"Любов" - най-честата последна дума на убийците

Словата, с които осъдените на смърт се прощават със света
22 авг 2012 21:02, Елка Василева
41
"Любов" - най-честата последна дума на убийците
Джон Милуорд е изследвал последните думи на 484 осъдени на смърт. Снимка: архив, Reuters

С какви думи се прощават със света убийците, осъдени на смърт? Този въпрос се е заел да проучи американецът Джон Милуорд, изследвал до момента 484 финални послания, пише Дойче веле. Оказва се, че последната им дума най-често е "любов".

"Последните думи на хората рядко се помнят или записват - тъй като заключителните мигове от живота обичайно преминават без наше знание, не ги виждаме как идват", пише в своя блог Милуорд. Той обаче подчертава, че в тази обичайност има едно много голямо изключение - става дума за последните секунди от живота на извършителите на най-тежките престъпления. Те знаят, че ще умрат точно в този момент.

"Любов" - тази е думата, която осъдените на смърт от затвора в Хънтсвил, щата Тексас, изговарят най-често, пише Милуорд. Следват "благодаря" и "семейство", тъй като роднините нерядко пътуват до Хънтсвил, за да наблюдават екзекуцията иззад стъклена стена. И смъртниците се стремят в последния момент да дадат израз на чувствата си към близките.

"Обичам ви всички, готов съм!"

Това казва на близките си Марвин Уилсън - последният от проучените от Милуорд престъпници, чиято екзекуция предизвиква много спорове, тъй като бил умствено изостанал.

Изследователят на последните думи казва, че за него било много неочаквано това, че някои от осъдените рецитирали стихотворения или молели пазачите да прочетат няколко изречения. Той определя като по-впечатляваща историята на Винсънт Гутиерес, простил се с живота си преди пет години. След като смъртоносната отрова вече била вкарана във вените му, той попитал: "Къде е резервният човек, от когото имам нужда?" Ето и обяснението - Гутиерес бил осъден на смърт за убийството на 39-годишен войник, чиято кола той откраднал, за да използва за резервни части.

Предсмъртните послания си приличат

Милуорд разказва, че освен от последните думи се е интересувал и от престъпленията, извършени от съответния човек. Така думите звучали в "съвсем друга светлина". В началото на проучванията си американецът много се вълнувал от финалните слова на осъдените на смърт, но след като изчел няколко десетки, установил, че много си приличат - били изречени като че ли от един и същи човек.

Отделни изявления пък звучат направо неуместно, казва Милуорд. Така например градинарят Джеймс Джаксън сравнил приятелката си Ив с прескъп диамант - при положение, че бил осъден на смърт за бруталното убийство на съпругата си Шарън и двете й дъщери. През февруари 2007 Джаксън се разделя със света с думите "Пазачи, убийте ме!".

Стъписващо е и това, че всеки десети от осъдените на смърт твърди, че не е извършил деянието, за което е обвинен. Както сочат данните, след възстановяването на смъртното наказание в Тексас 12 души са били обявени за невинни след изпълнението на присъдите им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
0
 
! Отговори
33 преди 11 години
През 82-ра година си се прибирала в 1-2 часа след полунощ?По него време в 23 часа вече нямаше никой по улиците и не заради друго, а защото всички заведения (доколкото ги имаше) бяха затворени в този час.Хайде увеличи малко 82-ра година ;)
29
0
 
2
 
! Отговори
С.П.И.Н. преди 11 години
До Митака А, така кажи им Митак. Трябва да има смъртно наказание, нали. На площада, с бесилката, докато хората мятат домати по тях. И жените трябва да бием повече, те са за тва. А ако и тогава не се подчиняват, да ги трепем с камъни. И да озаконим робството най-накрая. И да почнем пак да правим жертвоприношения към боговете. Кви са тия смотани *** "либерали", където ше искат прогрес за човечеството.... Само някви "актьори, или нещо подообно" ще да са тия.
28
1
 
