Ремонтиран и красив дом. Време е за малко прохлада

Няколко съвета как да изберем климатик за дома
4 авг 2015 11:57, Екип на Dnes.bg
1

Ремонтът в дома ни е вече към края си. Разкъртили сме старите плочки, сложили сме нови, боядисали сме стените и таваните, украсили сме терасата, пратили сме снимки за играта Разкърти на Dnes.bg. Всичко изглежда почти идеално, май само горещото лятно време ни тормози малко и мечтаем за някое хладно място и студено питие.

Е, вероятно вече е време за ваканция и почивка, но прохладата от нея ще ни държи само няколко дни и май е по-добре преди това да помислим за трайно решение срещу жегите в жилището ни. Именно затова в следващите редове в Месец на ремонтите ще ви дадем няколко практични съвета как да си изберем климатик, за да бъдем максимално удовлетворени от своя избор.

Няма да ви изненадаме, като ви кажем, че точно климатиците са едни от най-търсените стоки в момента. Всъщност трябва да сте наясно, че ако изведнъж вземете решение да отидете до най-близкия голям магазин за техника и си купите климатик, прохладата няма да дойде толкова бързо. Монтажът му е сериозна работа и трябва да се направи от професионалист, а последните през лятото са много заети по обясними причини и трябва предварително записване, като чакането може да трае до десетина дни.

Специалистите препоръчват при покупката на климатик да се съобразим с вида на жилището, квадратурата, осветеността, както и дали е сменена дограмата. И разбира се с това, какви пари имаме. Абсолютна илюзия е, че когато си купим един мощен климатик и го монтираме на централно място в нашето жилище, то ще охлажда или отоплява цялата къща. Първо – ефектът няма да е максимален и второ, сметката за ток определено ще е по-голяма. Отделно от това, ако климатикът работи постоянно с претоварен компресор, е възможно в един момент да се повреди, а от сервиза може и да ни откажат гаранционно обслужване, защото климатикът не е бил съобразен с помещението.

Затова когато отидем до магазина, трябва да споделим с консултанта всякакви такива малки подробности за помещението, които искаме да отопляваме/охлаждаме с климатик. Като цяло най-продаваните на нашия пазар климатици са с топлинна мощност 9000 или 12 000 британски термални единици (BTU), които на разговорен език се наричат просто “деветки” и “дванайстки”. Разбира се, има и по-мощни климатици, но те са за по-големи помещения. Най-грубо казано, с “деветката” може да се охлаждаме по-малки стаи – спални, детски стаи, докато по-мощният се препоръчва за всекидневни или други големи помещения.

В последните години все повече се купуват инвенторните климатици, които са малко по-скъпи от останалите, но пък харчат по-малко ток, а и освен това работят по-добре при екстремни температури – голям студ или жега.

Разбира се от климатик до климатик може да има сериозна разлика в цената. Тя обаче е за сметка на качеството и затова и най-простата сметка показва, че допълнителни стотина лева в първоначалната инвестиция се връщат още след няколко месеца използване чрез сметката за тока. По отношение на шума експертът препоръчва да се ориентираме към тези, на които шумът при работа е под 30 децибела.

Имайте предвид, че оптималният режим на охлаждащата машина предвижда при температура вън от плюс 30 градуса климатикът да работи на 24 градуса при това без прекъсване. Инверторният климатик става икономичен, когато достигне желаната от нас температура. Затова е доста по-добре той да работи например цял ден на определената от нас температура, отколкото да го изключвате сутрин. Защото ако следобед например температурата е стигнала 30 градуса, а вие включите климатика на 17, той започва да работи на максимална мощност, докато достигне зададената температура в стаята. А това ще натовари доста сметката ви за ток.

И за финал, но не на последно място: най-важното нещо за по-дълъг живот на вашия климатик е поддръжката му. Тя далеч не е сложна, но не бива да се пренебрегва.

Най-важното: На 2-3 седмици почиствайте филтрите на климатика от прах и натрупани мръсотии. Това е важно както за машината, така и за вас, защото в крайна сметка това е въздухът, който ще дишате. Почистването е лесно – под струя с вода. Имайте предвид, че непочистеният филтър сериозно увеличава консумацията на електроенергия, защото намалява ефективността на устройството.

Важно е и веднъж в годината да повикаме специалист, който да направи профилактика на климатиците. Вярно е, че тя струва пари, но при нея се почистват филтрите и се добавя фреон, ако това е необходимо.

Климатикът може да охлажда и отоплява, но той не замества проветряването. Затова не забравяйте добрите навици да отваряте прозореца поне 2 пъти по 15-тина минути на ден.

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Напиши коментар Коментари
1
2
 
18
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Услужливи и добри хора ще се погрижат срещу капаро да ви обещаят прохлада в най скоро време,или да почакате да мине лятото