Microsoft прескочи деветката и обяви Windows 10

Така компанията иска да покаже сериозния си напредък
1 окт 2014 11:11, Бойчо Попов
70
Microsoft прескочи деветката и обяви Windows 10
Снимка: Reuters

От известно време насам американският технологичен концерн Microsoft уверяваше своите потребители, че ще им предостави напълно нов дизайн на операционната си система. Предполагаемия голям технологичен напредък сега софтуерният гигант подчертава със символичен жест: недолюбваният особено много Windows 8 сега е последван от Windows 10, обяви компанията при представянето на следващата версия на операционната си система, предава Ройтерс. С това концернът иска да подчертае сериозния напредък, който е постигнал между Windows 8.1 и новата ѝ версия.

Според компанията Windows 10 е „най-всеобхватната платформа“, а целта е да предложи еднакво добро потребителско изживяване на огромен набор от устройства – независимо дали управлението е чрез докосване, или с мишка и клавиатура.

Новият Windows ще бъде познат на потребителите, които използват 7, а преминаването към новата версия ще бъде максимално лесно. Нещо, което 8 не успя да направи, заяви при презентацията Джо Белфиоре, вицепрезидент на подразделението за операционни системи.

„Искаме потребителите, които използват Windows 7, да се чувстват сякаш са карали Toyota Prius, а сега, с Windows 10, се возят на Tesla“, поясни образно той. 

Windows 10 е микс от предишните две версии, подплатен с някои новости. Дизайнът Metro и Start менюто, което се завръща, са комбинирани. Така екранът не е завладян от голяма мрежа от плочки, а това вероятно ще е удобно за потребителите, които използват системата с клавиатура и мишка. Т. нар. „живи плочки“ (Live Tiles), които предоставят бърз преглед на новите събития в рамките на дадено приложение, не са премахнати, но размерът им може да се променя по много начини.

В Start менюто е вградена нова универсална търсачка, която показва резултати и от интернет. Функцията Task View пък подобрява едновременната работа с няколко приложения. Тя показва всички приложения, които работят в момента, за да може по-бързо да бъде избрано нужното от тях.

От днес започва т. нар. Insider Program, която ще позволи на най-ентусиазираните потребители да тестват Windows 10 преди останалите, които ще трябва да изчакат до 2015 година. В края ѝ според Microsoft се очаква операционната система да е достъпна за всички потребители.

Преди две години Microsoft обяви една напълно различна Windows 8. Но версията се оказа несполучлива и разгневи редица потребители. Някои се оплакаха, че системата не е интуитивна за използване - например, че Microsoft се е отказал от стартовия бутон в долния ляв ъгъл. Други бяха недоволни, че тя поставя силен акцент върху устройствата със сензорни екрани. В последващи актуализации Microsoft върна някои елементи за обичайното функциониране с мишка и клавиатура. 

В конферентния разговор с анализаторите след представянето на финансовите резултати за четвъртото  тримесечие през юли новият главен изпълнителен директор Сатя Надела заяви, че компанията ще обедини всички версии на Windows в една обща. Така разработчиците ще могат да създават приложения, които ще работят директно на компютри, таблети, смартфони и конзолата за игри Xbox. Това е коренна промяна на досегашната стратегия на концерна.

Още новини от технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: представянеWindows 10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Към linux маниаците: не знам защо си мислите че никой освен вас не е пипвал linux... работя (и съм учил) на linux от няколко години и никога не бих заменил домашния си windows с linux. Съжалявам, но не на всички ни е приятно да се борим с операционната система за да изпълним елементарни задачи и да търсим fix-ове за безбройните малки бъгове в linux.
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ти да видишне ти трябват нови железа - подкарах WIndows Technical Preview, което вече е достъпно за теглене на Pentium V и 1.5GB рам. Държи се доста добре да ти кажа.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уин бутона + с, за да търсите навсякъде, уин бутона + ф за да търсите само във файловете, старт бутона и плочките може да се конфигурират от настройките.
54
1
 
3
 
! Отговори
варна преди 9 години
Единственният недостатък на Уин ХП е че поддържа 2 ГБ рам,оттам нататък няма по-добра платформа за всичко,след него всичко стремглаво надолу.
53
5
 
7
 
! Отговори
специалист преди 9 години
Американската техника е ***!!!
52
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименИмам 5 домашни компа.На 3 от тях са 8 и 8.1 ,а на 2 е Linux Mint 17.Всеки ден ползвам и 5-те и мога да кажа ,че Линуксът не отстъпва на продукта на Микромеките.Напротив-значително по бърз е при сходен хардуер и НЕ СЕ чупи!Отмина времето на дефицит на приложения са Линукс и сега те са безброй и покриват практически всички нужди.Целият проблем е,че някои не могат да преживеят обстоятелството,че на света може да има и нещо безплатно за потребителя и всячески се опитват да го ограничава
51
1
 
3
 
! Отговори
Anonymous 62 преди 9 години
До АнонименКоментар 55Линукс е само кернел, няма ОС Линукс. Ако искате можете да пробвате Убунту, Debian, ако искате подобен графичен интерфейс като този на windows explorer пробвайте Kubuntu. Fedora и OpenSUSE също са добри. За enterprise потребителите е добре да пробват Red Hat. И все пак не очаквайте познатите Ви приложения да си работят на тези ОС. Някои имат версии, за тези ОС, но повечето са си изцяко базирани на WinNT кернела.
50
11
 
0
 
! Отговори
Anonymous преди 9 години
Аз нямам проблеми с НСА и всичките агенции от разузнавателната общност на САЩ. Вие как имате не ви знам. Все едно МИ-6 или НРС не ви гледат *** постоянно. Ама още сте живи. И как очаквате да се води борба с Ислямска държава и другите терористични организации дето искат да Ви изтрепят без разузнаване, айде моля Ви се. Като бебетата сте, само терористите ги е страх от НСА. Или по-точно ЦРУ. Има цели 17 агенции, всяка е различна, но след 11 септември вече си работят координирано.
49
3
 
1
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Има голяма вероятност ъпгрейдът до Windows 10 да е безплатен за хора с лицензирана 8 или 8.1. :)
48
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалко! На работата ми купиха 8.1 :(:)
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
56, Щом повечето хора не са я виждали тая ОС на ВАКС, значи има защо ...Уиндоус е най-популярната ОС, така и ще остане ( поне за сега ).
46
7
 
4
 
! Отговори
До 55 - предишния преди 9 години
Пишеш глупости. Винаги съм плюл по Microsoft и по Windows. От 2008-*** имам в къщи Ubuntu, но май ти си тoзи дето не е виждал нищо друго освен Windows. И да те открехна - Windows e OS само за тези дето не са виждали истинска OS, а такива има още от преди десетки години. Виждал ли си например OS на VAX?
45
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ме кефят хората, които освен Windows нищо друго не са виждали, но постоянно го плюят.Бас държа, че около 98% от хората, пишещи тук, никога не са виждали нещо по-различно от Windows. Някой хора тук споменават Мак, Линукс, ала бала, ама съм почти сигурен, че никой от тях не е работил 3 дни на съответната операционна система без да си пусне Windows-a. Нищо че последният е толкова отвратителен.
44
0
 
6
 
! Отговори
ти да видиш преди 9 години
Мани ... само кинти да щават. Не мога да им смогна на изобретенията откъм техника. Все трябва да сменям. Да му се не види и картела измислен.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма нужда всички да пишат ОС защото вече има много ОС за различни вкусове и предпочитания. Уиндос както и другите ОС има много дефекти освен предимства и никой не е перфектен още повече че и техниката не е перфектна.
42
2
 
6
 
! Отговори
mao_dze_dun преди 9 години
Windows 8.1 си е супер OS. Отнема точно 2 (ДВЕ) минути да се оправи проблема със старт менюто с напълно безплатна програма и от там нататък всякакви критики колко по-лош е от 7мицата са нелепи, тъй като изключае леснообратимата замяна на старт менюто с metro, двете операционни системи са ЕДНАКВИ. Говоря за интерфейс. Не съм достатъчно компетентен да коментирам промените "под капака", но предвид, че Win8 работи много по-бързо, тихо и безпроблемно от 7, то всякакви критики са напълно несъстоятелни
41
5
 
6
 
! Отговори
avg преди 9 години
Направо се чудя какво би коментирал Бай *** професионалиста и разбирача от всичко ако Микрософт не изкарваха нови версии и Епъл нови телефони ...
40
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До *** за Mr. UpdateМи настрой си скайпа ве! Всичко ли трябва да ви е на готово на вас???
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аман от хейтъри и разбирачи тука...*** работа
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 45Ти изобщи даваш ли си сметка кви глупости говориш?

Спонсорирани публикации