Фамилна рубла бе продадена за 650 хил. евро

Стойността на монетата е рекордна за търгове на територията на Германия
3 фев 2012 22:27, Бойчо Попов
20
 Фамилна рубла бе продадена за 650 хил. евро
Две от монетите, които се предлагат от Künker. Снимка: Künker

Фамилна рубла на руския император Николай Първи, сечена през 1836 година, е била продадена на търг в Германия за рекордните 650 000 евро, предаде APA.

По информация на аукционната къща Künker, която е провела търга в Берлин, лотът първоначално е бил оценен на 150 000 евро.

Възпоменателната монета е един от петте варианта за фамилна рубла, които са били предложени за първи път заедно за общо 1,4 млн. евро. Само тази обаче показва цялото лице на царя.

"На лицевата страна е изобразен портретът на Николай Първи в профил, а на задната - неговата съпруга, обкръжена от децата на императорското семейство,“ разказва представител на аукционната къща. „Стойността на монетата е рекордна за търгове на територията на Германия", добавя той.

Новият собственик на монетата остава анонимен.

Според съобщението на Künker „баща" на монетата е граф Егор Канкрин, заемал поста министър на финансите в Руската империя през периода 1823-1844 г. През 1835 г. той получил от Мюнхен 15 талера с изображението на баварския крал Лудвиг I на лицевата страна и семейството му на обратната. Граф Канкрин веднага се разпоредил монетният двор да направи подобна монета в Русия, но вече със семейството на руския император.

Николай Първи харесал новата рубла, но наредил да бъде променено изображението на жена му, която според него прилича на покойната му майка. Впоследствие новите рубли са били сечени до 1837 г.

Аукционът, който се провежда в рамките на изложението „World Money Fair“, се погрижи за тлъсти заглавия по вестниците. „Това е топ събитие“, поясни и ръководителят на нумизматичния отдел на базираната в Дюселдорф аукционна къща Felzmann Петер Фойзер.

Още любопитни бизнес новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: аукционтърг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не вървиш куземраз, търсат се ибрици по петстотин трилиона евра парчето, тия да си ги завреш отзат сас се космаците и шишенцето за чаламба...:):):):)
13
0
 
6
 
! Отговори
ЦАР КИРО преди 12 години
ДА БЕ ПИЧ ЗА 1:1 ГОВОРА ОБАЖДАЙ СЕ НЕМАШ НИКВИ ПРОБЛЕМИ ПАРИ ИМАМ БОЛ ТАКА САМ РЕШИЛ ДА ГИ ИЗПЕРЕМ И ТИ И АЗ СМЕ НА ПЕЧАЛБА
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОкНямаш проблемНо по курс 1:1
11
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не! Само откраднатите милиарди на Костов, в швейцарската банка имат стойност! Човека ограби цяла държава и търси начин да я ограби и втори път!
10
1
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Аз имам стари левове от преди обмяната на Костов, изглеждат запазени! Дали имат висока стойност?
9
0
 
12
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
Дедо ти яко те е накиснал, ако до менчето си намерил и некой сукман на баба ти, не щъ да те мисла
8
1
 
10
 
! Отговори
до Гошо Острото преди 12 години
Гоше, я набичи малко точки бе. Днес са само 2 дена след празника ти.
7
1
 
12
 
! Отговори
До 6 преди 12 години
Според настоящия закон си престъпник, иманяр, трафикант на културни ценности, тартор на организирана група, абе гангстер от археологическата мафия от високо ниво!Нищо чудно утре да те пишат по вестниците!
6
2
 
19
 
! Отговори
До 6 преди 12 години
Като те пипнат бопаджийте, ше разбереш колко струват
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз имам камъче много старо, имам чувството, че е от няколко хиляди години преди Xриста. Eвтино го давам
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имам сребърни римски монети от преди христа,дали струват нещо?
3
2
 
22
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Имам едно...менче със стари пари;талери,рубли и наполеони от 19-ти век.Останали са отпрадядо ми,който освен овчар е бил и нумизмат.Менчето го намерих между много вехториина тавана на дядовата къща в Кривунделово.Беше се продънил покрива и аз се качих да сменятова...онова.Разградих го,слънцето блесна и тогава видях медното менче,отгоре покрито с парче кожа и пристегнато с канап.Веднага разбрах,че вътре има нещо ценно,защото тежеше.Слязох от покрива и под сянката на старата круша,видях имането.
2
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шшшшш в българия да се говори за нумизматика е забранено! Бият много, после съд, затвор и някой спасител на културното наследство ти прибира колекцийката!
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи рублите от преди "революцията" са доста ценни.