Царят на графитите

Вижте най-добрите улични рисунки на Банкси
19 апр 2014 20:41, Красимир Ангелов
11

"Агенти подслушват телефонна кабина" в близост до британската шпионска агенция „Център за правителствени комуникации“ в английския град Челтнъм. Снимка: Reuters

За мнозина графитите по улиците и сградите са проява на лош вкус и липса на възпитание. За други обаче те са истинско изкуство, особено когато са направени с вкус.

Но има и един световноизвестен художник на графити от Бристъл, Англия, за когото до голяма степен се смята, че той просто е най-добрият в това, което прави.

Името, рождената му дата и родното му място не са напълно ясни, той е известен просто като Банкси.

Неговата популярност е толкова голяма, че в края на 2013 година графит, създаден от Банкси през 2008 г. на стената на бензиностанция в Лос Анджелис, бе продаден на търг в Бевърли Хилс  за внушителната сума от 204 000 долара.

Всъщност за самия уличен художник от целия търг остана само славата, тъй като той няма да получи нито цент, защото произведението му е създадено върху частна собственост.

Повечето от графитите на Банкси имат социална насоченост или представляват модифицирани образи на известни картини и личности. Dnes.bg събра за вас някои от най-добрите му творби. Насладете им се.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: графитибанкси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От къде да е...???От Банско(банскониан).За това е и Бански...)))
9
10
 
34
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Бански, е нищо повече от некадърник, с огромна организация зад него!
8
9
 
36
 
! Отговори
Младен Станев преди 9 години
Едно е сигурно, не сте избрали най-добрите му творби! Не че някой може да очаква друго!!! Доста сте посредствени!
7
8
 
32
 
! Отговори
Х преди 9 години
Без да имам претенции, че разбирам, нещата на Банкси определено са доста силни като послания и като изпълнение. Според мен няма проблем да кажем, че той е артист и да наричаме нещата му произведения, които очевидно не могат да попаднат в една категория например с надпис "МИР" с три правописни грешки.
6
8
 
35
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
До 5Банкси не е американец, англичанин е. Роден е в Бристол. Живее в Лондон, където е студиото му.
5
14
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мога да приема графитите като изкуство. Може колкото искате да ме плюете, че нищо не разбирам, все едно. Хората, които рисуват по стените, натрапват мнението си. А ако аз реша да кажа, че това не ми харесва, ми отнемат правото на мнение и ме обвиняват в ретроградност.
4
16
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един Бански не може да оправдае грозните и отвратителни драсканици по стените на градовете. А и стенописите му са доста семплички, като за начинаещ от Художествената академия. За американец е добър, но тук критериите са ни по високи.
3
8
 
32
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Дори се сетих, че есента беше взел някаква картина и я беше редактирал малко (пейзаж, на който беше добавил седящ нацист който гледа пейзажа) и подпис, същата тази картина се озова на търг за около 30 хиляди долара (може да бъркам сумата).
2
9
 
34
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Banksy е уникат за нашето съвремие. Лично на мен ми е любимец главно заради минималистичните идеи, с огромни послания. В лятото като беше на турне в САЩ всички собственици на имоти не са имали нищо против да изрисува стените им, а някои от тях дори наемат охрана за графитите, защото често биват вандализирани или снемани за да бъдат продавани на аукциони.
1
10
 
38
 
! Отговори
Soros преди 9 години
Асен Генов да гледа и да се учи! Соросе, наемай си по-талантливи драскачи!