Дизеловите изпарения пречат на пчелите да надушват цветята

Това може да се окаже пагубно за пчелните популации
4 окт 2013 20:25, Елка Василева
2
Дизеловите изпарения пречат на пчелите да надушват цветята
Снимка: архив, Reuters

Излагането на замърсители, съдържащи се в изпаренията от дизеловите двигатели, влияе негативно върху способността на пчелите да разпознават миризмите на цветята, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от британско проучване.

Крилатите труженички разчитат на обонянието си, за да локализират, идентифицират, запомнят и разпознават цветята, от които събират нектар и прашец.

Авторите на настоящото проучване от университета на Саутхемптън са установили, че дизеловите изпарения променят химическия профил на миризмите, привличащи пчелите към цветята.

"Това може да се окаже пагубно за пчелните популации, които намаляват през последните десетилетия, и да повлияе върху опрашителните им способности и в крайна сметка върху глобалната хранителна сигурност", казва Трейси Нюман от изследователския екип.

Пчелите са важни полинатори за цъфтящи растения, сред които много овощни и зеленчукови култури.

За целите на изследването британските специалисти са използвали осем химикала, откривани в миризмата на рапично олио, и в отделни експерименти са ги смесили с чист и замърсен от дизелови изпарения въздух.

Смесването с чист въздух не е повлияло върху химическия профил на миризмата. Замърсеният с дизелови изпарения въздух обаче напълно е "маскирал" сложния химически комплекс на миризмата. Когато били изложени на въздействието на променения химически микс, пчелите се оказали неспособни да го разпознаят.

Специалистите посочват като главни виновници за промяната на химическия профил газовете азотен оксид и азотен диоксид, откривани в изпаренията от дизеловите двигатели.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
8
 
! Отговори
@#$% преди 10 години
Не е от дизела, ами gsm-комуникациите объркват пчелите и те не могат да се приберат обратно в кошерите си.. дизелови двигатели осмардяват околната среда повече от 100 години, а с навлизането на това облъчване започнаха и проблемите..
1
1
 
1
 
! Отговори
PAVE преди 10 години
KRAI NA DIZELOVITE DVIGATELI.