Киселото мляко смъква кръвното

Причината е в пробиотиците
26 юли 2014 16:45,
5
Киселото мляко смъква кръвното
Снимка: Reuters

Богатити на пробиотици кисело мляко може да допринесе за понижаване на кръвното налягане, сочат резултатите от изследване на учени от университета Грифит в Куинсланд, Австралия, цитирани от ЮПИ.

Пробиотиците - полезни бактериални щамове, които допринасят за доброто функциониране на червата в човешкия организъм, се срещат в киселото мляко и ферментирали храни. Смята се, че са свързани с благотворен ефект за здравето.

Макар подобни твърдения да се нуждаят от научно потвърждение, авторите на изследването настояват, че благотворният ефект от пробиотиците върху кръвното налягане е реален.

"Анализът на резултатите от малък брой проучвания навежда на мисълта, че редовното приемане на пробиотици може да е част от здравословен начин на живот, който цели да се понижи кръвното налягане, както и да се поддържат здравословните му нива - заяви ръководителката на изследването Цзин Сун. - Става въпрос за пробиотиците в йогурта, подквасеното мляко и сиренето, както и за добавките пробиотици."

Макар изследването да не фокусира вниманието върху ефекта от приемането на пробиотици, Сун и колегите й уверяват, че предишни проучвания са установили, че пробиотиците допринасят за контрола на кръвното налягане, като понижават лошия холестерол в кръвта, предотвратявайки образуването на плаки, и като регулират нивата на кръвната захар.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
8
 
! Отговори
FMC преди 9 години
Напротив, кисело мляко има :) Лично аз от две години насам реших да си купувам прясно мляко от млекаря и да го правя на кисело. Два пъти в седмицата вземам по 4-5 литра и всичко на кисело. От магазина почти не ям, защото химията в него е прекалено много, а полезния ефект избледнява. Та приготвянето на 5 литра прясно мляко в кисело, отнема да кажем 40-50 минути с подваряването. Толкова губи човек, за да си има истинско кисело мляко, а не химия.
4
0
 
4
 
! Отговори
val преди 9 години
Otdavna ve4e nqma kiselo mlqko ..
3
0
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
А жените го вдигат...
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пич, много неграмотно си го написал, но (+) затова, че си прав. до 1
1
2
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
KOLKO PATI VIE OTKRIVATE TOVA ----VREME E DA IZGONITE IORGUT OT BALGARIA I NA KOFIHKITE DA PIHE---KICELO MLEKO KOETO DA BADE 2 pati PO EFTINO --TAKAVA E NEGOVATA CTONOCT V MOMENTA CTIGA GMO--TA