Швеция отхвърли критики на Тръмп, не търси стаден имунитет

Ние правим същото, като другите държави, заяви външният министър
41
Швеция отхвърли критики на Тръмп, не търси стаден имунитет
Външният министър на Швеция Ан Линде. Снимка: БГНЕС

Външният министър на Швеция Ан Линде реагира остро на критиките на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу шведския подход в борбата срещу разпространението на заразата от коронавирус. Тя отбеляза, че Тръмп греши, твърдейки, че властите се опитват да постигнат "стаден имунитет", предаде Ройтерс.

Швеция се разглежда като държава, която упражнява по-сдържан подход в опитите си да спре разпространението на болестта. Началните и средни училища в страната останаха отворени, границите също, а хората не са принуждавани да си стоят у дома.

В изказване по телевизия TV 4 Ан Линде каза, че казаното от Тръмп е "фактически погрешно". "Въобще нямаме стратегия, целяща групов имунитет", посочи министърката, цитирана от БТА.

Т.нар. стаден или групов имунитет предполага изолиране на уязвими групи от обществото, но позволява големи групи от населението да се разболеят и да развият имунитет към болестта, ограничавайки нуждата от драстичната карантина, наложена на места в Европа и останалата част на света, която засегна тежко икономическата активност, посочва Ройтерс.

Линде напомни, че Швеция е въвела редица строги мерки - затваряне на домовете за стари хора за посещения и провеждане на дистанционно обучение за по-големите ученици.

"От друга страна обаче, при нас няма пълна карантина. Затова някои държави смятат, че не правим нищо, но ние правим това, което е правилно за Швеция", подчерта тя.

На пресконференция вчера Тръмп каза, че, ако САЩ не бяха предприели строги мерки за социално дистанциране, в страната е щяло да има повече смъртни случаи. "Говорят за Швеция, но Швеция страда много", каза президентът пред журналисти.

Шведската външна министърка отхвърли и идеята, че Швеция е възприела коренно различен подход в сравнение с други държави. "Ние вършим горе-долу същото, което вършат повечето държави, но го правим по различен начин. Няма карантина и разчитаме много на това, хората сами да поемат отговорност", добави Линде.

В Швеция, с население от около 10 милиона, към днешна дата има 7693 потвърдени случаи на новия коронавирус и 591 починали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Пичове, кво се пените над статистики. Погледнете около вас.
38
3
 
5
 
! Отговори
Въобще да не... преди 4 години
Шведската министЕрка въобще де не ми се прави на света вода ненапита. Все едно не вися от три седмици в къщи и все едно не чета по Интернет , и все едно не превъртам телевизии на по няколко езика. Либераст-***.ераст.о подходиха и те, и немците,и датчаните,и британците , и Тръмпецот.Френци,италианци и испанци също подходиха безхаберно в началото. Борис Джонсън затова виси на апарати....щото беше много курназ! Някои се усетиха по-рано,а шедите - последни.
37
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аааа... нищо, нищо. Те на ботуша цвилят като понита. Всеки ден по хилядарка при Св. Петър.Все така да карат шведите, пък наесен ще броим пилците.
36
0
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 години
Предния път, когато тръмп даде швеция за (лош) пример с имигрантите, цялата либерална преса го скъса от подигравки. Но медиите се самоцензурираха в отразяването на намесата на полицията да смаже вандализма в черните квартали на стокхолм май беше, а три дни по-късно погребваха децата си.Животът на хората не струва нищо за либералните ***.
35
5
 
13
 
! Отговори
Denmark преди 4 години
Разбира се,че ще затворят границите.Не знам защо сте ревнали всички след този Мангъров за този стаден имунитет.Няма доказателства,че може да се развие такъв.Няма стаден имунитет при ебола,малария или спин.Какво ви кара,да си мислите,че има при този вирус?Вирусът атакува имунната система и я праща на майната си.Има смъртни случаи във всички възрасти,с или без никакви други заболявания.Единственните,за които няма данни,че са с цовид 19 са болните от спин. На този етап.
34
1
 
