Роботи пчели ще опрашват растенията

Учени мъдрят как да комуникират помежду си умните машинки
15 юли 2013 20:12, Красимир Ангелов
25
Роботи пчели ще опрашват растенията
Снимка: Reuters

Изкуствени насекоми ще могат да опрашват растенията след време, планират учени от Харвардския университет и биолози от Североизточния университет в Бостън.

В рамките на лансирания през 2009 г. проект RoboBee вече летяха пчели роботи с размах на крилете 3 сантиметра. Крилете са задвижвани от "мускул", създаден от пиезоелектрични материали, които се деформират под въздействието на известно електрическо напрежение.

Преди обаче пчели роботи да полетят из полята, учените ще трябва да се справят с няколко сериозни предизвикателства. Едно от тях е свързано със захранването на изкуствените насекоми с енергия. За целта учените работят над създаване на миниатюрни батерии.

Друго сериозно предизвикателство е разработването на система за навигация и разпознаване, съобразена с онова, което вижда летяща пчела.

Освен това учените ще трябва да осигурят и начин за комуникация между пчелите роботи, което да подобри тяхното сътрудничество.

Планира се програмният език Karma да посочи на всяка пчела робот новата зона за опрашване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: пчелиучени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Драгунов, за опазване на природата има друг проект - на Ал Гор. В него работи и българчеyoutube/watch?v=NXMarwAusY4
21
0
 
1
 
! Отговори
jorkatta преди 10 години
До Боят настанаТова не се прави с цел да измести пчелите, а с цела да ги замести, защото пчелите вече са едва ли не застрашен вид, а без пчели планетата ще загине......
20
2
 
4
 
! Отговори
Боят настана преди 10 години
И тези слуги на лукавия ги наричат учени тия ****а сатанински трябва да се изгорят час по скоро.ГМО храни,работи ,пчели...Не случайно Норвегия направи ноев ковчег за семена в недрата на планината монсанто иска да унищожи всички природни растения и животни и да контролира човечеството с отровите си!!!!!!
19
0
 
7
 
! Отговори
Язе преди 10 години
Вместо роботи пчели да направят направо роботи растения.
18
0
 
0
 
! Отговори
do 14 преди 10 години
Investitor-komentarut ti napravo izbi ribata!!!Ima6 1000 + ot men!!!:D
17
0
 
6
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 10 години
Не е ли по-добре да инвестират в опазване на природата от колкото в щуротии. Не че съм против развиване на технологиите но неможе да рзчитаме роботи да заменят насекоми или ,друг вид животни и разстения , току виж роботи са започнали да правят и деца.
16
1
 
6
 
! Отговори
Ник преди 10 години
Такава диващина,бих казал престъпна идиотщина!Природата ни е дала пчелите!За какво ни е да се харчат безумни пари за простотии,вместо да се опазва природата! И колко много такива тъпотии има в света!
15
2
 
9
 
! Отговори
Granatomet преди 10 години
На Монсанто пчели не им трябватВажното е да им купуваш семената всяка година
14
1
 
12
 
! Отговори
Възмутен преди 10 години
Аз съм пчелар и мога да кажа че скоро по голяма измислица не съм чувал, глупостта на човека без Бога, няма никакви граници, избиваме пчелите заради алчност и ги заместваме с роботи, да се готвят кравите и кокошките, а защо не и ние!
13
0
 
6
 
! Отговори
инвеститор преди 10 години
Да не стане така, че пчелоядите им изяли роботите, след като са взели субсидията.
12
1
 
15
 
! Отговори
ба! преди 10 години
глупости, това са публикации за измъкване на пари от разни изследователски програми от Щатите. едно време това направиха със Звездните войни и измъкнаха милиарди с некви филмчета които пускаха по ТВ как ще унищожават ракетите с лазер от спътници. Това и досега не може да се прави, но за тази технология са платени милиарди от УС фондовете за развитие.... пчелите не могат да се заместят с нищо, тези публикации са просто смешни и жалки, няма необходимите технологии, няма дори представа за това....
11
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 10Роботи ще има - ДА (то и сега има, но ще стават все повече). Умни хора СА НУЖНИ И ЩЕ СА НУЖНИ, за да контролират тези роботи, да ги програмират и т.н. "***" хора няма да са нужни и точно те ще бъдат заместени от роботите.ГМО е измислено за по-голяма продукция, точно защото сме прекалено много и без ГМО няма достатъчно храна за всички.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо да спрат да ги убиват? Нали трябва да има недостиг на храна, за да намалее населението. ; ) Онези горе не са глупави да не разбират какво правят, напротив - правят го напълно съзнателно. Разберете, че нещата не седат по-различно от когато е имало крепостни селяни. Просто индустриалната революция е нямало как да стане с хора, които не могат да четат и да сметнат 2+2, но съвсем скоро ще има роботи почти за всичко и не са им нужни нито умни хора, нито... хора. : )
9
2
 
10
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
на нас не, но на тези, които са ги създали ще им е екстра - роботите не получават заплати, не стачкуват. Истината е, че вече няма нужда от толкова хора, машините могат да заместят почти всичко, затова е създаден и ГМО, да премахне вече ненужната работна ръка тихо и кротко.
8
1
 
18
 
! Отговори
симо преди 10 години
много по лесно е да спрат да убиват пчелите отколкото да прават пчели роботи!
7
3
 
28
 
! Отговори
До МОНСАНТО преди 10 години
Вие уморете пчелите, па после правете пчели-роботи... Пълна пародия. И за това ще вземете пари от държавата, нали... Много милиони.
6
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Продават ни неоникотиноидните си пестицидни отрови и гмо-тата на Монсанто и като избиеме пчелите с тяхна помощ ще им купуваме роботите!ХАХАХАХАХА!Янки гот хоум!
5
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никога няма да могат да заместят пчелите! Вместо да си губят времето да премахнат великото си изобретение наречено ГМО и няма да има нужда да се мъчат.
4
7
 
33
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 10 години
Отново "брилянтна" идея на ГМО *** ..
3
4
 
39
 
! Отговори
123 преди 10 години
Днеска роботи опрашват растенията, утре жените ...