Време е за смяна на настилката? А защо не корк?

Монтажът му далеч не е трудна задача, а си заслужава
2 юли 2015 10:58, Екип на Dnes.bg
11

Без значение дали обзавеждате ново жилище, или просто ремонтирате старото, определено в един момент ще трябва да обърнете внимание на пода и настилката му. Защото няма спор, че стилното оформление във всяко едно помещение може да превърне стаята от студена и неугледна в уютна и стилна.

Затова преди да вземете решение за поставянето на подова настилка, е желателно да се информирате както за разнообразните видове подови настилки, които се предлагат на българския пазар. Съществуват много подови настилки – паркет, ламинат, корк, керамични, гранитогресни, мраморни плочки, балатум, мокет и др. В следващите редове в рубриката ни Месец на ремонтите обаче ще ви обърнем повече внимание на предимствата на една настилка, която добива все повече популярност у нас - корка.

Тази подова настилка е изключително подходяща за хола или спалнята. Тя е изработена от уникален природен продукт – познатият ни на всички корк. Откъде обаче идва той? Коркът е материал, произвеждан от кората на корковия дъб (Quercus suber). Еластичността и почти пълната водонепропускливост на корка го правят особено подходящ за производство на тапи, но освен това, когато е обработен по подходящ начин, той е незаменима настилка за пода или дори за стените. Интересен факт е, че близо половината от обработения корк се добива и произвежда в Португалия. Освен там, подобни дървета има още в Алжир, Испания, Мароко, Франция, Италия и Тунис.

Когато говорим за корка като настилка трябва да отбележим, че той лесно се съчетава с вътрешните интериори и дизайнерските решения и не се нуждае от специални изисквания за монтаж и поддържане. Всъщност, монтажа на корка на пода далеч не е трудна задача. В последните години все по-популярни стават сглобяемите корковите подови настилки, които са изработени от натурална коркова суровина.

Тези подови настилки се предлагат на плоскости с размери, приблизително колкото на ламинат и   се полагат върху основата чрез “клик” система за сглобяване, позната от поставянето на ламината. Корковата настилка има и още един плюс – при нея пода не е необходимо да бъде идеално гладък, защото настилката поема малките грапавини. Достатъчно е тя да бъде равна, с влажност до 3%. Стандартната дебелина на тези настилки е 10,5 и 12 мм.

Най-големият плюс на корка е, че той е най-добрият естествен изолатор. Корковите подове са много добри изолатори от студено и топло, като при докосване се усеща топлина дори и през студеното време. Освен това коркът пази „топлото“ да не избяга от дома, като освен това е и чудесен шумоизолатор. Други положителни черти на корка са това, че той не се овлажнява, не гние и се почиства много лесно по подобие на ламината. Разбира се, когато се чисти, не трябва да се прекалява с количеството вода, защото ако попадне много вода между отделните плочи може да се получи съвсем леко подуване.

Освен върху пода, коркът може да се сложи и на стената. Както вече стана дума, той е чудесен шумо и топлоизолатор, така че ще запази топлината в дома ви и ще ви спести лукса да ви чуват комшиите. Декоративните облицовки от корк за стени и тавани са произведени изцяло от коркова суровина, като чрез съвременни технологични обработки суровия корк се превръща в стенни покрития, които запазват неговите изключителни качества.

По подобие на корковата настилка за пода, корковите облицовки също имат редица предимства пред поставянето на тапети например. Облицовките от корк са дълготрайно решение за вашите стаи или коридор, защото са удароустойчиви и няма да ви е страх, че ще ги ударите или обелите при пренасяне на мебели или големи предмите. Освен това те не поемат миризми, не задържат прах и не предизвикват алергии. И не на последно място – монтират се лесно и също така лесно се почистват.

Разбира се, тези предимства на корка и неговото сравнително трудно придобиване се отразяват и на крайната цена на вашата нова настилка. Ценовият диапазон разбира се и тук е различен, което дава възможност на всеки да избере своята настилка според възможностите си.
 
И накрая няколко съвета за поддръжката на вече готовия ви корков под.

Подовите коркови покрития се чистят лесно с влажна кърпа и препарати. Задължително обаче не използвайте за почистването му средства и препарати на ацетонова основа, защото те може да повредят лака.

На краката на тежките мебели можете да поставите парчета корк, за да не повредите защитното лаково покритие на паркета.

Когато е необходимо подовата настилка да се прелакира, трябва да измиете пода с влажна кърпа или препарати, а след това да нанесете няколко слоя лак. Докато стигнете до този момент обаче, ще минат между 7 и 10 години, отбелязват експертите в бранша.

И след като приключите с ремонта, със сигурност ще имате и снимки от него. А тях може да ни ги споделите, защото Месец на ремонтите в Dnes.bg ти е подготвил страхотни награди.

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Lrrr преди 8 години
А защо не Зойдбърг?
8
1
 
2
 
! Отговори
Инкасатор преди 8 години
Чудесна реклама на "Корковата къща" в София!
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма пълно щастие, но определено е идеален за настилка за студиени подове на първи/приземен етаж.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ли варианти за ползване на корково покритие на стените за изолация и върху него да се сложи тапет или латекс?
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трудно се местят тежки мебели върху корк. Трябва да се вдигат, а не да се влачат.
4
1
 
3
 
! Отговори
Георги преди 8 години
С времето корка старее и с времето губи тези си качества...така четох
3
1
 
11
 
! Отговори
Pesho преди 8 години
Най-евтиният корков ламинат е 2-3 пъти по-скъп от най-евтиния пластмасов ламинат и се износва по-бързо. Според мен обаче си заслужава комфорта да ходиш бос и през зимата. Алергетиците могат да получат проблеми от корка или по-скоро от лепилата, с които е уплътнен и хванат за дървесинната подложка се изпаряват няколко седмици след постилането.
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 2 - практически не е мек. Меко е вътре самия корк, но той е лакиран отгоре, отдолу също има основа... Така че външно много прилича на ламинат, но реално е с много по-добра изолация!
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защото е много МНОГО мек.