вече били болни, обяснява епидемиологът Мишел Верне.

"Бяхме изумени. Пред нас стоеше бомба със закъснител", посочва той.

Духово заредени

Сред вярващите е бил и местният Ели Видмер, 37-годишен мениджър на строителна компания. Родителите му също посещават църквата, основана през 1966 г. от търговеца Жан Петершмит. Той станал евангелист след като жена му била неочаквано излекувана.

Видмер се отказал да ходи на църква, когато бил тийнейджър, но все пак се върнал обратно. Срещата в Мюлуз чакал цялата година.

"Усеща се специална енергия през тази седмица. За една седмица спирате всичко, за да се презаредите духовно", обяснява той.

70-годишната Антоанет идва от по-далеч. Тя живее в Корсика,  и в продължение на 25 г. всяка година пътува до Мюлуз. Тази година е дошла с още 5 жени. Тя иска да запази самоличността си в тайна, защото според нея вярващите са стигматизирани от хора извън църквата като преносители.

Антоанет е с хронични проблеми на белия дроб, за които редовно посещава лечение. Когато жените излетели от Корсика на 16 февруари с нетърпение чакали евангелистките семинари и шопинга по малките магазинчета.

"Нищо не знаехме. Не мислехме за епидемията", разказва тя от дома си в Аячо.

За коронавируса не е мислел и Мамаду Карамбири, пристигнал на 14 февруари на летище "Шарл де Гол" с полет от Уагадугу, Буркина Фасо. Той е пастор в Африка и съосновател на фондацията "Международен евангелистки център - африканска вътрешна мисия". Хармизматичен оратор, той трябвало да проповядва на срещата в Мюлуз.

Отпътувал за Франция с жена си и бодигарда си. Чрез секретаря си, пасторът отказва да даде интервю. По думите именно на секретаря, когато Карамбири е заминал за Франция там не е имало вирус, въпреки че по официални данни в страната е имало 12 случая.

Църквата - едно същинско Блюдо на Петри

В църквата били и 2 деца, чиято майка се разболяла преди да започне и седмицата, за която са пътували толкова много хора. Майката останала у дома, но пък дядото завел двете деца - на 5 и 1 годинки.

По-късно децата и майка им ще дадат положителен тест за коронавирус.

Мишел Верне смята, че е възможно именно майката да е нулевият пациент, източникът на зараза за цялото огнище. Властите обаче не могат да предположат откъде се е заразила тя.

В натоварената програма на седмицата имало изпълнения на госпъл хора, колективна молитва, песни, проповеди, семинари. На най-натоварените събирания имало до 2500 души,  но никога по-малко от 1000, казва Йонатам Петершмит.

Много хора прекарвали часове в църквата.

"Така че ние всички бяхме в една и съща Петриева паничка (познато и като Блюдо на Петри - бел. ред.) в продължение на една седмица", допълва той.

Когато на 21 февруари седмицата приключва, никой не казва да има симптоми. Потвърдените случаи все още били 12.

Разпространението

В края на февруари местният Ели Видмер започва да се чувства зле. Съпругата му, трите им деца, както и тъща му, също били болни.

Към 3 март СЗО съобщава за нови 91 случая на COVID-19 във Франция. Общо - 191. Църквата, провокирана от заразената майка с две деца предупредила във Facebook, че всички, присъствали на срещата, трябва да се обадят на лекар.

Видмер се свързал със Спешна помощ, но уви - нямало достатъчно тестове. Лекарите обаче отсекли - коронавирус и наредили карантина на него и семейството му.

Три дни имал силна треска, главоболие, изгубил усещане за вкус и мирис. Не бил особено притеснен, а семейството му имало дори по-леки симптоми. От тогава до днес вече се е възстановил, но остава в изолация. Вирусът преминал и в семейство Петершмит.

От другата страна на границата, в Германия, безпокойството растяло. От института "Роберт Кох", държавният орган за обществено здраве, добавили и Източна Франция като рискова дестинация.

Близо 45 000 души пътуват всеки ден по работа до Германия. Една пета от тях са от Мюлуз. Повечето работят в Баден-Вюртемберг, където са компаниите Porsche и Mercedes-Benz. Увеселителният Europa park също дава работа на много французи.

Заради коронавирус вярващ, работещ във френската ядрена централа, също трябвало да бъде под карантина. Заедно с него още 20 души били отстранени. Друг от паството пък работел във Peugeot-Citroen.

Повлияни от това, в Баден-Вюртемберг решават да действат и да наложат ограничение на движението през границата.

Тогава Франция иска обяснение от Берлин. На 16 март Ангела Меркел се чува с Еманюел Макрон, за да обсъдят огнището в Източна Франция и риска за работещите в Германия. След това се съгласили да затворят границата, като могат да минават само товарни превози и съществени пътувания.

Болестта обаче вече плъзнала. Швейцарец пренесъл вируса в своята общност, близо до Лозана. Френска Гвиана също потвърждава 5 случая на коронавирус - на вярващи, пътували до Франция.

Божие присъствие

Обратно у дома си в Корска 70-годишната Антоанет се почувствала зле. Приписала го на напрежение и продължила да се среща с други вярващи. На 2 март, 9 дни след завръщането си, й се обадили от Мюлуз да й обяснят за COVID-19.

