Лъжи заради "ерата на здравето" – крие ли Туркменистан случаите на COVID-19?

Страната не е отбелязала нито един заразен, но възможно ли е това?
7 апр 2020 21:35, Нели Христова
65
Лъжи заради "ерата на здравето" – крие ли Туркменистан случаите на COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Докато почти всички държави в света сякаш за застинали, в Туркменистан, в деня на здравето, ще се проведе масов маратон по колоездене. Според статистиките, в държавата от Централна Азия няма нито един случай на заразен с COVID-19. Но може ли да се вярва на данни, дадени от правителство, което е известно със своята цензура?

"Официалната здравна статистика от Туркменистан е абсолютно ненадеждна", казва професор Мартин Макки от Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина, който е изучавал туркменската здравна система, пред BBC.

Не е изненада, че никой не вярва на Туркменистан. През последното деситилетие, държавата твърди, че няма нито един човек, заразен с ХИВ/СПИН, който да живее там. Твърдение, което е невъзможно. А преди това множество епидемии са били прикривани, включително и епидемия от чума. Много от хората в Туркменистан дори се страхуват да предположат на глас, че COVID-19 може би вече е в страната им.

"Моя позната, която работи в държавна агенция, ми каза, че не трябва да казвам, че вирусът е тук и, че съм чула за него, защото ще си имам проблеми", казва жителка на столицата Ашхабад, която по обясними причини иска да запази своята анонимност.

Властите в Туркменистан уж работят по въпроса, да ограничат вероятна епидемия. Заедно с ООН, те обсъждат план за действие. Координаторът на ООН Елена Панова казва пред BBC, че този план включва координация на ниво държава, комуникация за риска, разследване на случаите, лабораторна диагностика и други мерки. Запитана дали вярва на статистиките, подадени от Туркменистан, тя отказва да даде категоричен отговор. По думите й, взетите рано мерки за ограничаване на пътуването, може да е довело до липсата на заразени.

Наистина, Туркменистан затвори всъчките си сухопътни граници преди повече от месец. Също така отмени и полетите от и до Китай и други огнища на заразата по света още през февруари. А онези, които все пак кацаха в страната, бяха пренасочвани от столицата към Туркменабад, където бе създадена специална зона за поставяне под карантина. Ала според местните, някои хора са успели да подкупят пазачите и да избегнат двете седмици на изолация в зоната.

По думите на Панова, всеки, който пристигне в страната или покаже симпоми, се тества за COVID-19. Ала тя не може да даде пълна статистика на това, колко теста се правят на ден и с колко комплекта от тях всъщност разполага Туркменистан. Не е ясно и колко са подготвени болниците за евентуална епидемия, въпреки че по думите й, те са доста добре оборудвани.

Рестрикции има и вътре в Туркменистан - пътуването е ограничено, а влизането в столицата Ашхабад става само с бележка от лекаря. Всеки ден пазарите са одимявани с пушека от тревата юзарлик, използвана в билкови лекарства, след като президентът Гурбангули Бердимухамедов заяви, че изгарянето й ще предпази вируса - ала за това няма доказателства.

Но за разлика от останалата част в света, нормалният всекидневен живот в Туркменистан продължава - кафетата и ресторантите са отворени, хората се събират за сватби, никой не носи маски, а масовите събирания се провеждат по план. Изглежда държавата отказва да признае, че е в опасност от пандемия. Но защо? Именно състезанието по колоездене може да даде отговор на това.

Президентът Бердимухамедов е най-голямата звезда и основен акцент на ежегодното събитие. А здравето е основна част от култа към личността му. Държавната телевизия редовно показва как лидерът вдига тежести във фитнеса или кара колело. Той е основният двигател на кампаниите за "здраве и щастие", заради които държавните служители, носещи идентични униформи, правят сутрешните си упражнения. Основното послание на всички тези събития е, че нацията е здрава и по този начин щастлива, благодарение на президента.

Бердимухамедов обяви управлението си за "ерата на силата и щастието". А епидемия от COVID-19 може да разкрие колко кухи са посланията му. Именно поради тази причина, правителството може да прикрие епидемията, независимо дали народът се е разболял. А това тормози професор Мартин Макки

"Видяхме как инфекцията COVID-19 се пренесе бързо от Китай във всички части на света. В тази глобализирана икономика, в която сега живеем, всяка страна е толкова сигурна, колкото и най-слабата страна в света", казва той.

