БСП не може да вземе София, но може ли Мая Манолова?

Ако ГЕРБ загуби София и Пловдив, политическата карта ще се промени
22 авг 2019 16:02,
76
БСП не може да вземе София, но може ли Мая Манолова?
Снимка: БулФото

Една загуба на ГЕРБ в София и Пловдив, което не е невъзможно, но не е и сигурно, би променила картата на България и обратно - победата би утвърдила властта им. Това каза пред БНР социологът и политически анализатор Андрей Райчев по повод предстоящите през есента местни избори в страната.

По думите му, партиите се готвят отдавна за вота и всички са в добра форма, така че "устремът на всички ще бъде много голям".

Още по темата

Въпреки това обаче, социологът заяви, че не очаква управляващата партия да повтори успеха си от предните кметски избори и да спечели 26 от 31 областни града.

"Няма как да не отстъпи от това постижение, но ако вземат например половината градове, това ще бъде реален голям успех", коментира той.

Райчев предположи, че в ГЕРБ текат промени след оттеглянето на втория човек в партията Цветан Цветанов от ръководните постове.

"Да воюваш и да преустрояваш войската си, което именно се случва на Борисов, не е лесно. Може да окаже, че наистина пророчество на г-н Цветанов ще се сбъдне и те ще загубят. Не смея да гадая", изтъкна той.

Според него, успехът на европейските избори без Цветанов не гарантира победа и на тези.

"Не беше без него. Бяха му казали: „Ще има прошка, ако спечелиш“, спечелиха и нямаше грешка - това стана. Освен това стана с изключителната активност на Борисов. Ако отидем на футболна аналогия – той излезе във второто полувреме, като губеха с 0:2 и вкара три гола", метафорично поясни експертът.

Райчев прогнозира „фактическа“ избирателна активност от 50% през ноември. Той окачестви София като „цитаделата“ и „мястото на генезиса“ на ГЕРБ:

"БСП просто не може да спечели София, но Мая Манолова може. Критичността към г-жа Фандъкова е голяма и отляво, и отдясно. Алтернативата ѝ обаче е бивш червен, какъвто е Манолова", убеден е той.

Андрей Райчев се съгласи с повечето коментатори, които смятат, че София не може да бъде спечелена без гласовете на "класическия десен избирател".

"Този човек трябва да каже: „Въпреки всичко Фандъкова, защото Мая е комунист“ или „Въпреки всичко Мая, независимо че е била такава, защото Фандъкова не се понася повече“. Кое ще надделее в душата му, е много трудно се каже", обясни тезата си социологът.

Той оцени като „дребен скандал“ и назначението на вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова като председател на Съвета по киберсигурността. Според него тя е демонстрирала „вопиюща некомпетентност в областта, за която току-що е назначена да отговаря“ и нарече това „нов вид калинка“.

Андрей Райчев коментира и очаквания нов политически играч в страната - Слави Трифонов и неговата, засега само обявена, партия "Няма такава държава". Социологът смята, че шоуменът има сили да събере повече от 15% при един парламентарен вот, което е около един милион гласа.

"Напълно възможно е. Той (бел.ред. - Слави Трифонов) се явява пряк конкурент на Борисов и ВМРО", каза Райчев.

Той обясни и че останалите партии в коалицията "Обединени патриоти" може засега да са заедно, но е убеден, че това ще бъде временно.

"Каракачанов има на ревера си 6% от самостоятелно явяване, а г-н Симеонов не можа да набере гласове колкото кметицата на „Младост“. Това е факт! Тоест, техният съюз е временен", аргументира се Райчев.

Накрая социологът коментира и номинацията на Иван Гешев за нов главен прокурор. Според него, първата идея на управляващите е била Пламен Георгиев, но след като той попадна в центъра на скандала "Апартаментгейт", е отпаднал. Следващата номинация била другият заместник на Цацаров - Борислав Сарафов, но след като и той беше замесен в скандали, "се прибегна към още един заместник".

"Аналитично следва нещо много просто – той въобще не е любимецът на управлението, а вероятно е предложение на Цацаров", завърши Андрей Райчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
6
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Няма бивши комунист(к)и.
51
8
 
1
 
! Отговори
Kрай преди 4 години
ББ направи Мая омбудсман и кмет може да ви я избере Уж независима пък после ще се прави на умерена дисидентка пък поръчките ще ги дава на който каже Бате
50
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мая Манолова, може да стане само кмет на Кюстендил и то само с помоща на ромските гласове.
49
10
 
9
 
! Отговори
Ибн Ебн ал Абдал преди 4 години
Чета за това ,че комунисти не можело да станат кмет на София !!! МОЖЕ!!! Комунистът Бойко Методиев Борисов стана ли кмет на София ? Стана... Даскалицата по руски език Фандъкова Дана стана ли ? Стана...Е ???
48
14
 
6
 
! Отговори
Соня преди 4 години
Крадци Крадци и ГЕРБ ? Фандъкова Цецо Бойко ?
47
5
 
10
 
! Отговори
Варненец преди 4 години
Явно ще изберете Фандъкова, лошо няма, да сте живи и здрави.То не че Майчето е кой знае какво, но е единствената алтернатива която предлагат.Колкото до подигравките за мякането...Подигравайте се щото шопите говорите най правилния български :) нема и т.н ама не го правя на проблем.По интелегентните знаят че София е било едно голямо село при освобождението и е избрана за столица защото е далече от Турция.
46
0
 
2
 
! Отговори
АКО преди 4 години
Ако баба ми имаше м ъ. е ,какъв дядо щеше да бъде!
45
8
 
16
 
! Отговори
забрави! преди 4 години
Член на престъпната антибългарска партия БКП БСП няма никакъв шанс в София Пловдив или Варна.
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя клоун на снимката е суперпротивен
43
7
 
15
 
! Отговори
Паисий преди 4 години
Майче, не се напъвай!Няма да те избереме!
42
2
 
0
 
! Отговори
Варненец преди 4 години
До Тонката: Напиши си го ти, Тонка, теб може да те огрее по-рано и по-добре.
41
13
 
12
 
! Отговори
Време за промяна преди 4 години
Колкото по-рано крадливата гербаджийска дружинка си отиде от властта, толкова по-добре за България. Не че БСП обязателно са по-добри от тях, но на гербаджиите много им станаха далаверите. Време е да си ходят.
40
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво значение има, кой ше е в общината? Аз нямам фирми, че да крада! Все ще е тая за мен, дали е маята, дали е тестото ...
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До варненецБаш някакъв си ...
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
37
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ръси тоя Райчев глупост след глупост. Как пък веднъж не се позна реалното развитието в предизборна ситуация и да каже - ГЕРБ печелят без алтернатива, защото наистина няма. Тези, които Райчев коментира не са, както и всички предишни не бяха. Толкова ли е сложно да го кажеш бе Райчо?
36
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има и други кандидати .И Мая и Фандъчката са фасада на мафията . Двете не са никаква алтернатива една на друга.
35
4
 
7
 
! Отговори
Варненец преди 4 години
София си е столицата и там се ршават нещата.Помня когато Кирил Йорданов ни беше кмет и ГЕРБ дойде на власт.Сигурно сме били най изолирания град в България от към средства.Махнахме го и сложихме сервитьора от Гранд Хотела, протежето на Илия Павлов и о чудо средствата потекоха.От вас зависи бъдещето на България общо взето...
34
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Славиту ша го изкърти ...
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко тос мнооо грозен ...