Да не спъваме Македония за ЕС заради едната шопска салата

Божидар Димитров обясни кой пръв надробил такава салата
8 фев 2013 15:21, Елка Василева
212
Да не спъваме Македония за ЕС заради едната шопска салата
Ще се караме ли със съседите заради шопската салата? Снимка: Snimka.bg, nelichka

Шопската салата заедно с ракията, мастиката, айварът и македонското вино може да се изпречат и да спъват Македония по пътя й към ЕС, писа македонският „Дневник“.

Според експертите тези продукти може да се превърнат в условие, което някоя от страните от региона може да постави на Македония по пътя й към ЕС, пише изданието.

За шопската салата според запознати може да се стигне до сблъсък с България, тъй като тя смята, че заради шопите като етническа общност може да си присвои този продукт. Но районът, откъдето идва шопската салата, предвид състава й не е от България. И Македония произвежда качествени домати, краставици, пиперки, пише „Дневник“.
 
Македонските винарни вече се сблъскаха с проблема как да декларират виното предвид проблемите, които създава Гърция, която регистрира „македонското вино“ като свое. България пък се опитва да си присвои и да защити мастиката и ракията като свой бранд, но за щастие засега не успява, тъй като става дума за генерични названия, пише „Дневник“.

Но заради едната шопска салата не е нужно Македония да бъде спъвана за ЕС.

Не бива да се спира Македония за Европейския съюз заради шопската салата. Това каза пред „Фокус” директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, помолен за коментар на това, че Скопие се опасява, че ще спрем Македония за ЕС и заради шопската салата, която според тях е македонско ястие, което българите са узурпирали и присвоили.

„България няма да е права в този случай. В шопската салата, както е известно, участва доматът. А той не е местно растение. Донесен е от Америка. А тя, както доказа убедително един македонски историчар преди няколко години, е открита не от Христофор Колумб, а от Драган от Охрид. След завръщането си от Америка Драган от Охрид донесъл разсад, отгледал домати и надробил първата салата, която нарекъл македонска. По късно един шоп бил по търговия, откраднал рецептата и разсад, пренесъл ги в Софийското поле и нарекъл салатата шопска. Така че по този въпрос македонците са прави и не бива заради това да ги спираме за ЕС”, каза Димитров.

По думите му е достатъчно само да оправят две-три дребни неща. "Като спрат, да речем, преследванията на българите в Македония, спрат езика на омразата, престанат да рушат военните ни гробища, да вандализират културно-историческите ни паметници", посочи историкът Божидар Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
гмо
136
2
 
23
 
! Отговори
ЕС преди 11 години
Македония не е за Европа-още дедо им Александър Македонский е напъвал към Индия.Там им е мястото.
135
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Майко мила! Тия са много дребни душици, заклеам се!
134
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
чудя се защо тоя Божо си вре муцунката навсякъде и все скандали след него
133
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Божо бая яко се подиграва с макетата !Направо си прай та*ак с тях ...ааахахахаха
132
2
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Македонците имат наистина хубава кухня.Най им харесвам сръбската скара.
131
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТЕЗИ МАКЕДОНЦИ ЗАБРАВИХА ЧЕ ПРИ ЦАР БОРИС БЯХА ЕДНА ТЕРИТОРИЯ С БЪЛГАРСКАТА. ВЪПРЕКИ ЧЕ НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ ДА СЕ ДЪРПАТ И ДА НЕ ИСКАТ ДА СМЕ ЕДНА ДЪРЖАВА. ЧЕСТО ПЪТУВАМ И СИ КУПУВАМ ПРОДУКТИ И ЦИГАРИ ОТ МАКЕДОНИЯ И МОГА ДА ВИ КАЖА ЧЕ МОЖЕ ДА ИМ ЗАВИЖДАТЕ НА НИСКИТЕ ЦЕНИ. А КАТО НИ ГЛЕДАТ МУТРИТЕ И СТАНДАРТА НА ЖИВОТ ОСОБЕНО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 23 ГОДИНИ НАПРАВО ИМ НАСТРЪХВАТ МУСТАЦИТЕ.
130
3
 
