Да не спъваме Македония за ЕС заради едната шопска салата

Божидар Димитров обясни кой пръв надробил такава салата
8 фев 2013 15:21, Елка Василева
212
Да не спъваме Македония за ЕС заради едната шопска салата
Ще се караме ли със съседите заради шопската салата? Снимка: Snimka.bg, nelichka

Шопската салата заедно с ракията, мастиката, айварът и македонското вино може да се изпречат и да спъват Македония по пътя й към ЕС, писа македонският „Дневник“.

Според експертите тези продукти може да се превърнат в условие, което някоя от страните от региона може да постави на Македония по пътя й към ЕС, пише изданието.

За шопската салата според запознати може да се стигне до сблъсък с България, тъй като тя смята, че заради шопите като етническа общност може да си присвои този продукт. Но районът, откъдето идва шопската салата, предвид състава й не е от България. И Македония произвежда качествени домати, краставици, пиперки, пише „Дневник“.
 
Македонските винарни вече се сблъскаха с проблема как да декларират виното предвид проблемите, които създава Гърция, която регистрира „македонското вино“ като свое. България пък се опитва да си присвои и да защити мастиката и ракията като свой бранд, но за щастие засега не успява, тъй като става дума за генерични названия, пише „Дневник“.

Но заради едната шопска салата не е нужно Македония да бъде спъвана за ЕС.

Не бива да се спира Македония за Европейския съюз заради шопската салата. Това каза пред „Фокус” директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, помолен за коментар на това, че Скопие се опасява, че ще спрем Македония за ЕС и заради шопската салата, която според тях е македонско ястие, което българите са узурпирали и присвоили.

„България няма да е права в този случай. В шопската салата, както е известно, участва доматът. А той не е местно растение. Донесен е от Америка. А тя, както доказа убедително един македонски историчар преди няколко години, е открита не от Христофор Колумб, а от Драган от Охрид. След завръщането си от Америка Драган от Охрид донесъл разсад, отгледал домати и надробил първата салата, която нарекъл македонска. По късно един шоп бил по търговия, откраднал рецептата и разсад, пренесъл ги в Софийското поле и нарекъл салатата шопска. Така че по този въпрос македонците са прави и не бива заради това да ги спираме за ЕС”, каза Димитров.

По думите му е достатъчно само да оправят две-три дребни неща. "Като спрат, да речем, преследванията на българите в Македония, спрат езика на омразата, престанат да рушат военните ни гробища, да вандализират културно-историческите ни паметници", посочи историкът Божидар Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ГУРБЕТЧИЯВ НЕМСКИЯ САЙТ ПИШЕЛО ХХААХАХАХАХА ОТДЕ РАЗБРА, ЧЕ Е НЕМСКИ БЕ, НАЛИ СИ НЕГРАМОТЕН.
96
0
 
1
 
! Отговори
даката преди 11 години
русия и америка вече са се договорили за държава голяма албания,македонците в тази държава ще са с местно самоуправление и права на национално малцинство. когато американският президент посети района отиде в тирана и там привика президентите на косово и фирома.това ще е новата държава,албания,косово и фирома
95
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако цар Самуил за Димитров е само шопска салата, може спокойно да отиде да плува с русалките или да си вкара един кол преди окончателно да е вампирясал.
94
0
 
4
 
! Отговори
до Гурбетчия преди 11 години
Интересно, българите са с доказан индоевропейски корен. Индоевропейците са населявали предна и централна Азия и Иран.
93
1
 
12
 
! Отговори
геврека преди 11 години
Член За македония!
92
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Готви се отцепване на западната част на Македония,която е обкръжена от Косово и Албания. Там основно живеят албанци и макетата са мачкани и подтискани ежедневно. Въпреки това,основната грижа на Скопие е да строи паметници на чужди национални герои... Да се смееш ли,да плачеш ли?!
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
A, ами тя и библията е написана от македонци първо, само че лошите гърци са сменили името на Иисус от "Христоски" на "Христос"...
90
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
салата фиром - албански краставици и македонски дупета
89
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Хехе, ало, бюрмците, нали знаете, че пътят ви за ЕС минава през референдум в България? Дали имате шанс ;)"КАЗАХ!
88
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
макетата ще ги берат албанските краставици много скоро
87
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво да очакваш от хора,дали последните си пари за паметник на гръцкия Александър Велики...? Защото всеки уважаващ себе си историк по света знае,че той е говорил на гръцки език. Е,мнението на "историчарите" от ФИРОМ разбира се е малко по-различно :)
86
0
 
12
 
! Отговори
до 97 преди 11 години
в софия говорих с двама албанци,баща и син.казаха,че още малко ще ги траят. натачили са ножовете и чакат сгоден момент
85
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така става като си измислиш държава на територията на няколко други... Македония ще бъде разделена между Албания,Гърция и България и нищо няма да е в състояние да спре вече започналия разпад на ФИРОМ.
84
0
 
16
 
! Отговори
геро преди 11 години
те са си за майтап отвсякъде. техния президент бил разправял,че горбачов е македонец.представяте ли си простотията и това е президент на държава,психо болница.
83
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хехе, ало, бюрмците, нали знаете, че пътят ви за ЕС минава през референдум в България? Дали имате шанс ;)
82
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
фиромска салата- албански краставици и фиромски сливи
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
5. След това той легна на постелка и, като почувствува, че умира,6. повика знатните свои слуги, възпитани заедно с него от младост, и им раздели царството си още приживе.7. Александър царува дванайсет години и умря.8. И господаруваха слугите му всеки в своето място.9. И след смъртта му те всички туриха на себе си корони, а след тях и синовете им в продължение на много години; и умножиха злото на земята.10. От тях излезе коренът на греха - Антиох Епифан, син на цар Антиоха, който беше заложник в Рим; той се възцари в сто трийсет и седмата година на Елинското царство
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво пише Библията за "македонците"ПЪРВА КНИГА МАКАВЕЙСКАГЛАВА 1.1. След като Александър, син на Филипа, македонец, който излезе из земя Китим, разби Дария, цар персийски и индийски, и се възцари вместо него в Елада, -2. той извърши много войни, завладя много укрепени места и убива земни царе.3. И достигна до краищата на земята, като взе плячка от много народи; смълча се земята пред него; той се въздигна, и се възгордя сърцето му.4. Той събра твърде много силна войска и владя над области, народи и владетели, и те му станаха поданици.5. След това той легна на постелка и, като поч
79
0
 
4
 
! Отговори
за Йогурта преди 11 години
До АнонименДостаъчно интелигентни сте, напишете на чист български 'лактобациликус булгарикус' и google.mac ще ви даде отговора - извинявайте *.bg е по-вероятно да даде резултат...;-))))
78
0
 
8
 
! Отговори
до 95 преди 11 години
Има google за тази работа- lactobacillus bulgaricus, можеш и научна справка да си направиш, ако интернет не те задоволява. Дотогава можеш да замълчиш и да спреш да се излагаш. Ако все пак те интересува можеш да разбереш и кой е Стамен Николов и какво е открил през 1905-та година.