Тя била приета в болницата, взели й проба и на 4 март станала един от първите случаи на COVID-19 на Корсика. От тогава е в изолация.

"Хората ме сочеха с пръст", обяснява на 16 март Антоанет. "Имаха нужда от изкупителна жертва".

Според нея много хора извън обкръжението й я обвиняват, че е донесла вируса на острова. Йонатан Петершмит също твърди, че хората от паството са подложени на словесни атаки.

В Уагадугу пастор Карамбири и жена му се разболели на 1 март. Подложени били на задължителна карантина.

В края на изолацията той публикувал видео във Facebook. Седнал на дивана, с Библия в ръце, редом до жена си, той се обръща към вярващите.

"Коронавирусът е сатанистки план, замислен преди много време, за да разруши света. Но Господ ни пази и ще изведе хората!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
1
 
! Отговори
роден в България преди 4 години
не вярвайте на тези глупости нямаше такава проява лъжат ви това не е било на 18 февруари това е стара снимка ! не ги слушайте празнувайте празника си отиде на църква ако не отидете ще станете слуги на дявола който иска да ви раздели НАЛИ СТЕ УЖ ВЯРВАЩИ ЗАЩО ЗАГУБИХТЕ ВЯРА в ИИСУС НЕГО ЛИ ЩЕ УПЛАШИ ЕДИН ВИРУС ИМАЙТЕ ВЯРА ЛЪЖИТЕ ИМ ЩЕ ИЗЛЯЗАТ НА ЯВЕ !оТИДЕТЕ СИ НА ЦЪРКВА ПОЧИТАЙТЕ ИМЕТО ГОСПОДНЕ !!
117
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярвайте в Бог, той решава!Не съм чул досега да се е съветвал със смъртни.Сигурно се забавлява много, като гледа как някои се крият от съдбата си.
116
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Бог ви призове, сте пътници. Нито щаб, нито пожарникари ще ви опазят.Криенето вкъщи също няма да помогне.
115
1
 
1
 
! Отговори
ПОЗНАВАЧ преди 4 години
Приятели,Който е чел Библията знае, че и Христос съзнателно отива към своя край. Земята не е божествена закрила, тя е училище където всички ние се учим на правилност всред едни непоклатими (земни - физически) закони. Саможертвата също е нещо почти неразбираемо, но съществува! Мислете!
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите попове готвят същото за Великден.
113
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франция е люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Франция е най-великата страна! Франция ще оцелее! Vive la Repubique! Vive la France!
112
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Атилкесе(Аспарух)Не вярваш в недоказани неща викаш....Те хората в доказани не искат да вярват - едни си мислят, че Земята е плоска (направо ме уби един, който твърдеше, че Марс и Луната са кръгли, ама това не пречело Земята да си е плоска), а пък други са против ваксините....
111
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди около година се заиграх на Plague Inc., което е една игра симулатор на глобална пандемия и целта е да изтребиш човечеството. Имаше доста правдоподобни събития вътре, с които да разпръскваш вируси - концерти, панаири, фестивали и т.н., но нямаше църковни служения. Май е време да ги добавят, оказва се, че са супер ефикасни.
110
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е истинското лице на всички религии
109
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 112В интерес на истината Петриева паничка не звучи много по-добре, но, да, другото си мяза на заглавие на садистичен кулинарен експеримент в стил Ханибал Лектър. :)
108
6
 
2
 
! Отговори
Атилкесе(Аспарух) преди 4 години
Религията е човешка измислица.В 21-ви век на приказки и недоказани неща не вярвам.Който иска да се моли,да целува нарисувани икони.Живота минава много бързо,за това се радвам на всеки миг.В света има над 4000 религии и нито една не ме интересува.
107
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евангелистите ги наказва Господ, заради техния отказ от единствената истинска Църква. Какво по-голямо доказателство за греховността на техния път от тази напаст изпратена им на сбирката с лъжеотеца!
106
2
 
14
 
! Отговори
Резултатът преди 4 години
Вчера 1120 починали във Франция и числото ще расте. Никакво чудо не може да ги спаси. Умните трябва да се поучат от печалния опит на неразумните.
105
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Блюдо на Петри!???!?Журналистът / преводачът изобщо има ли идея за какво говори?
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До House M.D.Евангелистка музика. Дигаш си ръцете нагоре и музиката бликва от сърцето ти.
103
4
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Какво е госпел хор?
102
0
 
0
 
! Отговори
Паскал преди 4 години
До COVID 19Неговото е здрав смисъл и прагматизъм, а не логика. Той и за сърцето твърди, че имало собствени разумни основания. Освен това не е първият, който излиза с подобен аргумент.
101
1
 
3
 
! Отговори
COVID 19 преди 4 години
Шанса да се заразиш докато чакаш да ти бръкнат с клечка на опашка за бързи тестове (а там болни има) е по голям (((((
100
1
 
5
 
! Отговори
до COVID 19 преди 4 години
Не са, ама тогава не се знаеше, а сега се знае че се разнася от масови събития.
99
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Конкретно па тая църква ли е секта ли е НЯМА причастия ФАКТ невярват в него

Спонсорирани публикации