Капалъчаршъ е в опасност

Разрешителното за реставрация се бави
Обновена: 24 юли 2014 19:17 | 24 юли 2014 19:17,
26
Капалъчаршъ е в опасност
Снимка: Reuters

Голяма опасност заплашва историческия истанбулски пазар Капалъчаршъ, по чиито стени се забелязват пропуквания, а под натиска на резервоарите за вода, сателитните чинии и климатиците покривът може да рухне, съобщава турската агенция Доган.

"Най-големият и най-стар търговски център в света - Капалъчаршъ, който има 553-годишна история, бие тревога", посочва агенцията и предупреждава за рисковете, ако не бъдат предприети мерки.

Появилите се преди две години пропуквания по тавана на сградата са се увеличили под въздействието на интензивните дъждове в последно време, като на някои места превишават десет сантиметра. Покривът на древния пазар е осеян със сателитни чинии и климатици, но истинската опасност произхожда от тежките цистерни, побиращи тонове вода, посочва агенцията.

Лошото състояние на закрития пазар излезе наяве през 2012 г. по време на снимките на най-новия филм от поредицата за Джеймс Бонд "Скайфол". Тогава бе взето решение за реставрация, но заради тромавата бюрокрация разрешителните за възстановяването на историческата сграда се бавят.

Капалъчаршъ, който помещава 3600 магазинчета, има 45 хиляди квадратни метра застроена площ и 110,9 хиляди кв.м. разгърната площ. Всеки ден той е посещаван от между 300 и 500 хиляди души. Строежът на пазара е започва през 1461 г. при управлението на завоевателя на Константинопол султан Мехмед Втори.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е едно от местата което трябва да се посети задължително, ако посетите Истанбул.Надмина 100-кратно очакванията ми.
4
5
 
11
 
! Отговори
did преди 9 години
Никога не съм ходил там, но ако имам възможност, ще го посетя...Последно видях Капалъчаршъ по VIASAT EXPLORER - Чарли Бурман показа наследствен магазин - там е ходила и Кралицата на Великобритания.Това са места с история и всеки,който плюе по тях е човек без минало и без бъдеще. Този,който не уважава историята на другите е човек без корен и с незнайно минало...
3
5
 
22
 
! Отговори
Бг преди 9 години
Този пазар е наистина уникален. Той е и атракция, и исторически паметник. Дано го спасят.
2
3
 
9
 
! Отговори
е толко да е преди 9 години
интересен, не мисе чини, белким. Видех го еднъжки... Истинско злато продавали, знам ли. Но пазара не ми хареса, типичните битаци от българия и германия. важното е, че топ/капъ си е на мястото, на това вече му казвам историческа забележителност.
1
9
 
16
 
! Отговори
Бил Там преди 9 години
Брех! Капалъчарши е нещо наистина монументално и уникално. Жалко! Дано го оправят турчилята.