Учени: Пчелите могат да бъдат дресирани като кучета

Те могат да трупат знания, които да предават на останалите членове на рояка
21 мар 2014 11:58,
0
Учени: Пчелите могат да бъдат дресирани като кучета
Снимка: Reuters

Ново откритие на канадски учени от университета в Гелф е установило, че пчелите могат да бъдат дресирани като кучета. Някои видове пчели, като мъхестите от вида Bornbus, са толкова интелигентни, че могат да бъдат дресирани като кучета и да решават сложен пъзел, пише в. Дейли мейл", предаде БТА.

Тези умни насекоми научавали доста трудни неща, стига да им се предложи любимото сладко лакомство. Социалното обучение при тях е много по-развито, отколкото сме предполагали. Те могат да трупат знания, които да предават на останалите членове на рояка, обясняват учените.

По време на експериментите, ръководени от проф. Питър Кеван, било установено, че мъхестите пчели могат да решават все по-сложни задачи. Опитните животни трябвало да преместват препятствия в различни посоки, за да се доберат до любимия им захарен сироп.

Когато неопитните пчели се изправяли пред сложен проблем, те не можели да се справят с него. Но когато тръгвали от по-лесните неща към по-сложните, натрупаният опит им помагал да се справят чудесно със задачите. Насъбралите практически умения екземпляри се справяли чудесно и с новопоставени тестове.

Те проявявали умения в стъпаловидното обучение, което досега се считаше предимно за достижение на човешката психология. При него обучаващите преминават през все по-сложни нива на трудност. При втора серия от опити било установено, че тези пчели могат да добиват знания чрез наблюдение и чрез общуване със себеподобните.

Този процес е познат като социално обучение. Пчелите били тренирани да получат наградата си, като пропълзят под долната страна на диск. Останалите започвали да използват тази практика, като проследявали действията на придобилите опит екземпляри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: пчели
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари