В земеделието има работа, кризата не се е отразила

Венцислав Върбанов пред Bloomberg TV Bulgaria
7 апр 2020 12:29, Анисия Иванова
16
В земеделието има работа, кризата не се е отразила
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.

Направихме предложения, които се отнасят за продължаването на работата на земеделските производители в България. Едно от предложенията е да се регламентират отношенията между работодател и работник в областта на временната заетост. Това каза Венцислав Върбанов, председател на УС на Асоциацията на земеделските производители в България, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му реакцията на държавата е била мигновена. "В петък направихме предложенията и още в същия ден от Министерството на земеделието бе подготвен проектозакон", допълни той.

"Също така хората, които са съкратени и са с временна заетост, ще могат да подписват еднодневни или краткосрочни договори – няма да им бъда спирани помощите и ангажимента в бюрата по труда", допълни още гостът.

Върбанов обясни, че искат отношенията да са регламентирани, за да привлекат повече хора да останат в България. "Не ни достигат сезонните работници", заяви той.

По думите му надниците са различни в различните райони на страната и зависят от конкретната дейност.

Гостът отбеляза, че кризата не се е отразила на сектора, тъй като не са спирали работа.

"Влизаме в най-важния сезон. Отваря се много работа по полето. Получихме подкрепа да се даде по-специален статут. Така опасенията, че при възникване на заболяване в някоя ферма, тя ще трябва да се затвори, отминаха", разказа той.

Върбанов коментира, че са инвестирали в предпазни средства и дезинфектанти, а влизането и излизането в обектите е със специален режим.

"Няма причина за драстичен скок на цените. Не очаквам сътресения. Очаква ни добра зърнена реколта", изрази надежда земеделецът.
 
Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
до к.3 преди 4 години
До АнонименБъди спокоен, няма да се струпат много хора. За да вземе В.Върбанов да иска работници за кратковременна земеделска работа това означава, че такива балами няма. Хората вече знаят, че е по-добре сезонна работа в чужбина със заплащане по 1500 ? на месец вместо кампанийна по 400 лв/месец. Така ча Върбанов и Танева да си търсят наивници. Сезонните работници започват да се връщат в Германия, ВБр, Франция. След 2-3 месеци в Италия и Испания. Немалко останаха в посочените държави и чакат.
11
1
 
5
 
! Отговори
15/15 преди 4 години
До Псевдо софиянец . В Бг темата село-град е много криворазбрана. Наследена от развития Цоциализъм. В западна Европа всички фермери са милионери. Някои хора в БГ се осъзнаха рано и изкупиха земята на безценица. Сега само трупат, в градовете чакат на една заплата или пенсия.
10
1
 
7
 
! Отговори
8-ми преди 4 години
Ти явно си сляп. През последните години не само , че се сее навсякъде, ами добивите от някои култури като пшеница и слънчоглед са по-високи от когато и да е било. Включително през комунизма. Е, през комунизма се произвеждаха до около 10 пъти повече зеленчуци и плодове, но това е друг въпрос.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се получи свръхпроизводство дайте го на оня дето се е "загрижил" за гладните.А кои са "гладните" - такива като ония двете кокошки които се прибраха от Австрия.
8
1
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Засяват се ниви но повечето се сеят заради субсидиите.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ако се получи свръхпроизводство на продукция какво ще е правим?? Или тогава земеделците пак ще искат помощ за произведената продукция която ще се изхвърли.
6
3
 
4
 
! Отговори
.. преди 4 години
Само не разбрах къде видяха земеделие... В България земеделие няма от поне 10-15 години.Да вярно, изорава се една нива и НЕ се сее НИЩО. Прибират се субсидиите и всичко приключва. На това ли казвате земеделие? Всички (по-възрастните) знаем, как по татово време нямаше пустееща земя никъде, всичко се обработваше, така беше. А сега? Къде сте видяли засято нещо а?
5
2
 
4
 
! Отговори
Псевдо софиянец преди 4 години
Май е време да си хващам пато за село и обратно на нивата.Първо ще мина през женски пазар за една мотика , лопата и малко разсад.Гладен няма да остана с може и една *** да си скова.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1:Идва време като загрубеят нещата и тези които крадаха 30г да се преселят на Малдивите а вие ще духате супата тук по полетата и с мотиките в ръце.Събудете се овце
3
1
 
5
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Е как да има криза в земеделието? В лидъл и кауфланд криза има ли? Що за глупост. Хората си имат гарантирани субсидии, независимо какво се случва. Хотела преди летния сезон какво му е гарантирано или на свободните професии?
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много добра идея,само какво ще се случи със струпването на много хора.Трябва да се обмисли,но ще е полезно за тези които им се работи.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
този кога ще го видим в съда

Спонсорирани публикации