Гордост и предразсъдъци в ЕС

Европейците не обичат емигрантите, исляма, хомосексуализма...
16 ное 2009 18:31,
135
Гордост и предразсъдъци в ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Предразсъдъци в тревожни мащаби“ установява изследване на общественото мнение в ЕС, проведено в 8 държави от съюза.

Служители на Института за интердисциплинарно изучаване на конфликтите и насилието в Билефелд са интервюирали общо 1000 души във Великобритания, Франция, Германия, Италия, Холандия, Португалия, Полша и Унгария.

Оказва се, че всеки втори европеец (50,4%) е съгласен с твърдението, че „в страната му има твърде много пришълци“. Почти 55 на сто смятат, че ислямът е нетолерантна религия.

Стойностите в различните страни се различават значително. Например в Полша 27% смятат, че в страната им има твърде много имигранти, в Холандия делът им е 46%, а в Италия – 62,4 на сто.

Почти всеки четвърти (24,2%) е на мнение, че евреите имат „твърде голямо влияние“ в родината му.

Почти една трета (31,1%) споделят мнението, че има „естествена йерархия между бели и тъмнокожи“.

Освен това категорично мнозинство (60,2%) се застъпват за традиционното възприемане на ролите на половете и настояват  жените да приемат по-сериозно ролята си на майка и домакиня.

42,6% отхвърлят възможността за равни права за гей двойките и оценяват хомосексуалността като „неморална“.

Учените отбелязват като положително, че в шест от изследваните държави личният контакт с представител на едно от малцинствата – например имигрант, евреин или хомосексуалист, води до намаляване на предразсъдъците и по отношение на другите групи.

Според ръководителя на изследването – социологът Андреас Цек, „колкото по-религиозни се самоопределят анкетираните, толкова по-близо стоят до традиционната омраза към определени групи“.

Нивото на предразсъдъците е по-голямо при по-възрастните и по-ниско образованите. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
2
 
! Отговори
menko0 преди 14 години
На Балканите положението става все по "мюсолманско" Албания източна държава на балканите може да се каже централно европейска 50 % от населението вярват във Алах .Косово 2/3 са Албанци според последните дани има ги във уикипедия а като се има и факта че *** и те стават лесно се маниполират,ме води до извода че ни водят към една нова Балканска война във която ще се делим на мюсулмани и християни и можеби със тежки последици като някоя нова автонома държава.
122
0
 
2
 
! Отговори
миротворец преди 14 години
А феса на главата и "Аллах акбар",или главата на дръвника-това известно ли ти е ,бе ***!?
121
0
 
2
 
! Отговори
gandoni преди 14 години
120 - 6 от мен - ами какво правим ние българите за нашата държава ? Колко джамии и символи издигнаха тук бившите ни ислямиски поробители ? Защо мълчим ? Колко пари и на кои са дадени за да търпим това ? Защо оплюха някои партии , които се опитаха да се противапоставят на на първоначалният ислямски план " Зелената змия " и после преиминован " Баязид 2" за съединяването на нашата югоисточна съседна държава с Албания през чужди територии , които трябва да станат част от империята им...?????
120
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
През 2006 г. градските власти в Лангентал дадоха разрешение за изграждането на джамия с минаре, при условие че то няма да бъде използвано за призиви за молитва към вярващите чрез високоговорители. Решението предизвика вълна от жалби до властите в Берн, които в крайна сметка се принудиха да отложат проекта за неизвестен срок. Междувременно влиятелната ултраконсервативна Швейцарска народна партия, която е най-голямата политическа формация в парламента, започна кампания с искане да бъде забранен строежът на минарета в страната. Те се аргументираха, че минаретата не са необходими за изповядването на мюсюлманската религия, а представляват по-скоро символ на политическия ислям. Това са символи на стремежа към власт, на един ислям, който иска да наложи правен и социален ред, който коренно противоречи на свободите, гарантирани в нашата конституция, казва Улрих Шюлер, депутат от ШНП и един от ръководителите на кампанията срещу минаретата. На теория Швейцария е светска държава, чиято конституция гарантира свобода на религиозно изразяване на всички нейни граждани. В нея живеят около 400 хил. мюсюлмани, повечето от които от турски, албански и босненски произход. Факт е обаче, че в цялата страна съществуват само няколко малки минарета в Цюрих, Женева, Ванген и Винтертур. Повечето мюсюлмански храмове в страната са разположени в складове, изоставени фабрики или частни домове. Джамията в Лагентал например се намира в зданието на бивша фабрика за бои в околностите на града. Нямаме нищо против мюсюлманите - казва Оскар Фрайзингер, депутат от Швейцарската народна партия, - но не искаме минарета. Минарето е символ на един политически и агресивен ислям, то е символ на ислямското право. В минутата, когато имате минарета в Европа, това ще означава, че ислямът ще я превземе. По думите на Фрайзингер забраняването на строежа на минарета ще изпрати ясен сигнал, че швейцарските закони трябва да бъдат приемани от всички. Ако искате да живеете тук, трябва да ги приемете. Ако не искате, тогава си вървете, продължава той.
119
0
 
