Разработват контактни лещи за очи за диабетици

Щели да измерват захарта на собственика си
19 юли 2014 14:13,
1
Разработват контактни лещи за очи за диабетици
Снимка: Reuters

Швейцарската фармацевтична компания "Новартис" оповести, че работи заедно с Гугъл над създаване на интелигентни контактни лещи за диабетици, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Надявайки се да намери партньори, Гугъл разкри още през януари, че работи над проекта. Той трябва да снабди пациентите с технология, която автоматично измерва кръвната им захар.

"Това е трудна ежедневна задача за диабетиците, които трябва непрестанно да контролират нивото на кръвната си захар", поясниха съучредителите на проекта, експертът от Гугъл Бабак Парвиз и Брайън Отис от катедрата по електроинженерство във Вашингтонския университет в Сиатъл.

Измерването на нивото на кръвната захар в дългосрочен план е важно за диабетиците. То им дава възможност да разберат кога е нужно да консумират захар в случай на хипогликемия или да си инжектират инсулин, който позволява да се регулира нивото на кръвната захар при хипергликемия.

Сериозни последствия - слепота, бъбречна недостатъчност, сърдечносъдови проблеми, грозят пациентите, ако не следят редовно нивото на кръвната си захар и не вземат нужните мерки за контролирането му.

Следенето на нивото на кръвната захар обаче е свързано с вземане на кръвни проби. Процедурата е болезнена и може да накара някои диабетици да се подлагат на подобни тестове по-рядко от необходимото.

За да намерят решение на проблема, "Новартис" и Гугъл предлагат измерването на нивото на кръвната захар да се извършва с контактна леща, снабдена със сензор за глюкоза. Поставена в окото, тя ще може директно да измерва това ниво в сълзите.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: лещиочидиабетици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Огромна нужда от контактни лещи за.... ПОЛИТИЦИ ! Нищо не виждат, горките, сякаш живеят на друга планета !