Да дадем нов живот на старата тераса

Защо балконът е последното място, на което се сещаме да правим ремонт
Обновена: 30 юли 2014 13:48 | 30 юли 2014 09:53, Екип на Dnes.bg
16

Снимка: Impact Press Group

Обикновено терасата или балконът в нашия дом е последното място, където ни идва наум да правим ремонт. А не бива да е така, защото тези части от апартамента или къщата ни са подложени най-много на неблагоприятните метеорологични условия, като влага, силно слънце и промяна на температурата.

Дори да не ви се вярва, цикличната промяна на времето и температурите причинява значителни топлинни деформации на настилката или основата под нея. Освен това е доста по-приятно вместо старата мозайка или изкъртени плочки да сложим нов гранитогрес.

Разбира се, ремонтът на терасата далеч не е най-чистата и приятна работа, защото вероятно ще трябва да включва и премахване на старата настилка, а това значи къртене и огромно количество прах и боклук. Ако ще сменяте и облицовате балкона с плочки, след като се премахне старата настилка, ако основата не е достатъчно равна, е необходимо да се направи изравнителна замазка. Чрез нея не само се подравнява, но й се дава необходимият наклон за оттичане на водата, което е изключително важно за тераса или балкон. В противен случай дъждовната вода ще се задържа по пода и това ще ви създаде изключително много затруднения.

За да се постигне по-добра хидроизолация, е препоръчително ъглите между етажната плоча и стените на тересата да се запълнят и скосят със специална хастарна мазилка. Не е лошо и ако на тези места влязат в употреба и специални уплътнителни ленти. За по-добра хидроизолация има и специални смеси, които се полагат след замазката.

След като приключим с тези процедури и след като площта изсъхне добре, може да лепим и керамичния ни под или облицовка. При полагане на лепилото то се нанася не само върху основата, но и върху гърба на всяка плочка, при това в плътен, равномерено дебел пласт.

Добре е да се знае, че при залепяне на плочи на по-големи тераси или балкони, трябва да се поставя и деформационна фуга, която се поставя на всеки 50 квадратни метра. Тя поема термичните движения на настилката.

След като се залепят плочките, се изчаква поне 24 часа, за да се втвърди добре лепилото. Едва след това може да се фугира. Добре е обаче да се знае, че ако времето е влажно или сте поставили повече лепило върху плочките, този период може да бъде и малко по-дълъг.

Важно е и да изберете подходящ материал за фугирането, защото за тераси и балкони са необходими специално предназначени материали, които издържат на атмосферните условия. Ако не се фугира добри или това стане с неподходяща смес, през фугите може да започне да прониква вода, а това от своя страна ще причини в сравнително кратки срокове отлепването на плочките.

Ако стените на терасата ви са боядисани, освежете ги с фасаген.

Може да приключите добре свършената работа, като вдъхнете живот на терасата, като я декорирате с един подходящ цветарник. Цветята и растенията обаче са само част от "озеленяването" на терасата.

Изкуствената трева също е идеален вариант, който да освежи балкона и да ви накара да прекарвате повече време навън. По магазините се продават на квадратен метър различни видове зелени настилки, имитиращи трева. Видовете се различават според височината на зелените снопчета и тяхната мекота. Ако сте готови да похарчите повече средства, балконът ви лесно може да се "засее" с райграс.

Не е толкова трудно да придадете един свеж и нов вид на терасата си, нали?

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Напиши коментар Коментари
11
2
 
22
 
! Отговори
Уахахахха преди 9 години
"ква тераса, кви пет лева? Това за всички *** е най-ненужната част от жилището им, която веднагически се обособява в склад, за да може целият свят да им гледа *** и мизерията, или се зазижда, за да може да се чувстват още по-отделени от външния свят в 60-те си квадрата бърлога.." Да!Или се почват да се гледат корени домати,краставици и друг зарзават там.Пекът се чушки,вари се зимнина....
10
0
 
18
 
! Отговори
Айде бе? преди 9 години
До галактикаУпомени за кой град говориш защото ако е за северната столица на Италия е АБСУРД да се простира на балкона.ЗАБРАНЕНО Е!
9
0
 
29
 
! Отговори
Мразя Дианабад преди 9 години
И нашият балкон си плаче за ремонт, не толкова естетично, а за да не падне. Иначе пред блока има много дървета, ние също гледаме доста цветя, обаче да седиш и да си пиеш кафето е напълно невъзможно, защото сме на нисък етаж, а в градинката се събират всички алкохолици и все едно си при тях :( А като добавим и дебнещите отвсякъде клюкарки, май наитина е най-добре да си разшириш кочинката, поне стените са си стени.
8
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз го приключих скоро!Една-трета остъклена! Там турих и щори. Гранитогрес, ламперия. Сложих и плъзгащи се странично комарници, че не обичам да ми жужуат разни насекоми., които все се въртят около цветята.На 13 етаж съм. Гледка към Витоша и повече от половин София.Масичка, пейка, стол! Привечер обичам да си седна на балкона и да поразцъкам на лаптопа - информация и понякога игрички! Понякога удрям и по една бира или малко уиски!Човек трябва да се радва и на малките неща!
7
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ремонт на купчина скрап и бетон?Иска ни се да живеем човешки ама....
6
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ба си мамата,тъкмо приключвам с подобен ремонт-вгорчи ми се живота за почти един месец! Мръсотия до шия,целият апартамент прашаса,на жената и се отваря работа за поне една седмица.Финансово също не е леко-премахване на старото остъкление и ново такова 1500 лв.,плочки,400-500,шпакловки,мазилки,изолации и др.врътни,нов климатик,че стария се беше сдухал-5 000 дано ме оправят!
5
1
 
37
 
! Отговори
... преди 9 години
Каква изкуствена трева.. един дървен декинг, малко зеленина, цветя, една масичка и ... само да имаш хубава гледка, а не на 10м от теб да е съседния прозорец. Но така пак не е проблем - едни по-високи зеленини, нещо като мини дръвчета, не знам как се казват, и нещата заспиват. Дрехите - или вътре на сушилник или в електрическа сушилня. Вън и без това е адски прашно и мръсно
4
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ква тераса, кви пет лева? Това за всички *** е най-ненужната част от жилището им, която веднагически се обособява в склад, за да може целият свят да им гледа *** и мизерията, или се зазижда, за да може да се чувстват още по-отделени от външния свят в 60-те си квадрата бърлога..
3
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те както и да ги освежиш, кат оси проснат насраните *** с опакото навън и като натрупат с буркани и стара мебел...за какво си говорим?
2
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами те и сега им придават.... едната в цикламено, другата в ***, третата в бяло, че е най-евтино, а четвъртата не пипвана!Никой не си дава сметка, че това е екстериор, не интериор и не можеш да си боядисаш в какъвто цвят ти харесва!*** е тотална. Абсолютна проява на безвкусица.
1
10
 
80
 
! Отговори
зет преди 9 години
Точно преди 3-4 дни ми се изтърси тъщата на гости, да ни видела. Казах й, Супер, че си дошла, нали ще ни помогнеш малко, че сме на работа всички... Купих й фасаген, дадох й един валяк и викам мини терасата, че има мухъл. Оная не знаеше какво да каже, мина я, а на другия ден си тръгна, щото й изникнала спешна работа!