12
 
! Отговори
марко-1 преди 11 години
Македония на истинските македонци(българите),а фалшивите македонци(сръбските клонинги и еничари) вън от Македония!Да си ходят при личните им лекари(сърбите),че още малко и ще изгубят и последното останало парче земя
129
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Today, Lactobacillus bulgaricus is one of several common species of bacteria used in the manufacture of yogurt. In the yogurt-making process, L. bulgaricus feeds on milk and produces lactic acid. The bacteria help to break down the enzyme lactose in the gut and can aid digestion.
128
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
The full name of Lactobacillus Bulgaricus has been recently changed to Lactobacillus delbrueckii subspecies bulgaricus and is the main bacteria used for the product of the original Bulgarian yoghurt known for its positive health effects. The reason this lactic bacteria is named after the country name Bulgaria is because it only lives in its natural form on the territory of Bulgaria.
127
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
...накрая да кажа,че античката скопска фуста автор на поредния безумен пасквил пише в оригиналната статия за..ЗАЕДНИЦАТА НА ЕТНИЧКИТЕ ШОПИ ВО БУГАРИЯ ,България СИ ПРИСВОЯВАЛА И ШОПСКАТА САЛАТА.....ЕТНИЧКИ МАКЕДОНЕЦ Е ДИАГНОЗА,НЕ НАРОДНОСТ И ТО ДИАГНОЗА НА НЕИЗЛЕЧИМО БОЛЕН ТОТАЛЕН ***.Срам за тия ,които все-още се замлатосват с "бракята" и не си дават сметка,че тия там са съвсем различни вече от нас джугословенски видиотени *** с малки изключения И СЛАВА БОГУ че е така,те са срам за човеците
126
0
 
6
 
! Отговори
до ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Айде бе, ти пак ли си тука да си избиваш комплексите и да се мислиш за велик. Главата ти е пълна с кисело мляко на тебе.
125
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Луно, Луноооооо земьо македонска!
124
1
 
17
 
! Отговори
Никола преди 11 години
До Анонимен 142Точно това е истината " Шопската салата " е създадена от Балкантурист и даже се знае ишмето на човека , който я е създал . Като идеята се базира на подобна салата от Гърция , но там сиренето е цяло парче и се слагат маслини . Новото е настърганото сирене и разбира се името "шопска" . БЮРМ-аджиите са започнали едно тотално плагиатство на всичко българско една тотална клептомания на фона тежък провинциализъм и патологично сърбоманство !!!
123
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
самото наименование е измислено от служители на "Балкантурист" в средата на 20 век и както виждаме самото подреждане на продуките е в цветовете на българското знаме.Античките и сърбите нека покажат някъде спомен,запис,документ някой да е ял шопска салата в целия балкански регион преди 1960г.например.Иначе македонисткота0 и сръбското българомразие до такива резултати доведоха нещата-шопите до Босилеград и Цариброд са българи а в Пирот сърби,в БЮРМ също има шопи които са етнички македонци хахахаха
122
0
 
3
 
! Отговори
Bau Joro ot TRG преди 11 години
Tez napravo se pobarkaha...
121
2
 
22
 
! Отговори
Шопен преди 11 години
Шопската салата е македонска, колкото Шопен е шоп.
120
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво пише Библията за македонците?"..И МНОЖИХА ЗЛОТО ПО ЗЕМЯТА".ЗАТОВА НЕ СЕ ГОРДЕЙТЕ, ЧЕ СТЕ "македонци", нито с минали народи, които са били омразни в очите на Бог. Гордейте се единствено с Христос -Пътя, Истината и Живота.
119
0
 
1
 
! Отговори
haahhah преди 11 години
ХАХАХАХХАХ
118
1
 
9
 
! Отговори
tupak преди 11 години
*** тъпия гурбетчия.... в много сайтове пише, че има извънземни, вярваш ли им? не случайно си гурбетчия, такъв *** не може да оцелее в милата татковина