2
 
! Отговори
Mickey преди 14 години
Оня дето е пуснал онова за Австралия е написал, че е от 20 септември, АМА НЕ Е НАПИСАЛ ОТ КОЯ ГОДИНА Е!:))) Взел го от блога на Агент Алберт! И той там трие всеки който го запита от коя година е!:)))) Не ви ли омръзна с ченсарските тарикатлъци, бе! Иначе, не че не споделям доста неща от написаното там!
118
0
 
2
 
! Отговори
DEN BEZ ALKOHOL преди 14 години
BE 4OVEK ZA6TO TAKA OT DALEKO MI NAMIRISVA6 NA DJIBRI? I NALI ZNAE6 DA SPREM VOYNATA PO PITI6TATA!
117
0
 
2
 
! Отговори
hhh преди 14 години
Той ще ви прости-isliamskiat sviat e goliam moje6 da s nameri6 miasto tam predpolagam no ti se jivee sred nas za da ni turmozi6 s glupostite si i vmesto sega da davam komentari za niakoia pi4ka az mislia za tupite misilmanski *** kato tebe kak se mnojat i zastra6avat rodinata mi i ni6to nemoga da napravia za da gi mahna :)
116
0
 
2
 
! Отговори
hhh преди 14 години
izkazah se s dulbok smisal iskam da kaja 4e ne sum suglasen s teb i moga da s eizkaja i po ostro prosto niama da go napravia za6toto ni6to ne si mi napravil specialno ti
115
0
 
2
 
! Отговори
hhh преди 14 години
da kaji go na niakoi ot pradiadovcite si predi da ia priemat kvo sa prejiveli
114
0
 
2
 
! Отговори
MEHMET преди 14 години
MUSULMANSKATA RELIGIA E NAI-MIROLUBIVATA
113
0
 
2
 
! Отговори
pro преди 14 години
ти гледай вибокс, много ще прокопсаш... такава глупост си и*зсрал с извинение , че просто нямам думи... прочети малко, образовай се пък после ще видим дали с лекота ще се изхвърляш така... ***.
112
0
 
2
 
! Отговори
larco преди 14 години
Ха, колко много овце има в България. eвЗЕНи, поздравявам те за коментара!
111
0
 
2
 
! Отговори
eвЗЕНи преди 14 години
Очаквани резултати. Мнозинството винаги е консервативно.Религията си е по принцип проблем на необразованите хора. Както тези, които я следват, така и тези, които я намират за проблем (особено ако тяхната е друга).От имигранти и хомосексуално ориентирани хора можеш да се страхуваш, ако не си уверен, че теб не те касае. Което просто показва, че повечето хора ги е страх за работата им. Виж от какво ги е страх, когато двама човека от същия пол се целуват и се държат за ръка - представа си нямам...
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Гледах сега клипа във Вибокс за Беслан , било е баси ужаса и всичко това в името на техния *** аллах.Всеки който проповядва тази религия за мен е потенциален терорист и убиец.Що *** трябва да си да похитиш жени и деца?А искат права , свободи , толерантност...
109
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
stoyane sedni i pomisli kolko zlo natvoriha hristiyanite za tsyalata 2000 godishna istoriya
108
0
 
2
 
! Отговори
XAXAXA преди 14 години
PRE4AT IM PRE4AT IM!
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
какво ви пречат евреите в България не мога да разбера
106
0
 
2
 
! Отговори
стоян преди 14 години
защо само в европа, мюсюлманите не са желани и в северна и южна америка и в австралия и в немюсюлманските азиатски държави и по цял свят.това е съвсем нормално, никой не обича наглостта, простотията, злобата, жестокостта, отмъстителността, невежеството и куп други отрицателни неща които носи със себе си исляма.
105
0
 
2
 
! Отговори
до 102 преди 14 години
Анонимко, май ти нещо не си доразбрал новините...а дали новината е стара или не няма значение.Изявлението на австралийския политик е най-адекватната реакция .Имат куража да назоват проблема с истинското му име, а той е агресивното и нагло поведение на мясюлманите , които са се намърдали на готово в уредена държава.
104
0
 
2
 
! Отговори
ZEN преди 14 години
Четейки по-горе разбирам, че съм европеец, даже по-европеец по отношение на секви гейове, чалмари, *** и евреи.