Осветлението в кухнята. Да планираме и него

Ето няколко съвета за добре позиционирана светлина
Спонсорирано съдържание | Обновена: 29 юли 2016 13:00 | 29 юли 2016 09:14, Екип на Dnes.bg
0

Снимка: HomeMax

Кухнята е едно от местата в дома, в които прекарваме голяма част от времето си, затова балансираното, добре позиционирано осветление е от голяма важност, за да бъде помещението практично за ежедневните дейности.

Препоръчително е  да планирате предварително осветлението, още преди обзавеждането, но ако имате вече завършена кухня, съществуват много начини да промените и адаптирате интериора, така че да добавите още светлина.

Работните зони трябва да бъдат добре осветени, но в същото време е добре да има баланс между различните видове осветление. Ключът към създаването на този баланс често се крие в избора на осветителни тела -  едни, които да осветяват местата за работа, а други – останалата част от помещението. 

Рандал Уайтхед от Сан Франциско, известен дизайнер и автор на публикации за тенденциите в осветлението, препоръчва:  "Най-ефективното осветление в кухнята е комбинация от четири смесени типа: работно, общо, акцент и декоративно осветление. Резултатът е топла, приветлива осветеност, която винаги ще бъде в синхрон с останалите елементи от интериора. Какво по-удобно от светли работни пространства, заобиколени от меко осветени уютни кътчета за хранене и забавление!"

Да започнем от общото осветление. Ако сте планирали окачен таван, можете да получите добър ефект на дифузно осветление като монтирате LED луни с матови разсейватели. По този начин ще си осигурите равномерна, ненатрапчива и дискретна светлина в кухнята, а в същото време ще имате достатъчна видимост, за да подредите масата за вечеря или да почистите кухненския плот, например.

Работните зони.  За зоните, които ползвате като работни, е добре да изберете спот осветително тяло с по-директна светлина, чиито светлинни лъчи могат да се насочват при необходимост. За повече модернистичност и амбиентност може да разчупите атмосферата със скрити LED ленти, поставени под полици или под горния ред кухненски шкафове.

Особено актуални през последните години са групите от 3 до 5 висящи осветителни тела, монтирани над трапезната маса, бара или кухненския остров. Те ефектно допълват останалите източници на светлина и са очарователен акцент.

Пенделите с една или няколко крушки също са чудесен акцент, а напоследък на голям интерес се радват изработените от метал тела, които внасят по-индустриално излъчване в интериора. Освен че са практични, те имат и висока декоративна стойност.  

Ако кухнята ви вече е завършена, но искате да добавите още светлинни източници, можете да поставите готови за монтаж LED панели или лампи.

Не забравяйте да съчетаете осветителните тела и кухненските мебели и в стилово отношение.  Ако пък целите по-артистична атмосфера, можете да съчетаете модерни осветителни тела с кухня в класически стил или обратното – модерен минималистичен кухненски интериор в комбинация с класически полилеи с кристални висулки. Защо не! Полилеите ще са акцентът, който не само ефектно ще контрастира със студенината и стерилността на минималистичните мебели, но и ще внесе закачливост и уют.

Заповядайте в магазините на ХоумМакс, където ви очаква богат асортимент от осветителни тела за вашия дом.

И докато избираш лампи, полилеи... не забравяй да снимаш и качваш! Защото "Месец на ремонтите" в Dnes.bg ти е подготвило страхотни награди! Участвай и ги грабни!

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ


0
Още от
Напиши коментар Коментари