12
 
! Отговори
Denmark преди 4 години
Така,за сведение на всички,Дания + Норвегия са 10 мил общо като население,колкото и Швеция.Общо заболелите в Дания и Норвегия са 11 хиляди,смъртните случаи на днешна дата-381 за двете държави.Швеция на днешна дата- над 8400 заболели,смъртни случаи-687. Мда,в Швеция още не са достигнали пика с тези отворени барове,ресторанти и училища.210 шведски лекари и учени написаха отворено писмо до правителсвото ,че мерките не са достатъчно строги да спрат пандемията,но глас в пустиня на този етап.Мисля,че цифрите говорят сами за себе си.
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До DenmarkЗа тази пандемия единственото сигурно е, че нищо не е сигурно... Затова прогнози от всякакви капацитети са безсмислени. Държавите нямаше да затварят границите си, ако знаеха срещу какво се изправят.
32
1
 
4
 
! Отговори
Denmark преди 4 години
#13В Дания нещата са спокойни,хората си карат карантината.На 14 април започва постепенното отпускане,като детските градини и началното училище до 5 ще започнат да работят.На този етап заразени-смъртни случаи-интензивно лечение е в нормите и няма претоварване на здравната система.Разбира се всичко зависи от това смъртните случаи да не скочат нагоре.
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо Тръмп какво го интересува подхода на Швеция? Второ поддръжниците на мерките ще ги питам като паднат и като хората масово се заразят (дано да не се случи, но много лекари предупреждават за това), тогава какво? Вече мерки няма да има как да се взимат, защото икономиката ще е аут. Трябваше 2 седмици мерки, две без, после пак 2 със, 2 без. Хем икономиката нямаше да блокира толкова много, хем по-бързо повече хора щяхме да го изкараме, хем хората нямаше да изперкат толкова, но само с генерали..
30
10
 
9
 
! Отговори
Биолог преди 4 години
Хайде бе, я пак че не е гарантиран? Това е грипен вирус и се образувате антитела. И точно на този принцип е единственото лечение (за богати), със серум от кръв на преболели с антитела. Така че всеки рано или късно ще узрее че подходът на Лвеция и това което Мангъров говори е правилното решение. Друг е въпроса че на някои (банкстери и диктатори) това положение им е изгодно
29
4
 
5
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Това на снимката не го знам мъж ле е, жена ле е!!!
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бяхте чели повече по темата на годината щяхте да знаете, че....ИМУНИТЕТА В ТОЗИ СЛУЧАЙ (с covid-19) НЕ Е ГАРАНТИРАН...Но не съм изненадан, че много хора не са наясно.
27
7
 
8
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
На шведа какво му пука , че някой умрял. Нали ще остане поне още един от " шведската тройка" за някакъв секс. Пука му на шведа , че някой умрял! Нали така ще останат по-малко около "шведската маса" ! Пука му на шведа , че съседа му умрял, важно е да се напука с водка до припадък , а умрелия само би намалил дажбата му ! Колкото нас са горе-долу като нация , а имат вече 600 умрели ! Борисов , обаче, погребва само 20-тина !!!
26
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е въпрос на самоосъзнаване. И в Холандия хората са из улиците паркове магазини спортни площадки, но странят един от друг сами. Заобикляме се отдалеко и се пазим сами. Като има дисциплина всичко ще се оправи
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И без да намесваме Тръмп се вижда, че са много зле с епидемията.
24
7
 
18
 
! Отговори
Пфф преди 4 години
Тръмп, като един слаб политик, прави същите грешки, които прави и в бизнеса си, заради които фалира няколко пъти - започва да търси вината във всички други, но не и в собствените си ограничени възможности. Затова уволнява всеки, който му каже, че греши, и напада всеки, с който може да си измие ръцете. Но дори и политически приспаното общество в САЩ вече вижда за какъв клоун става дума. Въпрос на време е да му свърши мандатът и да го осъдят.
23
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп има особено отношение към Швеция. След като не можа да купи Исландия, да не е решил да се пренасочи?
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До I'mПише се "пЪдар" и "обществата" нямат медицинските или организационните умения да "преценяват". Ултимативно това ще струва на Швеция стотици а може би и хиляди невинни жертви, докато в напредналите общества борбата е за всеки човешки живот.
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 18Не, не е и затова имат 400 плюс смъртни случая в повече отколкото биха имали ако действаха разумно. И ще стават повече.
20
9
 
6
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
До До ivailoМного сме си дисциплинирани, даже прекалено... А вируса ще се преболедува от много хора рано или късно... Е ще има някой и друг умрял, но това е нормално , както при много видове грип.

Спонсорирани публикации