Ще проверяват куриерски фирми в София с "такса COVID-19"

КЗП и НАП ще ги следи през целия период на извънредно положение
9 апр 2020 16:18, Анисия Иванова
27
Ще проверяват куриерски фирми в София с "такса COVID-19"
Снимка: Pixabay

Прокуратурата в София иска проверка на куриерски фирми, които неправомерно си начисляват допълнителни такси заради коронавируса.

Софийска градска прокуратура е възложила незабавната проверка на Комисия за защита на потребителите и Териториална дирекция на Национална агенция за приходите, съобщиха от Апелативна прокуратура - София.

Поводът за проверката е да се предприемат мерки срещу незаконно облагодетелстване от страна на некоректни търговски субекти, извършващи спедиторски, куриерски и други подобни дейности, свързани с доставки на пратки на територията на столицата.

Установено е, че на интернет сайт, предлагащ доставка на стоки чрез куриер, неправомерно се начислява допълнителна такса. Посочва се нейната цена и уточнение – за обработка на плащане при доставка в брой, както и периода на повишен риск от Covid-19.

Проверката трябва да продължи през целия период на обявеното извънредно положение в страната. Контролните органи ще установяват наличие на некоректни практики, чрез които потребителите се задължават да плащат неправомерни допълнителни такси.

Ще се извършват контролни заявки и тяхната доставка с цел установяване на начислени такси и утежнения, имащи извънреден характер.

При констатиране на порочни практики следва да бъдат съставени актове за установяване на административни нарушения и да се сезира прокуратурата. Разпоредено е извършване на проверки на всички фирми, извършващи куриерски и спедиторски услуги в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Georgi Karakolev преди 3 години
Аз затова си ползвам безизвестните Софияпост. Доставят от онлайн магазини в същия ден за 10-12лв.sofiapost.bg/
12
0
 
1
 
! Отговори
Колев преди 3 години
Не знам вечер две седмици какво и кой проверяват, ама в Е-маг@ още искат незаконно пари за доставка заради опасността от някаква невидима заплаха.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТозиКакво са ви виновни клиентите, че от тях ще си избивате загубите?Нали те също са потърпевши? Да ви компенсират Тиквите!
10
0
 
0
 
! Отговори
Ani преди 3 години
Въпреки проверките Ви обаче все още си начисляват ,това е ЕМАГ и куриерска фирма СПИДИ
9
1
 
1
 
! Отговори
ха ха преди 4 години
Абе, нали куриерските доставки не са задължителни? Щом са си обявили тази цена към услугата, то клиента е информиран и или приема, или отказва. Преди половин година си търсех документ от някогашна работа и хоп смс за куриерска пратка за над 8 лева. Аз я отказах, щото документа ми го праща друг и не ме е питал съгласен ли съм за такава цена на доставка. Разходих се през цяла София, щото картата за цял ден е 4 лева и свърших и др.работа. Но така както е в статията, не виждам кое е незаконното.
8
3
 
2
 
! Отговори
Този преди 4 години
Вие всички много разбирате...тези дезинфекции, маски, ръкавици и цялата организация струва мноого пари. Работя в голяма международна фирма и виждам, че са потрошени хиляди лева в закупуването на читави маски, ръкавици и дезинфектанти. Постоянно се дезинфекцира сградата и всички куриерски автомобили.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера от еконт ми взеха 3лева такса ковид 19 жк Дружба1
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ха.ха няма ли да проверите клона на Инвестбанк Варна за същото таксуване от 3лв.ако физическото лице не присъства лично .а внася пари по сметка на бюджета ситуиран в самият НАП Варна?всички плащания на физическите лица към бюджета са без такси.но не признават това.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВярно е, че създателите им през 90-те са били само проверени другари, ама не трябва да се отрича факта, че в момента са една добре смазана машина с оптимизирана логистика и мрежа из цялата страна, която улеснява живота на стотици хиляди българи.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дайте им имената.
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Налго, по-налго, най-нагло, куриер на Е.онт.Такава е градацията!Тези ги закрих отдавна от списъка със слугите ми!
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами добре че ги има куриерските фирми и онлайн търговията. Реално функционирането им сега е от значение за националната сигурност. Вече дори и да отшуми коронавируса, ще съм забравил какво е да ходиш в магазин.
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз си им оставям бакшиш на момчетата които ми носят, заслужават си го.

Спонсорирани публикации