"Дори и други държави да успеят да установят контрол над епидемията, съществува риск от продължаване на заразата с инфекции от онези страни, които не са успели. Изглежда, че Туркменистан може да бъде такъв пример."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
1
 
! Отговори
haha преди 4 години
Ами какво лошо, да седят и да чакат да умеат ли? Асно, че няма да е от кьорфишек-вируса, ама от страх със сигурност!Явно т.нар. "развит свят" страда от тежка форма на дебулизъм...
43
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както описват какво са направили в Туркменистан, там са взели навременни и адекватни мерки за разлика от България.
42
1
 
4
 
! Отговори
Фашистки-внук преди 4 години
Корона е знак за нещо И то е част от бъдещето Затова не го подценявайте нито миг
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Статист(ик)Ти на колко би оценил живота на твоите родители или братя и сестри? Ориентировъчно.
40
8
 
3
 
! Отговори
Статист(ик) преди 4 години
То пък е много умно на ранен етап да блокираш държавата. Буквално гориш милиарди за шепа животи. Трябва да се изчака леко разпространение, преди да се наложат тежките мерки, но у нас няма кой да ги мисли тия неща.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е като да няма ограничения. Всички сухопътни граници са напълно затворени и много полети са ограничени. Само тази мярка може да спре появата на заразата. Ние обаче не можем да направим такова нещо, защото внасяме храна. Такова е положението в Европа. В случая Туркменистан има естествено предимство, така че нищо чудно, че там няма Корона. За Сингапур също се говори. Да, техните мерки са може би по-добри, но Сингапур е и остров.
38
4
 
8
 
! Отговори
Хм преди 4 години
И ако в Туркменистан има еди колко си заразени и умряли,това ще намали ли степента на провала на Запада в тая криза?Да не би да се страхуват,че на някои ще им се размине?То си е чисто заяждане.Спокойно,никой няма да бъде подминат.
37
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Туркмения !!! Да е жив и здрав президента им !!!
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 48Много просто: САЩ са център на икономическата активност което означава и много бързо заразяване плюс некадърника който стои начело на държавата им изгуби ценни седмици за подготовка и превенция.
35
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мен какво ме интересува Туркменистан, като в Европа Швеция, а след седмица и Германия няма да налагат никакви мерки и ще оставят населението да се разболее за да се отърват от старците си, хронично болните и недъгавите. Нацисти.
34
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига спорихте бе Просо обяснете как ,,великите САЩ '' за нула време станаха рекордьори в света по брой заразени и починали.И без глупости от сорта ,,другите крият данни'' ако обичате,само факти от официални източници/
33
3
 
8
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Туркменистан да стане символа на свободата. Мале и това доживях да видя.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 40А ти понеже си гений не осъзнавш че ние нито просто с по изолирана страна от останалите,нито идват толкова хора от цял свят нито нищо.С две думи нямаме капацитет дори да се заразим като хората.
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако политбюро бяха увиснали на стълбовете пред народното събрание преди около 30 години сега да няма типажи, като българина....
30
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилите имат тежки психически отклонения.
29
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 36Ти хич не си умен.Бедна държавица сме - тук никой не спори.Обаче числата показват, че с малко пари засега правим неща, които богатите не могат да направят и с много пари.Това е факт.Защо плюеш?
28
1
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Някакви болни мозъци искат да упражнят световно господство.. Е как точно ще стане бе тикви п р ости? Нали в процеса ще затриете и себе си? В интерес на истината имат много успехи, ама с тоя вирус просто се нас р а ха тотално.. Рано или късно ще стане ясно, че такъв *** природата не е създала, ама те се надяват до тогава да турят всички в кошарата.. Бездарници :(
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27А ти защо мислиш че тия нашите с тези мерки искат да помогнат на хората.Искат да забавят колкото се може повече нещата докато заразата не отшуми сама иначе ще лъсне истината че не могат да се справят със ситуацията. Досега както те самите казват повечето неща са от дарения,т.е държавата не е похарчила почти нищо. Или казваш пазят си парите за после,ако наистина стане сериозно???
26
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българинЯ се виж тебе си преди да говориш за другите.Опикан селски русофил, лъган цял живот от руснаците.
25
8
 
5
 
! Отговори
българин преди 4 години
до 24 "дете на демокрацията"! -:)Ако аз бях написал "Американците са наши братя"! Което изобщо не е така!И че "Обичам Америка",Щото е голяма "демокрация"Което също Не е истина! Как би гласувал за мен? Честно!Гаранция че си около 20годишен! Обръщението " ***"***" "гулаг"Просия" и тем подобни обръщения,,,както и личните ви обръщение " ВЕ" "***" и "Ко вее"Са обръщения на слабата българска писменост след 1989 г! Времето на мутрите и началният старт.На опростяване на поколението и нацията ни!

Спонсорирани публикации