Да не спъваме Македония за ЕС заради едната шопска салата

Божидар Димитров обясни кой пръв надробил такава салата
8 фев 2013 15:21, Елка Василева
212
Да не спъваме Македония за ЕС заради едната шопска салата
Ще се караме ли със съседите заради шопската салата? Снимка: Snimka.bg, nelichka

Шопската салата заедно с ракията, мастиката, айварът и македонското вино може да се изпречат и да спъват Македония по пътя й към ЕС, писа македонският „Дневник“.

Според експертите тези продукти може да се превърнат в условие, което някоя от страните от региона може да постави на Македония по пътя й към ЕС, пише изданието.

За шопската салата според запознати може да се стигне до сблъсък с България, тъй като тя смята, че заради шопите като етническа общност може да си присвои този продукт. Но районът, откъдето идва шопската салата, предвид състава й не е от България. И Македония произвежда качествени домати, краставици, пиперки, пише „Дневник“.
 
Македонските винарни вече се сблъскаха с проблема как да декларират виното предвид проблемите, които създава Гърция, която регистрира „македонското вино“ като свое. България пък се опитва да си присвои и да защити мастиката и ракията като свой бранд, но за щастие засега не успява, тъй като става дума за генерични названия, пише „Дневник“.

Но заради едната шопска салата не е нужно Македония да бъде спъвана за ЕС.

Не бива да се спира Македония за Европейския съюз заради шопската салата. Това каза пред „Фокус” директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, помолен за коментар на това, че Скопие се опасява, че ще спрем Македония за ЕС и заради шопската салата, която според тях е македонско ястие, което българите са узурпирали и присвоили.

„България няма да е права в този случай. В шопската салата, както е известно, участва доматът. А той не е местно растение. Донесен е от Америка. А тя, както доказа убедително един македонски историчар преди няколко години, е открита не от Христофор Колумб, а от Драган от Охрид. След завръщането си от Америка Драган от Охрид донесъл разсад, отгледал домати и надробил първата салата, която нарекъл македонска. По късно един шоп бил по търговия, откраднал рецептата и разсад, пренесъл ги в Софийското поле и нарекъл салатата шопска. Така че по този въпрос македонците са прави и не бива заради това да ги спираме за ЕС”, каза Димитров.

По думите му е достатъчно само да оправят две-три дребни неща. "Като спрат, да речем, преследванията на българите в Македония, спрат езика на омразата, престанат да рушат военните ни гробища, да вандализират културно-историческите ни паметници", посочи историкът Божидар Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
2
 
6
 
! Отговори
Чочо преди 11 години
До ГУРБЕТЧИЯ 136 Щом знаеш немски прочети това - Lactobacillus bulgaricus ist nach dem bulgarischen Arzt Stamen Grigorow benannt, der das Bakterium 1905 entdeckte. Аман
116
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До КОСТАС ЛИНКЕ------- ей флаг вентилатор
115
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шопската салата е социалистически бранд(както се казва по модерно) на БАЛКАНТУРИСТ! Всъщност:- шопска салата- руска салата- слата "Снежанка"и т.н...са наименования на СТАНДАРТИЗИРАНИ ястия. Имаме цял Институт по технология на храните и напитките, днес се казва Университет по хранителни технологии-Пловдив, отделно има достатъчно все още работещи бивши служители на "Балкантурист".Божо Созополския Вампир вместо да разказва врели-некипели, да беше изложил ИСТИНАТА защото тя е най-силна!
114
1
 
6
 
! Отговори
До 136 преди 11 години
ТИ да не си надрусан? Каква е тази логика? Цитирам те ""БУЛГАРИКУС СЪВСЕМ НЕ ОЗНАЧАВА ,ЧЕ ТОЧНО БЪЛГАРИ СА ИЗМИСЛИЛИ КИСЕЛОТО МЛЯКО , А ЧЕ ТОГАВА ТРАКИЙЦИТЕ СА НАСЕЛЯВАЛИ ДНЕШНИТЕ БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ !"" То хубаво ама траките не са населявали Български земи а тракиски земи, и по ония и по тия времена областа все още се нарича Тракия. България обединява много области, областа Тракия продължава и в днешна Турция.
113
2
 
2
 
! Отговори
до 136 преди 11 години
Не ти щрака главния мозък, ама хич. Бактерията е открита и наречена така от българския учен Стоимен Григоров, това кой какво написал за това кой какво е открил преди колко хиляди години е без значение. От значение е населението, което населява тези земи в съвремието и мястото, откъдето всичко е започнало.
112
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Приятели, а как смятате, че е по-правилно да ги наричаме? Бюрмци или фиромци?
111
1
 
18
 
! Отговори
do 132 преди 11 години
"Америка открита не от Христофор Колумб, а от Драган от Охрид. След завръщането си от Америка Драган от Охрид донесъл разсад, отгледал домати и надробил първата салата, която нарекъл македонска. По късно един шоп бил по търговия, откраднал рецептата и разсад, пренесъл ги в Софийското поле и нарекъл салатата шопска. Така че по този въпрос македонците са прави и не бива заради това да ги спираме за ЕС" - e не ти ли става ясно, че се гаври с тях :)
110
1
 
8
 
! Отговори
До 131 преди 11 години
Именно Кумис се прави с Lactobacillus bulgaricus а тракийската закваска няма нищо общо с бактерията. Прабългарите са донесли бактерията в България а не траките. Това имах предвид, естествено сега тя е допълнително изчистена и облагородена бактерия а в Азия е повече като лекоалкохолна напитка а при нас е като кисело мляко..
109
7
 
4
 
! Отговори
lainomet преди 11 години
Ние българите сме част от велика македония и трябва да ги подкрепим за ЕС
108
1
 
11
 
! Отговори
нахалитети преди 11 години
Не ни обичат,но се натискат за български паспорти.
107
3
 
6
 
! Отговори
гражданка преди 11 години
Две-три дребни неща или 4-5 мащабни?!?! Виц за Драган ли е разказвал БДимитров или макетата нещо са изкривили. Моля БДимитров да обясни и да не ангажира България с позицията си!!!
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 123-напитката кумис е от монголия и казахстан.
105
2
 
11
 
! Отговори
Ган преди 11 години
Абе, вече ми писна от тия нагли макета!Кво чакаме да си развяват пос раните *** вместо байрак и то за наша сметка?Да ходим и да им покажем *** ли сме или дри шльовци като тях!Те албанците да 10 - 15 години ще ги асимилират и вече няма да има макета, дето да бучат, но лошото е, че и нас *** ще ни претопят и ще станем като италианците - мургавички, крадливи, лъжливи и мързеливи.Пък и колко му е?Мафия си имаме по-люта от сицилианската, *** за цвят - предостатъчно, само макетата трябва
104
1
 
7
 
! Отговори
до чингене Сали преди 11 години
В твоя случай правилният израз е- това да не е като да биреш бакър, халумин и джилязу.
103
2
 
8
 
! Отговори
до 123 преди 11 години
Какви траки? Бактериите са много видове. Траките са правели заквасено мляко, но сегашната бактерия идва от прабългарите, те са произвеждали напитката "кумис" правена от кобилешко мляко. Когато пристигат тук и възприемат отглеждането на овце започват да го правят от овче мляко. Също са произвеждали още кисело мляко с дробено сирене наричано катък, все още по селата бабите го правят.Бактерията е патентовата като Lactobacillus bulgaricus , демек Българска.И руснаците имат подобна бактерия за кефир.
102
1
 
20
 
! Отговори
мария преди 11 години
"Македонците" да не се правят на дръж ми капата, не става въпрос за името на шопската салата!Сега се правят,че нищо не е станало и че другите са ***!Македонизмът е опасен за мира на Балканите с националистическите си стремежи и бълнувания на нови граници,наследник е на титовите комунистични служби и сръбския национализъм!"Македонците"крадат културата и историята на България,сеят езика на омразата!Имаме историческа памет и достойнство и не трябва да се поддаваме.
101
16
 
3
 
! Отговори
хасан преди 11 години
македония ще спре езика на омразата към българия ,когато българия спре езика на омразата към турция.единственната страна на балканите е българия която ежеминутна бълва етническа омраза и на тези като б.димитров им дават титлата професор заради доброто си ,,изкуство".господа драскачи ,в тези сайтови имате шанса някой ден и вие да станете професори ,ако си свършите работата добре.
100
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Македонците не се интересуват кое от къде е дори когато открито се вижда че името на това нещо е в конфликт с това че може да е македонско. Шопска салата! Ама не може шопска салата да е македонска, както и гръцката салата да е измислена от Американците! Както и няма как Самуил да е български цар а те да го водят Македонски! Излиза така, че Гърците не са знаели с кого водят война!Все едно след хиляда години някой изтрещяла държава да каже, че не САЩ и Русия а Корея и Судан побеждават Хитлер 1945г
99
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това ми хареса..."Загриженпреди 27 минутиПризнавам, чисто македонска е: едно време като рече Македон "да бъде светлина", пося домати, поля ги с бистра охридска водица, че знаеше у неделя, че се пие... и те така.Ама после, преди 23 години пустите му червенокожи македонци, земаха тоа неземен зеленчук(или плод, че май е червен - македонски), и го занесоха у американско, та бяха го забравили до вчера!Ама да са живи (здравето им е само благодарение на нашите харизани танкове)!"
98
0
 
11
 
! Отговори
до 114 преди 11 години
Тъй като древните траки ги няма наоколо да си го патентоват а и млечнокиселата бактерия се среща в свободно (подчертавам свободно) състояние само на територията на България, открита е от български учен и със сигурност мога да заявя, че българите са асимилирали това, което е останало от тракийския народ по тези земи, според теб гурбетчио на кого да запишем киселото мляко, на извънземните ли?