Момичето, което даде името си на "Мерцедес"

Как едно дете е станало част от автомобилната история
16 сеп 2014 16:00, Александър Попов
19
Момичето, което даде името си на "Мерцедес"
Снимка: Reuters

На днешната дата преди 125 години във Виена е родено момиченце, чието име носи една от най-известните марки автомобили.

Мерцедес Адриен Рамона Мануела Йелинек е родена на 16 септември 1889 година във Виена. Бащата Емил Йелинек е дипломат, семейството живее в Баден, градче край австрийската столица, и в Ница, която още по онова време е елитен курорт на френската Ривиера.

Майката на Мерцедес умира, когато детето е едва на четири години. Бащата е страстен почитател на новото откритие - автомобила, и притежава първо една триколка марка "ДеДион", по-късно автомобил "Бенц Виктория".

Двете придобивки не го очароват особено и той в качеството си на представител на Негово императорско превъзходителство Франц Йосиф Първи в Ница заминава през 1987 година за Щутгарт, за да поръча първата си двуцилиндрова кола марка "Даймлер" с мощност шест конски сили, развиваща максимална скорост 24 км/ч.

Придружаван от дъщеря си, Йелинек често посещава Готлиб Даймлер и гениалния му конструктор Вилхелм Майбах с цел да ги убеди да произвеждат по-бързи автомобили. Известна до днес е репликата му: "Ако автомобилът не може да ми даде повече, отколкото конският впряг, мога отново да се върна към конете".

Йелинек е влюбен в колите на "Даймлер" и става техен дистрибутор сред финансово мощната публика в Ница. През 1899 година пласира 10 автомобила, година по-късно утроява продажбите.

Междувременно автомобилостроителите се вслушват в съвета на Йелинек и пускат на пазара все по-бързи коли. Моделът "Даймлер Феникс" с мощност 8 к.с. развива скорост от 40 км/ч. През 1899 година Йелинек регистрира своите автомобили за участие в авторалита, преди всичко в ралито в Ница, където стартира под псевдонима "Мосю Мерцедес". По-късно регистрира колите си под името "Екип Мерцедес".

И въпреки че мощността от 23 к.с. изглежда днес слаба, за времето си това е впечатляващо. В края на март 1900 г. по време на планинско рали край Ница водачът на "Мерцедес 2" катастрофира и загива. Фирмата "Даймлер" взима решение да прекрати производството на коли за високи скорости. Йелинек прави непрестанни опити да убеди Вилхелм Майбах, Готлиб Даймлер вече е починал, да продължи разработките, тъй като подобно развитие може да донесе световна известност на марката.

Междувременно продажбите на автомобили се развиват невероятно добре, сред клиентите на Йелинек са милиардерите Рокфелер, Астор, Морган и Тейлър.

Фирмата Даймлер решава да се вслуша в съветите на Йелинек и конструира нов лек и мощен двигател, наречен "Даймлер-Мерцедес", регистриран под името "Мерцедес 35". На ралито в Ница през 1901 година колите с марка "Мерцедес" правят фурор.

Марката "Мерцедес" е официално регистрирана от Моторните заводи Даймлер на 23 юни 1902 година и на 26 септември е вписана като запазена марка. През юни 1903 година Йелинек получава разрешение да се нарича Йелинек-Мерцедес. Той обича да казва: "За пръв път баща носи името на дъщеря си".

А какво става с дъщерята?

Деветнадесетгодишна, тя се омъжва за австрийския благородник фон Шлосер. Семейството има две деца - Елфиде (родена 1912 г.) и Ханс-Петер (роден 1916 г.). По-късно бракът е разтрогнат. Мерцедес се омъжва повторно, но скоро след това съпругът й умира от туберкулоза.

Мерцедес Йелинек умира във Виена на 23 февруари 1929 година едва 39-годишна. По ирония на съдбата тя никога не е притежавала автомобил.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: мерцедес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Глупости преди 9 години
Пълни глупости:bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D1%80%D1%86%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%81-%D0%91%D0%B5%D0%BD%D1%86
15
0
 
15
 
! Отговори
ТАЙСЪН преди 9 години
СПОРЕД МЕН СЛЕД КАТО НЕЩАТА СЕДЯТ ПО ТОЗИ НАЧИН, МЕРЦЕДЕС ТРЯБВА ДА КРЪСТЯТ НЯКОЙ ОТ МОДЕЛИТЕ СИ "ЙЕЛИНЕК"! АМА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! МОДЕЛЪТ ТРЯБВА ДА Е НАЙ-КРАСИВИЯТ И ЕЛЕГАНТНИЯТ!
14
3
 
12
 
! Отговори
... преди 9 години
zvu4i interesno i romanti4no
13
12
 
4
 
! Отговори
презОнаяМиРабота преди 9 години
До БасиРаботатанезаменими посетители на сайтове няма,братко...дерзай по хлъзгавата плоскост на интернет пространството...този сайт си е наш и ние феновете му си го пазим...прав ти път!
12
5
 
20
 
! Отговори
БасиРаботата преди 9 години
Имам въпрос към автора на статията. Много ми е интересно колко време сте отделили за написването на тази статия? Пълна е с правописни грешки, както и логически! Знам, че повечето от нас в България се трудим за малко пари, но това не означава да бълвате статии пълни с грешки. По този начин, ние четящите, живеем в една заблуда, заблуда причинена от невярна информация! Стягайте се моля Ви, иначе ме губите като посетител на сайта.
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Пешкоимаш готин аватар..така искаш да изглеждаш след операцията на пола или така си изглеждал преди нея,господин пешко?!
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наскоро един китаец кръсти сина си Адолф заради създателя на любимата му марка спортни стоки Адидас- Адолф Даслер; и каза, че ако се роди братче ще го кръсти Рудолф- като брата на Адолф, който обаче започва производството на марката Пума. Обаче в Китай нямат право на второ дете и оня се беше изхитрил в медиите да пуснат молба до Адидас и Пума за ходатайстване и позволение на 2-ро дете. Ако се роди момиче, не знам, сигурно ще я нарече Фила...
9
9
 
17
 
! Отговори
Ботев преди 9 години
Мерцедес се жени за фон Шлосер. Каква селско-индустриална немска идилия..И оттогава колите си знаят сами пътя до балканстар..
8
17
 
19
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Разкажете за момчето Москвич, кво ни пробутвате *** истории, егати пропагандата начи
7
7
 
8
 
! Отговори
Учителя преди 9 години
До АнонименАми вместо да се чудите помислете ... допускат се грешки и годината може да е 1887-***...
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НОМЕР ДЕВЕТ 999999999999999
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Негово императорско превъзходителство Франц Йосиф Първи в Ница заминава през 1987 година за Щутгарт, за да поръча първата си двуцилиндрова кола марка "Даймлер" с мощност шест конски сили, развиваща максимална скорост 24 км/ч."Ххахахах значи доста са напреднали с технологиите за има-няма 27 години.
4
4
 
33
 
! Отговори
М.Р преди 9 години
Неразбирам как бащата е заминал през 1987г за Щутгарт
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мерцедес , никога не е притежавала кола . Никога не е имала колата , на която е дала името си : "Мерцедес ",
2
8
 
30
 
! Отговори
Адолф преди 9 години
Даде името си безвъзвратно. Вече никоя не кръщават Мерцедес, заради неизбежната асоциация с возилото...
1
16
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Мерцедес Адриен Рамона Мануела Йелинек"Въъъ последния да затвори вратата. Добре, че са взели само първото име.