Сигурен балотаж в София, Фаднъкова бие Манолова с 31,2% на 28,5%

Шанс за ексомбудсмана са новите софиянци, дошли в столицата преди няколко години
182
Сигурен балотаж в София, Фаднъкова бие Манолова с 31,2% на 28,5%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Победителят в кметските избори в София ще се определи на балотаж между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, сочи изследване на социологическата агенция „Сова Харис“, проведено по поръчка на "Труд".

На първия тур досегашната кметица на столицата би получила 31,2% от всички гласоподавателите на общината, а бившият омбудсман – 24,7%. На втория тур очакванията са Фандъкова да вземе 37,6 на сто, а опонентката й Манолова – 28,5%. Коалицията ГЕРБ-СДС ще бъде с най-много общински съветници.

Според социолозите, съществуват предварителни очаквания, че значителна част от избирателите на третата политическа сила в столицата – градската десница – може да застанат срещу ГЕРБ, т.е. да заложат на промяната. Резултатът от настоящето проучване не потвърждава тази хипотеза. Напротив, преоценката в нагласите си, която правят избирателите на традиционната десница, е в обратна посока. Част от тях директно се насочват към кандидата на ГЕРБ-СДС още на първи тур. А хората, подкрепили десницата на първи тур, на балотажа или се определят за Йорданка Фандъкова, или заявяват, че няма да гласуват. Евентуален резерв за Мая Манолова може да дойде от гласовете на другите леви и граждански кандидати като Георги Кадиев и Борис Бонев. 

Бившият омбудсман може да развие потенциала си още сред така наречените „нови софиянци“, които са се заселили в града през последните години. Тази немалка група хора засега няма обособено политическо представителство.

В същото време очаквано е, че служителите на съсредоточените в столицата държавни институции, общинските администрации и представителите на едрия бизнес ще застанат преимуществено зад настоящия кмет. Тези предпоставки обуславят това, че дистанцията на балотажа се увеличава.

Борбата за мнозинство в Общинския съвет също предлага заплетена интрига, коментират от "Сова Харис". Резултатите показват, че коалицията ГЕРБ-СДС ще има най-голям брой съветници. Групата им обаче ще е по-слабо представена в сравнение със сегашния Общински съвет. Групата на БСП ще увеличи значително своята тежест, като вероятно ще се утрои в сравнение със сегашното положение.

Данните показват, че със сигурност представители в Столичния парламент ще излъчат още Демократична България-Обединение и ВМРО-БНД. Явно чрез коалиция с тези формации ще се търсят варианти за съставяне на мнозинство. По-голямата избирателна активност ще повиши и прага за излъчване на общински съветници. Поне пет формации – АТАКА, Партия на ЗЕЛЕНИТЕ, ВОЛЯ, АБВ и Коалиция НФСБ са на границата за влизане в Общинския съвет – имат регистрирана подкрепа 1-1,5%. Вероятно заветната граница ще бъде около 1,6% от гласувалите. Колко от гореизброените формации ще я преминат не може да се каже в момента, но може да се предположи, че тези, които я преодолеят, ще имат важна роля при формирането на следващото мнозинство в СОС.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Изследването е проведено в периода между 9 и 16 октомври 2019 г. сред 1000 души над 18-годишна възраст. То е представително за пълнолетното население на Столична община, стратифицирана по признаците местоживеене, пол и възрастова група. Генералната съвкупност е 1 101 776 пълнолетни жители на Столична община. 1% на извадката съответства на ~1102 души. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,0%. Методът на регистриране на информацията е стандартизирано face-to-face интервю, провеждано в дома на респондента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но кой е финансирал проучването?
140
1
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Малко е . Още трябва.
139
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Selenkata fandak bkp ruskata filolojka sega milionerka da se maha sa prokoraturata i majat i dr s 4asten kaninet 4 apartm jordaka ima i imoti v provinziata laje darjavna kola scofior ja vosi vida ot manolova 4e hodi pescha manolova e sa kmet na sofia ne jordaka podgasnika na boiko gerbera
138
2
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Излиза, че имащите право на глас в София са едва 1000 души."...представителите на едрия бизнес ще застанат преимуществено зад настоящия кмет..."По какъв начин фактът, че шефът ми ще гласува по определен начин, ме заставя да гласувам и аз по същия начин?
137
5
 
3
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Фандъкова ще победи комфортно с 10-15% пред втория, който и да е той. В момента и самият Борисов да се кандидатира за кмет, няма шанс срещу нея.
136
5
 
8
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Ако захилената даскалица спечели , язък за софиянци !
135
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Манолова нищо не направи срещу грабежа на "Топлофикация" докато беше Омбутсмаян, та камо ли като кмет !Гласувайте за нея !!!
134
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нинова роботи за загубата на Манолова, защото тя е нейния конкурент, а не Фандъкова !
133
5
 
4
 
! Отговори
ми да! преди 4 години
До ZZZТеб никой не те спира да гласуваш за червената мафия.
132
4
 
6
 
! Отговори
ZZZ преди 4 години
Aко софиянци пак си изберат мафията (паши, тикви и каратисти) единствено ще докажат "високото" си ниво на интелигентност!!! Всякакви техни претенции за нещо си ще се окажат пълни идиотщини!
131
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Северния парк още ли го ремонтират почнаха го миналата година !!!Здрави алей ги изкопаха за да сменят плочките и сложиха осветление на катеричките
130
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес Софиянци дишат менделеевата таблица 3 пъти над нормата е замърсяването!Но блестящия невероятен екип на Данчето с дългогодишен опит направи толкова много Ще купят и климатици на хората които се топлят на дърва въпреки, че са в незаконни къщиА вие гласувайте за да продължи замърсяването
129
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде даден е ход на манипулацията от социологическите агенции !
128
3
 
14
 
! Отговори
аз преди 4 години
Едните показват, че води Фандъкова, а другите, че води Манолова. Не съм от София и ми е все тая, но аман от Гербери.
127
2
 
6
 
! Отговори
Сф преди 4 години
Хвани едната, удари другата.
126
3
 
12
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
Гласувайте за по хубавата и няма да сгрешите. Иначе и двете не стават.Кмет на София трябва да бъде мъж кореняк софиянец.
125
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г-жа Фандъкова има безценен принос в науката. Създаде еталон за прецакване на фирми , на неуместни, смешни решения, на прехвърляне на вина, на дебелоочие и.т.н и то при ремонта само на "Графа". Другите и строителни недомислия са за нова тема.
124
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова е една послушна женица, наследила това качество от принадлежността си към БСП. Вероятно би могла да бъде добър директор на училище, но не и кмет на милионен столичен град, където се изисква истинско лидерство, смелост, и мислене извън матрицата.
123
3
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Драги софиянци, която и от двете комунистки да изберете все тая! С тия дърти остатъци от БКП прогрес и промяна няма как да има! Едно си баба знае, едно си баба прави! Какво очаквате от същества съжителствали с динозаврите? Простата истина е, че на България и всеки град ни трябват нови хора, млади 30-40 най много които да натискат за дигитализация и с шут да вкарат България поне в 20 век!
122
2
 
15
 
! Отговори
!!!!!! преди 4 години
продължение - и тя като вожда се е хванала за поста и няма пускане, нали са на власт няма и кой да ги разследва а във форума като я критикуваш ,още преди и се изтрива на секундата, общината може да има и щатен тролл, няма да се учудя.. А само това че не са разрешени сега коментари за нея е сигурен знак че лицето е двулично и лицемерно за сметка на грозното оплюване срещу Мая и други кандидати.