Захара де ла Сиера – крепостният град, чиито стени отблъскват COVID-19

Кметът взима драстични мерки, за да държи заразата далеч
Обновена: 4 апр 2020 16:11 | 4 апр 2020 16:11, Нели Христова
37
Захара де ла Сиера – крепостният град, чиито стени отблъскват COVID-19
Снимка: Flickr

Малкото градче Захара де ла Сиера се намира в Южна Испания. Неговата масивна крепостна стена от векове отблъсква враговете. Маврите и християните са се били край нея през Средновековието, а французите я нападат през 1812 г. Сега тя отново е ценна за жителите на Захара, за да отблъсне коронавируса.

На 14 март крепостният град решава да се откъсне от света, докато коронавирусът се разпространяваше бързо из цяла Испания. Още щом влиза в сила извънредното положение в страната, кметът на града, 40-годишният Сантяго Галван, решава да затвори всички, освен един от петте входа на града.

От този ден до днес, в Испания са регистрирани 100 хил. случая на заразени с COVID-19. 10 хил. починаха. Ала в Захара де ла Сиера няма нито един заболял от 1400-те жители на града.

"Минаха повече от две седмици, а според мен това е добър знак", казва Галван пред CNN. Драстичните мерки, които взима кметът, са напълно приветствани от жителите на града и най-вече от възрастните хора. Близо 1/4 от населението на Захара е съставено от хора, които са над 65 години. 30 души живеят и в местния старчески дом.

Докато те са в безопасност, близките градове регистрират заразени хора, няколко са и смъртните случаи.

Захара е красив град - белите къщи и тесните улички се вият по стръмния хълм, гледайки към средновековната крепост и надолу към язовира и маслиновите горички. На час път с кола от Севиля, градът е популярна дестинация за посетители от цял ​​свят. Галван казва, че през първите дни е трябвало да отклонят френски и германски туристи, които не били запознати с мерките на местната власт.

В Захара се влиза само от едно място, а там на пост е само един полицай. Двама мъже в защитни костюми, които доскоро се използваха само за пръскане на маслините, използват белина и вода, за да дезинфекцират влизащите коли.

"Няма кола, която да идва от контролния пункт, която да не е дезинфекцирана", казва Галван. Той признава, че мерките могат да имат между 20 и 80% ефективност, но е важно да си подсигурен. "Успяхме да дадем спокойствие на гражданите си, казва той. - Те знаят, че никой непознат не може да влезе."

Санитарни предпазни мерки има и във вътрешността на Захара.

"Всеки понеделник и четвъртък, в 17:30 ч., група от около 10 души излиза на улиците, за да дезинфекцира всички улици, площади и пред домовете", казва Галван.

Един от тези доброволци е местният фермер Антонио Атиеза, чийто трактор се движи из града и пръска улиците. През това време две жени са наети от местната власт, за да правят хранителни и медицински доставки. Така се намалява броят на хората по улицата. Те работят около 11 часа на ден, а списъкът им с поръчки расте. Една от тях, 48-годишната Аукси Раскон, казва, че "реакцията на гражданите е била прекрасна".

"Те са много щастливи, защото не им се налага да излизат. Чувстват се защитени и уверени", разказва Раскон. Тя, с още няколко жени, се грижат и за онези възрастни хора, които не могат да си готвят сами. Жените приготвят храна и я оставят пред входните им врати.

Кметът също така е наел и две коли, които са оборудвани с музика и светлини, за да могат децата да излизат по балконите си и да се забавляват.

А тъй като баровете и ресторантите разчитат на туризма, а по-голямата част от бизнесите са малки, собственост на местни жители, властите в града са взели и мерки за тяхното спасяване - общината поема сметките за ток и вода, както и данъците им, за да могат те да оцелеят.

За Галван това е повече от финансова помощ. Той иска да покаже, че Захара може да се запази като общност. Баща му е роден в града. Но кметът знае, че в крайна сметка Захара ще се нуждае от помощта на Мадрид или регионалното правителство, ако извънредното положение продължи.

Подобно на милиони испанци, той проучва ежедневните бюлетини за COVID-19 на Министерството на здравеопазването, като се надява, че подобно на обсадите на Захара от преди векове и това ще отмине

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
0
 
! Отговори
Като си го стопил! преди 4 години
Сега дължиш един! Два! Три! Абе нали аз нали не съм от най-умните! Ама не съм юнгата да знаеш!
28
1
 
1
 
! Отговори
Тик, так, тик, так преди 4 години
Сещаш ли се, че в тая ситуация в момента парите ви дето сте ги откраднали са безполезни и се чудя защо не си духнал от тука? Мислим да кажем къде е The secret cow level - Квартал Бояна и Драгалевци и Врана. The Cow King прави добър loot drop някой път! Ама то май ще има само един път - да видим какво ще дропиш. Абе човек как си мислехте, че тука ще мине тоя номер. Самата земя крещи ***!
27
0
 
1
 
! Отговори
Добре глей сега: преди 4 години
Историята написана от победителите макар и да премълчава някой неща в голямата си част е повече вярна. И историята се пише от победителите не от завоевателите. И обясни ми как точно сте ни победили? Нали и друго инки, ацтеки, май като хванели някой конкистадор разтапяли злато и го наливали в устите им. Сега аз казах нещо за едни два месеца, които са реалистични. Сега, когато Салахадин завладява Йерусалим, той наистина отваря коридор на победените да си идат обратно от където са дошли! Тик, так..
26
0
 
