Време е за смяна на дограмата. Но как да изберем новата?

Ето няколко съвета с Месец на ремонтите в Dnes.bg
20 юли 2017 11:15, Екип на Dnes.bg
14

Снимка: pinterest.com

Смяната и закупуването на нова дограма е дългосрочна инвестиция и затова е изключително важно да намерите баланса между качество и цена. Преди обаче да се насочите към конкретна фирма и производител, е хубаво да сте наясно какво искате или поне какво да попитате. В следващите редове, в рамките на Месец на ремонтите с Dnes.bg, ще ви дадем няколко съвета за избора на дограма.

Имайте предвид, че хубавата дограма, придружена с професионален монтаж, може да издържи десетилетия, без да се деформира. Когато избирате, трябва да сте наясно, че цената на дограмата зависи от марката, вида на материала, броя на отваряемите крила на прозорците, начина, по който се отварят, вида на стъклопакета, аксесоарите, цветът и др.

Изборът на дограма – дървена, алуминиева или PVC, зависи от това къде ще бъде поставена. Ето предимствата на основните видове дограма.

Предимствата:

Дървените профили имат отлична топло- и шумоизолация, не предизвикват конденз, а и внасят уют в дома.

PVC профилите са устойчиви на атмосферни влияния, не допускат образуването на конденз и поддръжката им е много лесна. Препоръчват се за жилища.

Алуминиевият пък придава модерен, елегантен и завършен вид на сградата, но пък е проводник и това може да доведе до появата на конденз и мухъл.

Усъвършенстван вариант на двойното остъкляване е стъклопакетът. Освен топлоизолация и звукоизолация, той осигурява и защита от вредните UV лъчи.

Когато говорим за нова, модерна дограма, броят на камерите в профила - 3, 5 или 8, определя неговата топлопроводимост. Ако искате да имате малки загуби на топлина - ориентирайте се към повече камери.

Ако при избора ви на дограма парите не са водещ фактор, заложете на най-скъпата дограма - комбинация от дърво и алуминий. При този тип дървеният профил е облечен с алуминий отвън, който го предпазва от атмосферни влияния. Сред основните предимства на дървото са, че е добър топлоизолатор и естетически стои най-добре.

И не на последно място, когато купувате дограма, изисквайте гаранция за качество от производителя. Защото лошо изработена дограма трудно се ремонтира, в повечето случаи подлежи на смяна. А докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра "РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ".

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Месец на ремонтите
Още от
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
До Най-важното! Дека я виде тая "половин година зима"?Сега януари и февруари беше стегнало два месеца,ама преди това последния студ бе къде 2008-2009-та,бре младеж.На село знаем какво е зима,ама у градско не знаете!
11
3
 
4
 
! Отговори
Димитров преди 6 години
Прозорците направо текат PVC дограма. Няма оправия само лятото не текат. Тапетите, подът, че дори и самата дограма са във вода. Ужас няма оправия. Звъня на фирмата и от там ме почват: Какво искате бе господине при PVC е така като не искате да ви текат прозорците купете си дървена дограма.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навсякъде, където се огледам, слагат дограма, на която се отваря само едно крило. Естествено заради цената. Включително и при "безплатното саниране", включително и на балкони, включително на училища. От моя гледна точка са го проектирали и приели мърлячи, които не си мият прозорците. Да им дадат да измият веднъж такива прозорци.Кондензация и мухъл задължително ще има, ако не се поддържа ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА ВЪВ ВСИЧКИ ПОМЕЩЕНИЯ температура 18-22 градуса, плюс вентилация.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
можеше и малко анализ да има, нищо съществено не се каза.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие ли ще ни кажете името на "правилната" фирма за дограма или трябва да се досетим сами?!
7
1
 
5
 
! Отговори
123 преди 6 години
Вярно, какви са тези снимки? Не можахте ли да подберете снимки от бълагарския бит и култура, за да са по-полезна нагледна информация.
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 8 месеца съм на 7 камерна Вива с троен стъклопакет Енерджи, Бяло + Ка стъкло, нито шум имам нито студ зимата ако ще да е минус 20 навън достатъчно е да пече само !
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам пари за ремонт.
4
1
 
7
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
К'во ста'а, ще се санираме ли с държавна пара, а? 4 млрд. дотук и още 2 млрд. до края на годината. Подарък за народа от държавата.
3
7
 
8
 
! Отговори
пффф преди 6 години
По-големи глупости имаше ли как да напишете? Алуминият отдавна има прекъснат термомост и не се явява проводник на студа! Пишете за дограма , а не сте споменали най-важното - обковът! Ако не изберете качествен обков, каквато и ще да е дограмата, ще имате проблеми. Най-добрият обков е австрийския Мако, след това немския Сигения.
2
3
 
8
 
! Отговори
Най-важното! преди 6 години
Най-важното е да се съобразите, че в БГ има по половин година зима.В случая големите прозорци по 2 метра са неподходящи, на предприемача му излиза по-евтино да сложи евтин алуминиев вариант, отколкото стена от итонг.Предпочита се дървена и PVC. Освен стъклата правилното поставяне е от значение, както и обковът. Изложението и т.н.Гледайте кухнята да е отделна от други помещение и задължително да има прозорец.Както и банята. Ужасна е миризмата от кухня и баня, ако няма прозорци.
1
2
 
17
 
! Отговори
комбинатора преди 6 години
Дървен профил, облечен с алуминий - да го избереш за добрия естествен външен вид на дървото??? Аре мислете преди да ги пишете тия работи!