Милионерите по света искат 4-дневна работна седмица

Трудим ли се много за неща, които не ни трябват?
13 юли 2014 20:22,
46
Милионерите по света искат 4-дневна работна седмица
Снимка: архив, Reuters

Милионерите по света искат по-кратка работна седмица, показва скорошно проучване. Може и да звучи странно, но голяма част от запитаните милионери подкрепят идеята за четиридневна работна седмица, пише CNBC.

„Концепцията, че хората трябва да работят като луди, за да посрещнат нуждите на обществото, е напълно погрешна“, коментира изпълнителният директор на Google Лари Пейдж. „Нашите нужди са основни и прекарваме прекалено много време да се трудим за неща, които не ни трябват“, казва още той.

Един от начините да се промени този погрешен начин на живот е чрез „координирани действия за намаляване на работната седмица“, изтъква Пейдж. „Повечето хора обичат да се трудят, но и обичат да отделят време със семействата си или на личните си интереси“, посочва той.

Разбира се, на един милионер работохолик му е лесно да каже, че работим прекалено много. Оказва се обаче, че  повечето милионери подкрепят идеята за по-кратка работна седмица. 69% от анкетираните в проучване на Spectrem Group смятат, че четиридневна работна седмица е добра идея. Жените милионери са още по-положителни, като 82 на сто от тях подкрепят идеята.

Сред обявилите се против идеята обаче се забелязва една интересна зависимост – колкото по-богат е човекът, толкова по-малко вероятно е да подкрепи четиридневната работна седмица. Сред притежаващите над 5 млн долара, например, съотношението е 50/50. Собствениците на бизнес също показват по-резервирана позиция.

Това, че милионерите подкрепят четиридневната работна седмица обаче, не означава, че те одобряват вършенето на по-малко работа. Повечето от тях са за десетчасов работен ден, като така работната седмица ще остане 40 часа. Така че те не поощряват мързелуването, а просто подкрепят обособяването на по-концентрирани периоди от време, както за работа, така и за отдих.

Още икономически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хората дето могат да правят неща невъзможни за китайците, ако щат и един ден месечно могат да работят. но останалите ще маршируват в крак с китаеца, каквото и да им се иска.--------------------Например Цв. Василев. Той прави неща, които за китайците са невъзможни! :) там за такива неща ги пращат в лагери :)
33
2
 
1
 
! Отговори
69 преди 9 години
До Анонимен (тоя с французите)Те не че са разбрали, че е по-ефективно, ами са разбрали, че е по-лесно!
32
0
 
8
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Рано или късно,хората ще узреят за намаляване на работните дни и часове,по много проста причина - вече има свръхпроизводство и предлагане,във всяка една сфера!Затова са и тия перманентни кризи и рецесии,планетата е твърде малка,за да върви всичко по тоя начин!Ресурсите,с които работят икономиките,също не са безгранични,ще дойде време,когато желязото ще е по-скъпо и от златото.Трябва да се спре с това разхищаване на природните ресурси,преди да е станало късно!
31
3
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
хората дето могат да правят неща невъзможни за китайците, ако щат и един ден месечно могат да работят. но останалите ще маршируват в крак с китаеца, каквото и да им се иска.
30
2
 
4
 
! Отговори
Showtek преди 9 години
. *** regular life, *** a 9 to 5 job. I'm told to enjoy every moment, every hour, every minute. That's what I do on Fridays and Saturdays. Why should I take life so seriously? I just wanna do what I like to do. Being far from reality, cause I can't stand society. This is my own world, I just wanna hear the music. I think the whole system fucking sucks. Everybody is working their fucking ass off during the week, getting totally fucking stressed out So what's wrong, and what's right?
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като чета коментарите надолу се обеждавам, че българите сме наивници, които хал хабер си нямат от това, което става по света.Оригиналната статия не е за 6 часов, а за 10 часов работен ден. Пояснявам:‌ 10 часа * 4 дена = 8 часа * 5 дена.Това се залъгалки за наивници. На запад хората отдавна работят по 10-12 часа. Просто мениджъра ти пуска проектите (инженерни или за програмиране) и ти казва, че работата след 5 часа е твое дело, което отразява това, че ти не работиш ефективно м/у 9 и 5 часа.Да не говорим, че в Китай във фабриките се работи 6 дена * 12 часа (МИНИМУМ).Наивници!
28
0
 
0
 
! Отговори
xaxaax преди 9 години
Znachi skoro vremr niama da sa milioneri . nie rabotim 24/7.Prosto sme tvyrde mnogo v tazi strana i se konkurirame edin sreshtu drug. Tyj kato sme individualsti
27
2
 
6
 
! Отговори
AcOrP преди 9 години
Опитахме се да вдигнем революция 2013г. от февруари месец аз лично не съм спирал до към края на 2013г. Евтини хора за пари се внедряват на всякъде и после ходят и продават хората/протества. Естествено тези дето дават пари на тези дребни тарикати не получават много в замяна но е факт,че това отблъсква нормалните и честните хора. Аз съм отвратен до такава степен,че просто невиждам спасение за България.
26
0
 
21
 
! Отговори
интернет гоблин преди 9 години
4 дневна работна седмица, по 6 часа, както някой по долу писа е истината. Факт е, че ако човек си харесва работата и е починал, той сте е много по ефективен и креативен. Обаче, идеята е хората да са роби, а ооределени избрани да живеят на техен гръб. Колко от вас могат да кажат, че правят нещо смислено по 8 часа на ден?
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали ще работиш 4 дни по 10 часа или 5 дни по 8 часа няма никаква разлика. Математиката сочи, че и двете са 40 работни часа на седмица. Но по-добре да почиваш 3 дни в седмица, отколкото 2 дни. Проблемът не е в часовете, а в качеството на работа. Ако излизаш на всеки 5 минути за "фас пауза" и пушиш в 60 % от работното време, няма да постигнеш нищо, дори и 90 часа на седмица да работиш.
24
0
 
18
 
! Отговори
Чиновник преди 9 години
5 дневната работна седмица, отдавна е отживелица.
23
0
 
19
 
! Отговори
Капан за мишоци преди 9 години
Не се връзвайте на въдичката. Пробват да увеличат работния ден сладурчетата загрижени. Вече и 15-годишни наемат на работа на 7-часов работен ден и минимално заплащане...
22
0
 
23
 
! Отговори
Антисоросоид преди 9 години
До Бизнеса БГНали знаеш какво се случва, когато олигархията се ояде, а народът гладува?Френска революция, Октомврийска революция, фюреровци, вождове, каудильота, бащици. Тълпата убива благородниците, изнасилва жените и дъщерите им, разграбва и подпалва домовете им. Най-накрая става зле за всички. Тъй че българската, а и световната олигархия да си наляга парцалите, да не се случи каквото не ще.
21
0
 
6
 
! Отговори
. преди 9 години
Когато хората не се роботизират и не се претоварват намират време да развиват себе си.
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да махнат социалните помощи и всеки да работи , ако трябва да пренася един камък и да го връща.. В момента Германия храни турци , ние храним *** ..
19
3
 
0
 
! Отговори
hell преди 9 години
Аз отдавна съм за 4-дневна работна седмица, но с два дена уикенд, т.е общо 6. По-често ще имаш почивка, а все пак ще имаш около 20 работни дни в месеца.
18
0
 
3
 
! Отговори
Антисоросоид преди 9 години
До Маркс и ЛенинТрудов лагер и за двамата! Веднага!
17
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България работодателите искат седемдневна работна седмица.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бе не ни трябват.Защо да не ни трябват.Носят удоволствие приятни емоции,радост хаах.Имам някакви лични подозрения,че идеите за минимализма и имането на нищо е измислена от богатите за да може те да си карат кефа а бедните охлюви да се радват на малкото си и голямо нищо.Че и да са щастливи от това.. Едно не може да им се отрече.Изобретателни и хитри bastards са.
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преуморени