Вилата на Пинокио се продава за 19 милиона евро

Карло Колоди е прекарал там детството си
27 юли 2014 15:58, Елка Василева
0
Вилата на Пинокио се продава за 19 милиона евро
Снимка: архив, Reuters

Италианска фирма за луксозни недвижими имоти обяви за продажба вилата, в която е прекарал детството си Карло Колоди, авторът на световния шедьовър "Приключенията на Пинокио".

Тя е разположена край средновековното градче Колоди в провинция Пистоя на областта Тоскана и нейният парк е класиран като един от най-пищните представители на италианския барок.

Официалното й наименование е Вила Гарцони по името на маркиз  Романо Гарцони, който я построява през първата половина на 17-и век върху основите на средновековна крепост. Имотът е бил собственост на аристократичната фамилия от 1366 година - епохата, в която в Италия се възражда древната римска традиция на притежаване на "вила" в смисъла на величествен извънградски архитектурен и парков комплекс.

Централната сграда на Вила Гарцони е разположена на пет нива с обща площ от 5 500 квадратни метра, като само спалните помещения са 40. Интериорът е украсен със стенописи на художника Анджело Микеле Колона, завършени през 1652 година.

По същото време започва оформянето на парка, което трае 170 години. Той е разположен на 120 декара площ и с великолепните си водопади, фонтани, басейни, статуи и павилиони е сравним само с три вили в Италия и с още толкова замъка в чужбина - Версай и Фонтенбло във Франция и Шьонбрун в Австрия.

Във Вила Гарцони прекарва по-голямата част то детството си Карло Лоренцини (1826-1890 година), който под псевдонима Карло Колоди, заимстван от името на близкото населено място, ще сътвори романа "Приключенията на Пинокио", преведен на 240 езика и класиран от ЮНЕСКО като най-четената на всички времена книга с нерелигиозно съдържание.

Майката на писателя Анджолина Орцали е била дъщеря на управителя на имотите на фамилията Гарцони и също е работела във вилата, която след успеха на литературната творба започнала да се нарича Вила Пинокио.

Фирмата "Лионард", която обяви вилата за продажба, е собственост на млад бизнесмен от Флоренция. Цената е 19 милиона евро, а стремежът е да се намери чуждестранен купувач, който е готов да развива туристическия потенциал на мита за Пинокио, привличащ хиляди посетители от цял свят. Каталогът на фирмата включва над хиляда луксозни имота, като средните цени се движат между 5 и 10 милиона евро.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари