Морското ниво скачало с по 5 метра на век в края на ледниковите епохи

Някога на Земята е имало 3 пъти повече лед, отколкото днес
Обновена: 30 сеп 2014 10:31 | 30 сеп 2014 10:29, Красимир Ангелов
1
Морското ниво скачало с по 5 метра на век в края на ледниковите епохи
Снимка: Reuters

Глобалното морско ниво се е покачвало с 5 метра за век в края на последните ледникови епохи, изчислиха учени от Великобритания и Австралия, които наскоро изследваха топенето на 120 ледници с цел да проследят историята на покачването на морското ниво през последните 500 милиона години, съобщи Сайънс дейли.

Учените заключили, че в миналото е имало драстични промени на морското ниво, дължащи се на фактори, които не са свързани с човешка дейност. Експертите обаче са категорични, че не може да се твърди, че днешните му промени са нормални.

Резултатите показват, че някога на Земята е имало 3 пъти повече лед, отколкото днес. Същевременно обаче ледът е бил по-близо до сегашното си количество в топлите периоди.

Бързи темпове на покачване на морското ниво е имало в края на периоди, свързани с топене на големи ледници, отчита Катрин Грант от Австралийския национален университет в Канбера.

Учените уверяват, че морското ниво може да се покачи с 5,5 метра за един век, като се имат предвид откритите от тях данни за минали епохи.

"Предизвиканото от човешката дейност климатично затопляне вече обхваща 150-годишен период, а изследвания ясно документираха увеличеното свиване на ледници в Антарктика и Гренландия“, допълни проф. Елко Рьослинг от университета на Саутхемптън. По думите му след като е отключен, този процес може да е необратим за няколко следващи века.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари