Био растенията са с 60% повече антиоксиданти

Изследване доказва ползите от чистите храни
19 юли 2014 12:08,
12
Био растенията са с 60% повече антиоксиданти
Снимка: Reuters

Био земеделските култури, като плодове, зеленчуци и житни, както и храните на растителна основа, са с над 60 на сто по-високо съдържание на основни антиоксиданти, отколкото не-био растенията. Това съобщиха от Сдружение "Агролинк", позовавайки се на резултатите от международно изследване.

Изследването е най-голямото досега и е извършено от международен екип под ръководството на Университета Нюкасъл, с финансовата подкрепа на 6-та Рамкова програма на ЕС и SheepdroveTrust. То представя най-задълбочения сравнителен анализ за съдържанието на хранителни елементи в растения, отгледани по биологичен и конвенционален начин, посочват от Сдружение "Агролинк".

Хората, които купуват биохрани, вярват, че те са по-добри за тях, за дивата природа, за животните и за околната среда, това изследване го подкрепя научно, коментира д-р Светла Николова - председател на сдружението. Според нея резултатите ще стимулират и други потребители, които все още изпитват недоверие към биохраните.

"Надявам се, че и политиците в България ще подкрепят развитието на биоземеделието, така, както е в други страни в Европа. Това ще допринесе за по-добро здраве на българите, повече поминък на хората на село и истинска подкрепа на биопроизводителите", посочва Николова.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно време нямаше био храни защото всичко беше био... Прецакват ни вече 25 години...
6
0
 
2
 
! Отговори
Язе преди 9 години
И не е нужно да се стига до другата крайност. Която е отглеждане без торове и препарати, което пък оскъпява продукцията и намалява добивите. И това е кофти вариант.
5
1
 
1
 
! Отговори
Язе преди 9 години
Що ли си мисля, че дори и ГМО отгледано в земята и прясно откъснато си е прекрасна храна. Проблем са всичките химикали вкарани в продуктите, та да могат да изкарат повече на рафтовете в магазините. Щото наскоро ми се случи да не съм "преработил" едни плодове. Както ги изядох - така си излезнаха :D
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно защо някой смята, че 60% повече "антиоксиданти" е добра идея ...
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнтисоросоидСтига с тия ,,биопродукти'', яжте ГМО! То е полезно за вас, току виж мутирате и станете като героите от ''X-men''-----ядем пичага, то ГМО-то има и повече хранителни качества, а ти си яж ушите
2
0
 
8
 
! Отговори
Антисоросоид преди 9 години
Стига с тия ,,биопродукти'', яжте ГМО! То е полезно за вас, току виж мутирате и станете като героите от ''X-men''
1
1
 
9
 
! Отговори
111 преди 9 години
ЗАЩО СЕ НАЛАГА ДА СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ Т.НАР. БИОПРОДУКТИ. АМИ ЗАЩОТО ЗЕМЯТА Е СИЛНО ЗАМЪРСЕНА. ЧУДЯ СЕ КОГА РАЗУМЪТ ЩЕ НАДДЕЛЕЕ И ЩЕ НАМЕРЯТ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ СИЛИ СИЛНО ДА ОГРАНИЧАТ ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА ПРОМИШЛЕНИ СТОКИ, ВЪПРЕКИ ЗАГУБАТА НА ПАРИ.