Китайски Survivor в родопското село Момчиловци

Азиатците хранили кокошки, месили баница и копали градини
12 сеп 2014 14:49, Александър Попов
28
Китайски Survivor в родопското село Момчиловци
Китайците дошли у нас заради киселото мляко. Снимка: Булфото, архив

Докато родни продуценти бият път до далечна Азия, за да заснемат Survivor, се оказа, че и България е удачен вариант да оцеляваш.

Първото издание на китайския вариант на риалити шоуто е заснето у нас, а екипът от 51 души, е имал възможността да се наслади на очарованието на родопското село Момчиловци, съобщава китайският сайт И Си Ен Ес, цитиран от БТА и Синхуа.

Снимките на китайския Survivor са реализирани за две седмици, като началото е било поставено на 29 август. Предаването ще се излъчи по китайската телевизия през втората половина на септември.

Мария Никова, кметицата на Момчиловци, заяви пред Синхуа, че идеята снимките да са именно в това село е част от кампанията за реклама на българското кисело мляко, подета както от Момчиловци, така и от Шанхайската компания за млечни изделия.

Ху Цзян, представител на компанията, поясни, че Момчиловци е било избрано за място на снимките именно заради млякото.

"В това село киселото мляко е навсякъде, в супите, в десертите, в сосове за месо", допълва Цзян.

Основната цел на снимките обаче е била да запознае китайците със здравословния начин на живот в Момчиловци, допълва китайският представител.

Кметицата на Момчиловци разказва още, че през първата седмица на снимките седем китайски звезди трябвало да живеят в дома на местно семейство без преводач и само с китайско-български речник под ръка. През втората седмица всички китайски звезди от шоуто са били настанени в една селска къща.

Една от участничките, 22-годишната Моника от Шанхай, е живяла в кметската къща и е участвала във всички селскостопански дейности, като хранене на кокошки, бране на плодове и зеленчуци. Моника била силно впечатлена от домат в градината с тегло 1,1 килограма.

Китайката се научила да готви баница, пататник и пълнени чушки, а за благодарност сготвила на домакините си китайски блюда.

Шанхайската компания за млечни изделия за първи път стъпва в Момчиловци през 2008 г. На следващата година тя пуска серия от млечни продукти, наречени Момчиловци, а през 2012 г. селото и китайските производители установяват официално сътрудничество.

Оттогава в селото идват групи китайски туристи, като тяхната бройка достига до 500 души на година.

"Всичко това е в подкрепа на икономиката на Момчиловци. Туристите посещават магазините, ресторанта и присъстват на фолклорни програми, а в музея на селото има специално място, посветено на дружбата между Китай и българското село", допълва Мария Никова.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: Survivorсело Момчиловци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Тън Мън преди 9 години
Няма тън-мън.
20
1
 
9
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
много позитивна статия, браво, само неразбрах баницата как се "готви", не се ли използват други думи, като например, "приготвя", ""прави" или нещо такова, ама готви????
19
4
 
4
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 9 години
***, *** ! Щом и за китайците България е трудно място за оцеляване!!!! За тях е сървайвър две седмици при нормални за Българина условия ,и нормално за Българина населено място! Някои най-после забеляза ,че е трудно в България да оцелееш и две седмици при среден за Българите стандарт!
18
1
 
8
 
! Отговори
Селяк преди 9 години
Стаиятя е добра новинал Няакой може ли да ми каже какво означава заглавието!? жуналята ни съдсем изперкаха.
17
2
 
32
 
! Отговори
Гай Баньо преди 9 години
Това е то родопчанина!Душата му е толкова голяма че чак до Китай стига.
16
2
 
15
 
! Отговори
номер 18 преди 9 години
Май не разбра,че става въпрос за реклама на кисело мляко
15
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички много възхитени, но никой не се замисля, че щом в една стрнана се прави Survivor, нещата не са много добре. Иначе, като няма какво друго е ОК
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Очакваме благословията от страна на varg.
13
2
 
59
 
! Отговори
jeki chan преди 9 години
Чудесна новина ! Време е България да засили не само външно-търговските , но и културните връзки с Китай , Южна Корея и Япония. Само ползи може да извлечем от тези икономически и социално развити страни .
12
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да живее братския китайски народ!
11
3
 
79
 
! Отговори
Гошко Маникена преди 9 години
Бях в Шанхай Май месец и наистина е пълно с рекалми навсякъде на Момчиловци. Пълна лудница е. Отиваш в магазина и снимка на българка в носия и отдолу пише "Мляко момчиловци". Кисело, прясно даже и в метрото го рекламират. Пазарът е огромен, така че трябва да се работи в тази насока. Киселото мляко в България може да се окаже петролък, който нямаме. Но трябва стратегия и мислене и разбира се знаещи политици. *** ***
10
2
 
49
 
! Отговори
Burg преди 9 години
Ето, че само с добра воля и китайско-български речник може да се установи нормална комуникация между хора от съвсем различни култури.А неотдавна, едни момчета от съвсем близка култура, кацнаха с парашути до село Коиловци, но не носеха речник и ядоха дебелия, а не баница и кисело мляко. Едвам "сървайвнахна" завалийте:-)
9
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До номер 6: Ами абсолютно всички китайци имат освен традиционните си имена, задължително и по едно интернационално, за да може по-лесно да комуникират с останалия свят. С други думи вероятно Моника се казва Дзюн Мун :)
8
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ги пущат да берат ТУТУН И КУКУРУЗЗЗЗЗ
7
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То натам отиват работите !Нашите деца отиват на запад а китайците тука до 50 години ...
6
9
 
24
 
! Отговори
Цян Сун Дзън преди 9 години
Девойката с типичното китайско име Моника се оплакала на майка си Гинка, че брат и Пешо не и давал да си играе с приятелката и Мария.
5
5
 
22
 
! Отговори
Цин Пин преди 9 години
Сега очаквайте китайско нашествие.
4
3
 
84
 
! Отговори
Министър преди 9 години
По-добре да идват работливи китайци, дори и само заради едно предаване, отколкото мързеливи *** завинаги. Приветствам начина, по който в селото развиват туризма и изкарват по някой лев. Разрешавам тази инициатива да се приведе незабавно в действие из цялата страна. Забележка: в селата, страдащи от ромски набези, да се изпращат само добре обучени нинджи! Така ефекта е 2 в 1 - подобряване на икономическото състояние на бедното население и ефективна борба с битовата престъпност!
3
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нееее, това не е възможно, не вярвам!В България не може да се оцелее!
2
4
 
96
 
! Отговори
аз съм българче преди 9 години
Преди се бъзиках с познатите си, че България е един голям Сървайвър, обаче явно и китайците са стигнали до заключнието. Само че са минали по тънката лайстна, следващия път да пратят участниците си да живеят няколко месеца с българска заплата във Видин да речем.Иначе евалата за инвестицията, докато чакаме да ни огрее от Запад, слънцето изгрява от Изток.