Скок в неизвестното: Как ще се излиза от карантината и изолацията?

"Още много месеци ще живеем с множество ограничения"
9 апр 2020 20:00, Елка Василева
58
Скок в неизвестното: Как ще се излиза от карантината и изолацията?
Снимка: архив, БГНЕС

Изолацията на милиони европейци е безпрецедентно предизвикателство, но възстановяването на икономическия и обществения живот също се очертава като сложно начинание.

"Международен опит в тази сфера липсва", отбеляза австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна първа сред членките на ЕС разработи график за постепенно смекчаване на ограниченията.

Дания и Норвегия, въвели режим на "полуизолация", също посочиха дати за рестартиране. В Португалия и Гърция се говори вече за срокове.

Връщането към нормален живот навсякъде ще бъде поетапно, ще се запазят някои предпазни мерки. Допълнителни неясноти създава разпространението на вируса по света, което може да наложи съгласуване на стратегиите, пише Франс прес.

Да избереш точния момент

Австрия, Норвегия и Дания смятат, че усилията им са довели до траен резултат - "плато" в кривата на заразяване.

Още по темата

Правителството на Австрия, където са регистрирани над 12 500 случая на COVID-19, оповести план за излизане от изолация и констатира рязък спад в броя на новозаразените. Дни наред се отбелязва ръст от близо 2 на сто за денонощие, докато в средата на март бе стигнал 40 процента.

Норвегия - с общо 5863 случая, прецени, че епидемията на нейна територия е "под контрол". По последни данни един болен в Норвегия вече заразява средно само 0,7 здрави хора срещу 2,5, преди да бъдат взети мерки срещу заразата.

Тези страни успяха да ограничат броя на жертвите и болничните структури не бяха претоварени. До сряда смъртните случаи в Австрия бяха 243, в Дания - 218, а в Норвегия - 80.

Поетапно смекчаване

Никоя от тези държави не се кани да отмени из един път ограниченията, наложени в средата на март.

В Австрия, където останаха да работят само супермаркетите и аптеките, правителството смята на 14 април да отвори и малките магазини. В средата на май се очаква да последват хотелите и ресторантите.

Австрийците ще трябва да продължат да излизат навън само при крайна нужда и ще работят дистанционно поне до края на април.

Началните и средните училища в Австрия навярно ще заработят чак след 15 май. В Дания занятията ще бъдат подновени постепенно от 15 април нататък. Част от гимназиите, колежите и университетите в Норвегия пак ще отворят врати на 27 април.

Дания не е обявила кога ще подновят работа нейните барове, ресторанти, фризьорски и масажни салони, търговските центрове и дискотеките.

Всички тези страни не планират засега да разрешат масовите събирания, спортните и културните прояви - това ще стане най-рано през юли или август.

Гърция съобщи, че се надява на "връщане към нормалното" през май, както и Португалия, при условие че изолацията бъде стриктно спазвана дотогава.

Швейцария заяви в сряда, че "първите стъпки към разхлабване" ще станат факт до края на април.

Благоразумие и дисциплина

Никоя от тези страни не прояви триумфализъм - те неведнъж предупредиха, че епидемията може да се върне.

"Още много месеци ще живеем с множество ограничения", изтъкна датският премиер г-жа Мете Фредериксен и отправи апел за гражданска отговорност. Колежката й от Норвегия Ерна Сулберг уточни: смекчаването на ограниченията "не значи да станем по-неблагоразумни".

И в двете страни, а и в Австрия, се изтъква, че при връщане на епидемията ограниченията ще бъдат наложени пак. При нужда правителството може отново "да натисне спирачките", заяви австриецът Курц.

Редовното миене на ръцете, спазването на поне еднометрова дистанция в магазините, ограниченията за броя на клиентите - тези защитни прегради остават актуални повече от всякога.

След дискусиите за ползата от предпазни маски Австрия задължава да се използват такива в супермаркетите и обществения транспорт, докато властите в Норвегия и Дания, където маски почти не се използват, не дават подобни препоръки.

Пътувания, тестове - неясноти

При положение, че европейските държави са в различни фази от пандемията, националните стратегии за излизане от изолация може трайно да ограничат международните пътувания.

Границите на Дания остават затворени.

"Докато няма ефикасна ваксина или лекарство, тази болест ще остане с нас и няма да има свобода на пътуванията - такава, каквато я познаваме", предупреди в Австрия Себастиан Курц.

Европейската комисия не би желала отмяната на мерките да се извършва "в разпръснат строй", но отложи въвеждането на пътна карта за съгласувано излизане от режима, за да не заглуши посланията на страните, призоваващи ограниченията да не се разхлабват.

За разлика от Виена и Копенхаген местните власти във Франция затегнаха ограниченията.

"Ще е опасно да се мисли, че наближаваме края", заяви в сряда европейският клон на СЗО, според който "не е дошъл моментът за смекчаване на мерките".

Страните, решили да подновят спрените дейности, ще вървят по тънка линия, обръщат внимание учените - защото "груповият имунитет", който би защитил в достатъчна степен цялото население, там все още е слаб.

"Веднага щом разхлабят ограниченията, броят на заразените отново малко ще се покачи", отбелязва вирусологът Елизабет Пуххамер-Щьокл от медицинския университет във Виена. По думите й "стремежът е процесът да протича под контрол", болничната система да може да поема тежките случаи и да има достатъчно тестове с оглед развитие на ситуацията./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: Европакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
1
 
! Отговори
Зомбирани преди 4 години
Видяхте ли как се манипулирате.Страх от нищо то. Капитализъмът ви го цепнаха.
45
2
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
На мен други ми е интересно, защо бокича по време на криза ни бута в еврозоната, при положение, че никой в момента не му опонира. Доста хора фалираха, за чии ще влизаме в чакалнята на еврозоната.
44
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веднага след премахване на карантината заразените ще се появят. За да е сигурно че няма да има заразени трябва поголовно да се тестира. Които са заразени но без симптоми веднага да се изолират. Те са най опасни. Този вирус нее нито като свинския птичия и еболата които бяха природни а този вирус е създаден в лаборатория. Не разбират ли или нас ни правят на неразбиращи. И след 10 години пак ще го има. Този вирус не мре лесно. От плюмка на земята като духне вятър и вдигне орахта пак ще заразява.
43
0
 
0
 
! Отговори
Гани преди 4 години
Генади кошев.
42
1
 
5
 
! Отговори
Св преди 4 години
Защо изобщо да излизаме. То почти свикнахме така. Столкхолмски синдром ли му викаха?
41
0
 
8
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
В Австрия, където останаха да работят само супермаркетите и аптеките, правителството смята на 14 април да отвори и малките магазини. В средата на май се очаква да последват хотелите и ресторантите.Австрийците ще трябва да продължат да излизат навън само при крайна нужда и ще работят дистанционно поне до края на април.Първият абзац противоречи на втория, какво да я коментираш такава "статия"? Има ли пилот в самолета?
40
0
 
12
 
! Отговори
2021-ва година преди 4 години
2021-ва годинаОт Щаба!Няма болни и умрели,последния зомбиран е умрял у тях от глад преди месец!
39
3
 
4
 
! Отговори
nina преди 4 години
#Бони.Швеция продължава да го дава ларж,доколкото разбрах от роднина,който имат приятели медици-има заразени към 50 старчески домове,оставят хората вътре,няма да ги карат в болници...
38
1
 
2
 
! Отговори
Шаши преди 4 години
Ще се излиза бавно. С насочена АФтаматка към примерно: Малашевци
37
2
 
29
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Тук има кой да каже кога вирусът се е изпарил. Мутафчийски ще спре изследванията, а БОрисов гордо ще каже: "Убихме го! Спасих България!". И хората ще продължат да си умират от пневмонии и грип Б.
36
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще се излиза от карантината и изолацията?----------Ми, то като изтрещят психически, хората сами шъ излязат!
35
2
 
25
 
! Отговори
Бони преди 4 години
За Швеция нищо не казахте. Те ще се възстановяват ли? Някой европеец ще признае ли че си съсипа народа в стремеж да открадне малко европари за борба с короната
34
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мерки аз не виждам. Днес навън хората излезли по улиците, децата по площадките, пред блока ми се събрали младежи, пушат, пият и играят на телефоните до късно вечерта. Коли хвърчат нагоре и надолу. Захариева връща болни от чужбина и праща нови гaстербайтери да се разболяват. По паркове и планини забранено и глоби, а в градския транспорт и в работата 100 пъти можеш да се заразиш. Язък, само икономиката ще съсипем. Ефект нулев.
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 34 С фейсбук няма да стане, приятелю! Бунт На площад Независимост! без кръв няма как да свалиш тази власт. Помниш ли 2012-та? Тогава се проиля кръв в София и Тиквата бе принуден да си подаде оставката.
32
2
 
10
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Ден за национален протест-13.04.2020 г.Всеки недоволен от триглавата ***,Борисов,Пеевски,Гешев,може да изрази своето недоволство и протест на фейсбук страницата на Бойко Борисов със коментар.РАЗПРОСТРАНЕТЕ
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСтига с тая политика бе ... Може ли да сте толкова болни и в главите...?Друг пък ми развива теории за социализма...То само малодушници и комплексари в тоя сайт пишат ,като за последно...
30
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
надеждата е в Радев, по-умен е, по-смел е ... Борисов само чака някой началник да го потупа по рамото, междувременно изпускайки цялата икономика в канала
29
9
 
21
 
! Отговори
ББ ПП преди 4 години
Ако някой твърди ,че през комунизма е теглил мизеряи,може да отиде и да си тегли въжето.Комунизма имаше една лоша черта,комунизма го наложиха чрез диктатури,България имаше късет със Живков,но Румъния нямаше късмета със Чаушеско.По времето на комунизма ,България беше най развитата държава от всички ,дори по развита икономически от Русия,хората имаха пари,храна,почивки и безплатни лекари и стоматолози.Демокрацията ни я откраднаха хората без души и съвест
28
4
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
След изолацията, България ще бъде още по-бедна и по-ограбена.Така е при капитализъм по новобългарски.Наскачахте ли се вече ?Пеете ли "Времето е наше" ?При нашия капитализъм, нормални неща са кризи, фалити и безработица.Ама имало помощи за хора от етноса.Вие го докарахте вълчия капитализъм.Един от етноса не съм видял да скача !
27
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 2 седмици 70 000 души на борсата...А за още 3 месеца? Половин милион безработни като огладнеят и с Тиквата е свършено!

Спонсорирани публикации