В Румъния очакват пика на пандемията след Великден

Страната е започнала с три центъра за тестване, а сега са 36
6 апр 2020 13:11, Елка Василева
4
В Румъния очакват пика на пандемията след Великден
Снимка: архив, БГНЕС

Румънският премиер Лудовик Орбан смята, че пикът на пандемията от COVID-19 в Румъния ще бъде достигнат след Великден, пише днес в. "Журналул национал". В Румъния заразените с новия коронавирус вече са над 3 800, а починалите - 151.

Лудовик Орбан казва, че очакването за връх на епидемията в Румъния след Великден зависи от много фактори и се базира на оценките на специалистите по епидемиология. Според сегашните преценки пикът ще бъде между 20 април и 1 май.

В. "Ромъния либера" цитира изказване на премиера във връзка с тестването за COVID-19. Лудовик Орбан посочи, че Румъния тества толкова, колкото е необходимо. Премиерът припомни, че страната е започнала с три центъра за тестване, а към момента са 36.

Премиерът увери, че властите полагат усилия да увеличат капацитета за тестване, така че да бъде колкото е възможно по-близо до реалните нужди. Орбан каза, че не може да бъдат тествани всички, а проби се взимат при съмнения за заразяване.

Още по темата

Информационният сайт Хотнюз цитира мнението на премиера за носенето на маски на фона на увеличаващите се призиви и решения на някои местни власти за задължително носене на защитни маски на публични места. Не може да наложиш задължително носене на маски, при положение че те не са достъпни за населението. Пред телевизия Диджи 24 Лудовик Орбан каза, че препоръчва използване на защитни маски, но това не може да бъде наложено като задължение, докато не бъде осигурен производствен капацитет.

В. "Гъндул" поставя акцент върху призива на премиера към народните представители да се откажат от специалните си пенсии в сегашната ситуация. "Настоявам парламентът да се заеме с промени на закона за статута на депутатите и сенаторите, с които народните представители да се откажат от специалните си пенсии като първа крачка на добра воля", заяви премиерът Лудовик Орбан.

Според данни на Националната пенсионна каса в края на декември 2019 г. специални пенсии са получавали 9 359 румънци. Право на такава пенсия, която не е обвързана с месечни вноски, имат народните представители, бивши полицаи, служители на тайните служби, военни и магистрати. Същевременно минималната пенсия в Румъния е само 163 долара и специалните пенсии са много непопулярни сред населението.

В. "Ромъния либера" съобщава, че министърът на здравеопазването Нелу Татару е започнал обиколка на всички окръзи в страната, където са регистрирани над 100 случая на заразяване с новия коронавирус, за да се предотврати ситуация като тази в северния окръг Сучава. Татару, който бе вчера в окръг Констанца, коментира, че Сучава е огнище "без контрол", в което сега се търси военно решение.

В окръжната болница в Сучава бяха заразени голям брой медици и пациенти. Ръководството на болницата бе сменено, а след една седмица и новото ръководство подаде оставка и там бяха изпратени военни лекари, за да реорганизират лечебното заведение и процедурите. В. "Адевърул" пише днес за "огромно напрежение" между местните лекари и новото военно ръководство на болницата. "Хората не могат да разберат от днес за утре, че сме в казарма", е цитиран да казва местен лекар. Военните специалисти, изпратени там, пък обвиняват местните лекари, че са неподготвени за ситуацията. 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: румъниякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
2
 
! Отговори
Даките преди 4 години
са били наши хора и са говорели на севернотракийски диалект. След това римляните са им видяли сметата, докато нашите траки са се преселили в Западна Европа и Мала Азия.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съ траяска църа румъняска, т.е. ще изтрае ли румънската цура до пристигането на 2-та милиона теста от Южна Корея.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В нашето село вярваме само на президента Радев и не се притесняваме от никакви вируси.
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мустафа каза по време на Вден, тия даки след.На варварски народ ли да верваме или на дясната ръка на Слънцето?

Спонсорирани публикации