Значението на закуската било надценено

Нямало връзка между нея и метаболизма
30 авг 2014 15:08,
15
Значението на закуската било надценено
Снимка: Reuters

Закуската отдавна е смятана за "най-важното ядене през деня". Това виждане се подкрепя от редица специалисти по храненето, според които тя е от полза за метаболизма, потиска ненаситния апетит и допринася за намаляване на телесното тегло.

Ново изследване обаче разкрива, че значението на закуската вероятно се надценява, предаде ЮПИ.

Учени от университета на Алабама в Бирмингам установили, че закуската няма никакъв ефект върху способността на хората да отслабнат. В рамките на изследването била проследена прогресивната загуба на телесно тегло у 300 души за 16 седмици.

Участниците били разделени на три групи. Първата група била посъветвана да закусва, втората трябвало да "прескочи" закуската, а на третата не бил даден съвет дали да закусва или не. В края на изследването било констатирано, че участниците в трите групи отслабнали еднакво.

"Предишни проучвания откриха взаимовръзка, но не непременно причинно-следствена връзка - заяви ръководителката на изследването Емили Дурандар. - Ние си поставихме за цел да разберем дали препоръките ни да се закусва са станали причина за загубата на телесно тегло."

Става въпрос за едно от многото изследвания, анализирали отдавнашното виждане, че закусването е здравословно и е от значение за загубата на телесно тегло.

Друго неотдавнашно изследване, извършено от учени от университета в Бат, Англия, стигна до сходни заключения. Учените откриха, че нивата на метаболизма, холестерола и кръвната захарне са повлияни от наличието или липсата на сутрешна закуска.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Учените установиха още, че няма връзка и с обяда и вечерята. Тоест не е необходимо да се яде, просто трябва да пуснете по няколко клончета, от които да израстнат листа и сте готови! :)
12
0
 
4
 
! Отговори
фсб преди 9 години
всеки път различни и противоречащи си статии и изследвания... За мен поне закуската е много важна, но не веднага като станеш, а когато изпиташ естествен глад, при мен това е около 2 часа след като стана - към 9. Преди не закусвах, като почнах и корема ми спадна от самосебе си...
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз сутрин нямам апетит. Най-голяме апетитът ми през нощта.
10
2
 
0
 
! Отговори
zakuska преди 9 години
vajnoto e kak go pravi ona sdni ot drugata planeta viye si yalte
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки организъм е различен. Аз без да хапна нещо сутрин не мога. Ако пропусна, умирам от глад докато стигна до работа. Хапвайте по-начесто и в по-малки количества, така метаболизмът ви се забързва. За мен това, че не трябва да се яде след 18:00, е пълна глупост. Дори с 5-6 ядения на ден се свалят килограми. Спортувайте, не се залежавайте, не прекалявайте с пърженото и сладкото.
8
2
 
6
 
! Отговори
чист преди 9 години
моя се пречиства от по- рано защото ставам в 5:00 и около 5:30 задължително изпадам в състояние на дефекация..............хахххх
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Човешкият организъм се пречиства от 4:00-12:00 на обяд, храни се от 12:00-20:00 и почива от 20:00-4:00 ч. Точка по въпрос. Всичко друго е бош лаф
6
2
 
10
 
! Отговори
художника преди 9 години
Представете си, че сутрин още не сте се събудили напълно и някой ви кара с лопата да копаете.Тотален стрес, още не си се събудил и вече копаеш. Същото се случва и със стомаха ви. До някое време през нощта е преработвал вечерята и сутрин спи заедно с вас. Тялото се събужда по-късно и като давате на съненият стомах "закуската" той изпада в стрес.Който му се закусва, да го прави 2ч. след ставане.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще ви научат, ще ви научат.Много скоро ще кажат ,че българина не трябва да вечеря защото е много вредно,повишава холестерола и убива.
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как може закуската след един добър и пълноценен сън да се смята за полезна, когато организмът е отпочинал и възстановен. Никаква закуска, приличен обяд и обилна вечеря , която да задоволи изтощения от деня организъм. Разбира се вечеря не по късна от 18 ч
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълни глупости. Това е строго индивидуално. От годдини не закусвам и чувствам добре. В случаите, когато го правя денят ми е просто невъзможен. За препоръчване е да се обядва и да се вечеря до 18.00 часа, най-късно 19. Това е от мен.
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не са умни алчни и *** са в 21 век имат диктатура, а МАо е убил към 50 млн. , а другите са гледали като стадо
1
16
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Закусвай...сам,обядвай с...приятели,а вечерята я дай на...враговете си,са казали китайците.Те са умни хора и не случайно са казали...това.