1
 
! Отговори
Да кажа така: преди 4 години
Има много невъзможни неща в тоя свят, но помирение или стопляне на отношенията между българският народ и бившия "цар", "демократ", "изгнаник" и "министър председател" Симеон 2 Сакскобурготски и неговите господари, след неговите откровено остарели с век модели, параван за икономическия грабеж разработен от Джон Неш и приложен върху "много красиви блондинки" през 20 век с името "Шокова доктрина" е не с невъзможна, а с отрицателна вероятност! Не ме ядосвай .... Свещенник ще яде бой Симо!
25
6
 
3
 
! Отговори
Е , КАК ТАКА ,БЕ... преди 4 години
КАК ТОГАВА СТАВАТ "СОЦИАЛНИТЕ КОНТАКТИ" НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ИМ ПАРТИЯ ??!КАК СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА И .."МЪДРОТО И РЪКОВОДСТВО"..??!КАК МОЖЕ ТАКОВА НЕЩО ,БЕ...?ТАМ ФАШИСТИ ЛИ УПРАВЛЯВАТ..?!
24
4
 
2
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
Ау, извинявай на теб администраторите ти изтриха коментарите, защото липсваше нужното ниво на уважение към Китодар. Сега изглежда сякаш си пиша сам. Нищо аз ще продължа, да ти човърка ценностната система и ще продължа с въпросите... :} Според мен Самоков не бива да се лишава от кадрите си, а политиците ако искат да върнат българите по родните им места както твърдят, би следвало да служат с личен пример. Не мислиш ли? :}
23
3
 
9
 
! Отговори
До Пепи преди 4 години
Моля я кажи къде живееш в Мадрид????? Аз съм във Ваекас и искаш ли снимки или???? Или и ти си от тези поклоници на агент Буда които постоянно пишат фалшиви новини и знаят всичко?????
22
4
 
5
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
Според мен работата на кмета е главно да подписва документи и да е лице на града. Да не мислиш че Фандъкова обича София повече от Китодар? Ето ти алтернативна гледна точка. Защо, ако Фандъкова е най-способният човек в Самоков не отиде да кметства в града който я е изградил като личност? А ако не е способна да стане кмет на Самоков защо втората цигулка на Самоков да бъде първата цигулка на София? :} Само те моля, ако ще водим дискусия да не обиждаш хората. Мен да ме видя да обиждам?
21
15
 
5
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
Фандъкова е ерудирана лелка и смятам че има с какво да помогне на родният си град, но тя не приляга на София. На на нас по ни утива да ни е кмет някой с вкус към естетиката, някой на който парите не са му цел. Аз примерно бих се радвал Китодар Тодоров, да ни е кмет. Има много красив начин на мислене. Вижда истинското в живота. Гледай му скечовете проумяваш ли начина му на мислене или ти е твърде далечен? Той е способен да създаде по-красиво и усмихнато общество и да задържи младите в града.
20
8
 
7
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
До Totenkopf Аз живея в Мадрид и никой не дезинфектира улиците.Камо ли пък да ги мие с маркучи всеки ден,както некой пише.Общо взето няма разлика с мерките в България и в Испания.
19
3
 
11
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
Не, съм казал такова нещо. Вадиш ми думите от контекста. Казах че на Софиянец по му приляга, да е кмет на София. Ти като си от Горно Нанадолнище как смяташ: Ще бъдеш по-добре кмет на Горно Нанадолнище или на София? Тук ще управляваш за пари, а там ще управляваш от сърце, така ли е? :} Прочете ли въобще статията? Не си ли възхитен от делата на този човек? Както казваше дядо: Или кажи нещо хубаво, или недей да надигаш глава от чинията. :}
18
1
 
8
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
Истинското име на града е - ссаара де ля сиера
17
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев не одобрява това.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурни ли сте, че града се казва така - в испанския няма "З".
15
3
 
13
 
! Отговори
dsadasas преди 4 години
Аз съм от село Горно Нанадолнище. Първо мислех да отида да живея в Долно Нанадолнище, но и там не остана работа. Останаха два варианта - София или чужбина. Ха, сега патриот-софиянец, кажи ти предпочиташ българите от провинцията да не идват в София, а в чужбина, така ли? Тогава България ще остане 3-4 милиона.
14
3
 
1
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
До 14 - Не съм, но за разлика от новодошлите си обичам родният град, а не съм тук заради заплатите. Ти откъде си, къде живееш, че да ми се караш? :}
13
8
 
8
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 4 години
Това е новата вила на Мутрата Банкяска! Даже има аура от алена. И звездите го галят по рапона.
12
3
 
11
 
! Отговори
dsadasas преди 4 години
До Shshs. Ти, големият кореняк, сигурно имаш родословно дърво от София чак до хан Аспарух.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Драскачи, вместо да ни занимавате с глупости, задайте някой разумен въпрос на спасителите.
10
6
 
8
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
Фандъкова* ауто-коректа го изписа Фондова... Отива и де. Хахахаха... <3

Спонсорирани публикации