5
 
! Отговори
лай-лай кучка преди 11 години
Комплексни са причините човек да се оформи с мироглед на убиец. Мисля, че основното е липса на любов, на обич, към всеки от тях в детството и младостта. Субективното ми мнение е, че човек трябва да получава това, което заслужава.При отнемане на живот, най-справедлива е смъртната присъда.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Престъпника не разбира от човешко отношение. Трябва наказанията за тези изверги да бъдат извънредно строги и сурови. След като си убил човек или изнасилил, трябва и твоят живот да приключи. Крадците трябва да гният с години по затворите. Само със строгост и тежест ще се оправят нещата.
26
0
 
4
 
! Отговори
кр преди 11 години
И преди 30 години имаше престъпления. Но не им даваха гласност. Прибирала съм се в 1-2 посреднощ и съм вървяла по километър-два от спирката до нас. И не ме е било страх. А сега... в 20:00ч през зимата се оглеждам като заек. Това си е жива доза тероризъм.А за смъртното наказание нямам особено мнение. По скоро съм за доживотен затвор без право на отмяна и строг режим.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимка преди 11 години
око за око и целият свят ще ослепее...
24
3
 
9
 
! Отговори
Митака преди 11 години
Трябва да има смъртно наказание. Повръща ми се от разни псевдо-либерали, които смятат, че са хуманисти. Забавно е да се правиш на либерал, особено ако си журналист или актьор или нещо подобно. Забравя се обаче, че либерали държава не могат да създадат, да я изградят или да я запазят. За който разбрал - разбрал, който не да си повтаря като мантра безумните модерни европейски псевдо-либерални помии, които самите Европейци започват да разбират, че са само една красива утопия като комунизма.
23
4
 
3
 
! Отговори
Мера според мера преди 11 години
Какво значи невинен? Дори да допуснем, че не е извършил конкретното престъпление, пак става въпрос за престъпници, ***, асоциални ***. Ако допуснем, че Лазар Колев не е убил сестрите Белнейски, това прави ли го по принцип невинен. Че той си е ***, животно, сто пъти си е заслужил смъртта. Ако не дай Боже някой *** убие ваш много любим и скъп човек, няма ли да го режете на парчета, ако ви падне? Или ще му викате: покай се! Да не дава Бог да отмъщавате за убийство, но има толкова
22
4
 
11
 
! Отговори
До WTF преди 11 години
Кое е прекалено? Убил е човек. Да го пуснат по живо, по здраво ли?
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
любов към майките им
20
8
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
кефи ме как разни евнуси леят сълзи и сополи по повод смъртната присъда. е, убили 12 души невинни, да вземем и колите да забраним че убиват по 1000 души невинни само в българия.
19
18
 
9
 
! Отговори
Хуманист преди 11 години
Смъртната присъда е най-варварското нещо което все още съществува. Няма престъпници, има болни хора, към които трябва да се отнасяме с разбиране и любов. Затвор, полиция, наказание, кога ще осъзнаем че това са останки от варварското минало и по нищо не се различават от инквизицията и геноцида?
18
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Както сочат данните, след възстановяването на смъртното наказание в Тексас 12 души са били обявени за невинни след изпълнението на присъдите им."време е хората постановили смъртни присъди за невинни да започнат да носят законова отговорност. ми и те са си убийци де факто!
17
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tova li vi e novinata . ne vi e sram.syjalyvam 4e vi 4eta.spiram ve4espiram ve4e
16
6
 
18
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
колкото и да са ме убивали , винаги , последната ми дума е била - *** !
15
8
 
37
 
! Отговори
:) преди 11 години
интересно всеки 10ти казва че е невинен, като последни думи, преди да си отиде...в такъв тежък и психологически труден момент надали ще излъжеш...Та тека .. 1/10 от хората са си отишли за тоя що ду.а...
14
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Болно човечество, що трябва да ги убивате?
13
8
 
4
 
! Отговори
Рудолф Хес преди 11 години
*** и безмозъчни същества имаш и във собственото си тяло, наричат се лефкоцити.
12
8
 
15
 
! Отговори
Рудолф Хес преди 11 години
За последни думи не зная, но се хващам на бас, че молитвите на *** омотан с електроди свързани към трансформатор 20 KW ще бъдат братчедите да са брали жица.
11
9
 
3
 
! Отговори
Сандо Канев за Зоро. преди 11 години
Yankees???!!!??? No man!!! Wankees is the word.....Респективно *** - за незнаещите езика на Шекспир :)