Обичайте съседите си за сърдечно здраве

Социалната среда извън приятели и семейство е важна
19 авг 2014 20:43, Александър Попов
3
Обичайте съседите си за сърдечно здраве
Снимка: Reuters

Добрите взаимоотношения със съседите и въобще активните социални контакти могат да намалят риска от сърдечна криза, съобщава Франс прес. Данните са от американско проучване, публикувано в сп. Journal of Epidemiology and Community Health.

Предишни проучвания показаха, че шумът, замърсяването или концентрацията на заведения за бързо хранене в даден квартал могат да имат отрицателни последици върху здравето на сърдечносъдовата система. Този път научен екип от университета на Мичиган е насочил вниманието си върху защитния ефект на междуличностните контакти.

В продължение на четири години учените наблюдавали над 5000 души на средна възраст около 70 години (две трети от които жени), които нямали установени сърдечни оплаквания преди началото на проучването.

Всички били помолени да изчислят по скала от 7 точки усещането си за принадлежност към общността, съществуването на отзивчиви съседи, готови да им помогнат в случай на нужда, доверието им в болшинството от жителите на квартала, както и дали те са приятелски настроени към тях.

Анализът на 148-те смъртни случая в резултат на сърдечни кризи в хода на изследването е показал, че хората с най-висок брой точки по 7-точковата скала са със 67% по-малко застрашени от проблеми със сърцето в сравнение с други, заявили по-малък брой точки.

Според учените става въпрос за "значителен" спад, който може да бъде сравнен с наблюдавания "между пушач и непушач". Резултатът е получен, като са били взети под внимание други рискови фактори, предизвикващи сърдечносъдови болести, като възраст, пол, семейно положение, начин на живот, тегло и други здравословни проблеми като диабет или хипертония.

Като подчертават, че това все пак е наблюдателно проучване, на базата на което не могат да бъдат направени "окончателни заключения", учените отчитат важното значение на "социалната среда извън семейството и приятелите", пише БТА.

В изследването се посочва, че полезни дейности, каквато например е умерената физическа активност, също са от полза за сърдечното здраве.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако започна да поддържам активни връзки със съседите си по-скоро мога да получа сърдечен удар.
1
1
 
3
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Ние насърчаваме хората да се мразят и да не се поздравяват ! Всеки да си се затваря в черупката ! Никой да не си пуска децата да играят на двора ! Изобщо до 10-15 години при простолюдието 100% от съседите ще са *** ! Разбира се и вие вече сте такива защото не можете да се погледнете отстрани !