Обонянието на кожата й помага да зараства

Механизмът може да помогне за създаване на нови лекарства
11 юли 2014 11:53,
0
Обонянието на кожата й помага да зараства
Снимка: Reuters, архив

Кожата има обонятелен рецептор за миризма на синтетично сандалово масло и когато той е активиран, раните зарастват по-лесно, установиха германски учени, цитирани от "Ню сайънтист".

Механизмът може да помогне за създаване на нови лекарства и козметика. Хората имат около 350 различни обонятелни рецептори в носа. Такива рецептори имат и вътрешни органи като бъбреците, простатата, червата. Те обаче са много трудни за изследване.

Затова учените от университет в Бохум са се насочили към кожата. Те установиха, че маслото от сандаловото дърво се свързва с рецептор в кожата. След това обаче рецепторът не изпраща сигнал до мозъка, като тези в носа, а кара клетките да се делят и мигрират по-активно.

Използваната в изследването концентрация на сандалово масло обаче е била хиляди пъти по-висока от тази, която активира обонятелния рецептор в носа. Това означава, че за оздравителен ефект ароматерапията не е достатъчна, необходим е дерматологичен крем.

Въпреки това обонятелните рецептори на кожата са много фини и могат да разграничат между различни видове синтетично сандалово масло.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: кожа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации