Да не спъваме Македония за ЕС заради едната шопска салата

Божидар Димитров обясни кой пръв надробил такава салата
8 фев 2013 15:21, Елка Василева
212
Да не спъваме Македония за ЕС заради едната шопска салата
Ще се караме ли със съседите заради шопската салата? Снимка: Snimka.bg, nelichka

Шопската салата заедно с ракията, мастиката, айварът и македонското вино може да се изпречат и да спъват Македония по пътя й към ЕС, писа македонският „Дневник“.

Според експертите тези продукти може да се превърнат в условие, което някоя от страните от региона може да постави на Македония по пътя й към ЕС, пише изданието.

За шопската салата според запознати може да се стигне до сблъсък с България, тъй като тя смята, че заради шопите като етническа общност може да си присвои този продукт. Но районът, откъдето идва шопската салата, предвид състава й не е от България. И Македония произвежда качествени домати, краставици, пиперки, пише „Дневник“.
 
Македонските винарни вече се сблъскаха с проблема как да декларират виното предвид проблемите, които създава Гърция, която регистрира „македонското вино“ като свое. България пък се опитва да си присвои и да защити мастиката и ракията като свой бранд, но за щастие засега не успява, тъй като става дума за генерични названия, пише „Дневник“.

Но заради едната шопска салата не е нужно Македония да бъде спъвана за ЕС.

Не бива да се спира Македония за Европейския съюз заради шопската салата. Това каза пред „Фокус” директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, помолен за коментар на това, че Скопие се опасява, че ще спрем Македония за ЕС и заради шопската салата, която според тях е македонско ястие, което българите са узурпирали и присвоили.

„България няма да е права в този случай. В шопската салата, както е известно, участва доматът. А той не е местно растение. Донесен е от Америка. А тя, както доказа убедително един македонски историчар преди няколко години, е открита не от Христофор Колумб, а от Драган от Охрид. След завръщането си от Америка Драган от Охрид донесъл разсад, отгледал домати и надробил първата салата, която нарекъл македонска. По късно един шоп бил по търговия, откраднал рецептата и разсад, пренесъл ги в Софийското поле и нарекъл салатата шопска. Така че по този въпрос македонците са прави и не бива заради това да ги спираме за ЕС”, каза Димитров.

По думите му е достатъчно само да оправят две-три дребни неща. "Като спрат, да речем, преследванията на българите в Македония, спрат езика на омразата, престанат да рушат военните ни гробища, да вандализират културно-историческите ни паметници", посочи историкът Божидар Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
lactobacilicus BULGARICUS!!ЧЕТЕТЕ НЕГРАМОТНИЦИ! БУЛГАРИКУС!
76
20
 
3
 
! Отговори
Македониja силна преди 11 години
Грци прават джироси, а Турци прават дюнери по улиците ви. Американци и Руси ви се мешаат во политиката и ви кажуваат што да правите. *** и татари се наголемиот дел од населението ви, а вие се нарекувате и мислите дека сте ***.
75
0
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 11 години
От къде са продуктите и тяхната еволюция изобщо няма значение! В случая става въпрос за рецепта! А рецептите са като програма ,стройство или каквото и да е открито и регистрирано от някого. Няма как да има шопска салата в Македония ,най- вече защото там няма шопи , който са един вид измислили рецептата за салатата!Ама цялата история с тия салати вина е супер смешна , не че самата Македония която е местност не е смешна ,де...
74
0
 
1
 
! Отговори
до 90 преди 11 години
Коментар номер 81 е специално за теб и Сали.
73
0
 
3
 
! Отговори
за Йогурта преди 11 години
само вижте как е на латински: lactobacilicus BULGARICUS!!!КАЗАХ!
72
1
 
11
 
! Отговори
Загрижен преди 11 години
Признавам, чисто македонска е: едно време като рече Македон "да бъде светлина", пося домати, поля ги с бистра охридска водица, че знаеше у неделя, че се пие... и те така.Ама после, преди 23 години пустите му червенокожи македонци, земаха тоа неземен зеленчук(или плод, че май е червен - македонски), и го занесоха у американско, та бяха го забравили до вчера!Ама да са живи (здравето им е само благодарение на нашите харизани танкове)!
71
3
 
7
 
! Отговори
за 85 преди 11 години
До Анонименразликата е в качеството - йогурта е ***
70
2
 
16
 
! Отговори
:) преди 11 години
Македония е област в България! колкото до БЮРМ - той е населен с албанци и сръбски ***!
69
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Освен това от БЮРМ претендират за права върху БЮРек, БЮРо, и са готови да влязат в лют спор с Бурма за името...
68
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе какви са тия Македония да се върне в България бе, ние сега си имаме достатъчно ***, за какво са ни още 1 милион *** и 1 милион албанци, да ги храним ли? Не ги искам, не сега, никога, да си се обединят с Албания и готово, то и без това така ще стане! И за ЕС се запътили чак, ще стигнат ЕС, когато ЕС приеме Велика Албания, след 50-на години.
67
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие си спорете за произхода на думата "йогурт" аз ще ви кажа само две думи, а вие направете връзката с киселото мляко- лактобацилус булгарикус.За справка- Лактобацилус Булгарикус е млечнокисела бактерия, която се среща в свободно състояние единствено в България.
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ФенКОГА ИДЕТЕ ПРИ САШЕТО.
65
2
 
13
 
! Отговори
Макета преди 11 години
Не случайно салатата се казва ШОПСКА, а не македонска! хахаха Всички макета на мезета!
64
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За пръв път чувам да има държава Македония... знам, че има БЮРМ и там живеят гордите бюрмаци... Александър Бюрмски познавате ли го? ;)
63
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАВРЕМЕТО СЪРБИТЕ НЕ ГИ ИСКАХА В ЮГОСЛАВИЯ И ЗАТОВА ГИ ОТДЕЛИХА В ОТДЕЛНА РЕПУБЛИКА ЗА ДА НЕ ИМ ГЛЕДАТ СЕЛСКИТЕ ИЗЦЕПКИ.
62
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ФенМАКЕДО НИЯ КЕ СТАНЕ ЦЕЛА КОГА СЕ ВЪРНЕ КЪМ БЪЛГАРИЯ.
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тиквешко вино - Pumpkin wine :)))))))))))
60
0
 
19
 
! Отговори
Код преди 11 години
Когато ние българите сме си правили "Шопска салата", Вие драги ми ***-----ци сте го духали под вода, докато изсъхне. Шопската салата е продукт на "Балкантурист". Доц. С. Дечев е издал книга човека, с научни факти и т.н. е направете си труда да попрочетете!
59
0
 
19
 
! Отговори
Б. Димитров преди 11 години
Глинен фалос за БЮРМ!
58
2
 
3
 
! Отговори
до 50 преди 11 години
Сори, не се "вика ЧУШКИ": освен пиперът, чушки (шушулки) имат и бобът, грахът и др. За да не спорим, бих приел както ПИПЕРКИ, така и ЧУШКИ в ежедневния език. :)