750 кг злато на 2 хилядолетия открити на остров в Ламанша

Келтите скрили монетното съкровище от император Юлий Цезар
27 юни 2012 18:02,
38
750 кг злато на 2 хилядолетия открити на остров в Ламанша
Келтските находки са сред най-високо котираните, независимо дали става дума за монети, оръжия или произведения на изкуството. Снимка: Facebook

Скрити от великия римски пълководец  Юлий Цезар златни монети, с общо тегло 750 кг, откриха археолозите.

Близо две хилядолетия съкровището е било заровено в недрата на остров Джърси, позициониран в протока Ламанша – между Франция и Великобритания, гръмна любимият таблоид на Албиона "Дейли Мейл".

Според специалистите това е едно от най-големите находища с монети в Европа - 750 кг златни и сребърни келтски монети. По предварителна оценка те вероятно са от 30 000 до 50 000 бройки.

Според нумизматите цената на всяка монета е от 100 до 200 лири. Така цялото съкровище ще струва от 5 до 16,5 млн. долара.

Монетите са използвани от келтското племе кориозолити, населяващи северната част на съвременен Бретан и Нормандия.

Според учените баснословната сума монети е укрита от френски келти на о-в Джърси преди римското нашествие в средата на 1 в. пр. н. е., когато легионери на Юлий Цезар са покорявали галските племена.

За толкова векове под земята металът се е премесил с глина. Монетите са се слепили толкова плътно, че приличат на огромен къс.

Те били открити с металотърсачи от 70-годишния Рег Мед и приятеля му Ричард Майлс.

Иманярите търсели съкровището от 30 години, след като чули разказ за монети, намерени под корените на дърво, изтръгнато от земята от ураган.

Колко пари ще получат за находката, още не се знае, но по думите на Майлс печалбата ще е само приятно допълнение към радостта от намирането на монетите, които търсят от толкова отдавна.

Това е най-голямата находка на древни монети в Европа, според "Дейли Мейл".

Предишният рекорд е също от о-в Джърси от 1935 г. Тогава са намерени 11 000 монети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВикторТи не знаеш ли какво е нивото на БАН, та се чудиш на щуротиите, които ръсят под път и над път?За едно обаче си прав - сегашните ни учЕни-историци са си на нивото на соца, връзкари и посредствени, кланящи се на властимащите и "доказващи" всичко, което е угодно на силните на деня.
35
0
 
1
 
! Отговори
Виктор преди 7 години
Пък нашите соц. археолози разправяха ,че само тук в България ,Гърция и Италия имало антики хи хи хи
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За пръв път чувам иманяри да открият съкровище. Обикновено иманярите само го търсят, а случайни хора го откриват.
33
0
 
0
 
! Отговори
Слаботоков преди 11 години
Тва на снимката монети ли са ,извинете ?
32
0
 
7
 
! Отговори
Чопър преди 11 години
Най -после откриха "Острова на съкровищата".
31
1
 
17
 
! Отговори
Бачо преди 11 години
И защо некаде в статията не се споменава,че са открити с металотърсачи произведени в България в другите медии го има.
30
2
 
10
 
! Отговори
!!! преди 11 години
...цялата "статия" изобилства с простотии и дилетанщина...!!!
29
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това ако се беше случило в мутренска българия, тия още щяха да ядат бой в милицията и после всичко щеше да се изнесе и продаде от някой "спасител на културното наследство" по аукционите в Европа. Накрая малка част от съкровището, щеше да се озове в частния музей на "спасителя", естествено озаконено и купено фиктивно, всички щаха да му ръкопляскат и да му се възхищават какъв голям герой е!
28
4
 
5
 
! Отговори
19 до 30 преди 11 години
"А не мислиш ли, че на български може да се окаже, че е правилно да се пише слято? "Не говоря как е правилно в българския. То на български казваме Вашингтон, ама е по-важно в случая как го наричат местните, нали? За гугъл преводача предпочитам да не споря. Все пак говорим за машинен превод, той е приблизителен и доста условен. Дали гугъл преводача е по-умен от мен е божа работа. Жалко е ако ти го смяташ за по-умен от теб.
27
1
 
18
 
! Отговори
koi iztarva govedata преди 11 години
то е видно че снимката няма нищо общо с текста. Интересното е друго- намерени са с металотърсачи а те търсят по принцип на малка дълбочина. Няма логика обаче 70 г. дедовци да са откривателите. Законите обаче са евала - спазват си ги хората вижда се но и очакват щедра награда. а тук - щедър бооооооооойййййй
26
0
 
3
 
! Отговори
rrrr преди 11 години
Невероятно е, много красиво!
25
0
 
24
 
! Отговори
makedonec преди 11 години
trakiecmakedonsko e sakrovi6tetootvori si hubavo o4ite nai odpred od desno sa postaveni zlatni makedonski slu6alkiNokia HS-20/AD-41 слушалки за мобилен телефонnie makedoncite imame bez zica telefoni o6te od predi 2 000 godini
24
0
 
2
 
! Отговори
До 21 преди 11 години
Това, което пишеш, е интересно. Аз не знам нищо за този случай. Знаеш ли повече подробности?
23
4
 
10
 
! Отговори
тракиец преди 11 години
Македонче, я си гледай работата! Съкровището е тракийско и е от Пловдив. Правили са го малките тракийчета в Пулпудева преди 2000 години в час по "Труд и творчество" /за това съкровището е толкова недодялано/!
22
5
 
32
 
! Отговори
Бачо преди 11 години
Ако в България някои намери нещо подобно ще бъде обявен за долен иманяр и ще му бъде конфискувано всичко.Хората на запад развиват металдетектинга като спорт и повечето значими находки и съкровища се намират именно от такива хора,а не от археолози.
21
5
 
16
 
! Отговори
Dublin преди 11 години
Те били открити с металотърсачи от 70-годишния Рег Мед и приятеля му Ричард Майлс...a u nase selo za drugarite stese da ima beleznici, boi po kaskite i takiva mi ti demokraticni CENNOSTI..
20
10
 
18
 
! Отговори
makedonec преди 11 години
nese karaitesakrovi6teto e makedonsko
19
3
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
Имаше... 1984 година го намериха в близост до река Искър, в дефилето при Елисейна... за три дена е извадено, натоварено и откарано...
18
2
 
7
 
! Отговори
Глупчо преди 11 години
В статията четем за...намерени монети, а на картинката няма и една шепа жълти стотинки барабар с разни джунджурии все едно *** са ги чупили и огъвали, че полицията да не може да ги разпознае...
17
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"в протока Ламанша"Не съм чувал за такъв проток. Чувал съм Ла Манш или както англичаните му викат Английския канал, ама Ламанш не съм чувал.Какво значи остров, позициониран някъде си?:))) Бе защо не финализирате договора за работа на *** , които пишат статии в този иначе така глупав сайт?:)))))))))))