Марихуаната - нито е лека дрога, нито безопасна

Употребата й е също толкова опасна, колкото и на хероина
10 окт 2014 20:51, Александър Попов
38
Марихуаната - нито е лека дрога, нито безопасна
Снимка: Reuters

Зависимостта от канабиса е сравнима с тази от хероина и последствията от употребата му, особено при най-младите, съобщава в. "Кориере дела сера", позовавайки се на резултатите от 20-годишно изследване по поръчка на Световната здравна организация.

Продължителното използване на канабис намалява умствените способности, предизвиква психическите смущения - удвоява риска от психични заболявания особено у подрастващите, пречи на шофьорските уменията и при бременните жени увеличава риска от раждане на недоносено бебе.

Това са част от заключенията на проф. Уейн Хол, който представи едно от най-задълбочените изследвания за вредите от постоянната и продължителна употреба на канабис. Предупрежденията на учения са адресирани до вниманието на всички и особено на най-младите.

Макар че през последните години канабисът беше частично узаконен на някои места, съществуват много истини, свързани с неговата продължителна употреба, които консуматорите трябва да знаят, смятат авторите на проучването.

На първо място този вид дрога, макар и класифицирана като лека, предизвиква силна зависимост. Едно от шест деца, употребявали продължително време канабис, стават зависими от този вид дрога с всички рискове, социални и здравословни последици, произтичащи от пристрастяването. При хора с недостатъчно развити умствени способности дрогата може да предизвика т. нар. ефект на руска рулетка, изразяващ се в отключване на тежки психически проблеми и риск от шизофрения.

От изследването става ясно, че шофирането под въздействието на марихуана удвоява опасността от пътни произшествия, макар че, предупреждават учените, статистиките са доста объркващи, поради честото смесване на консумацията на марихуана с тази на алкохол.

Употребата на "трева" предизвиква важни и сериозни вреди, което я прави почти толкова опасна, колкото хероина и алкохола, смятат авторите на изследването.

"Макар да не предизвиква смърт от свръхдоза, както хероина, има поредица от последствия, които дори и да не са фатални, са много сериозни: употребата на канабис е причина за бронхити, тумори, респираторни кризи и сърдечни пристъпи", посочват авторите.

Най-опасна според експертите е употребата на канабис от хора с лабилна психика, при които той може да отключи душевно заболяване, особено, ако налице е наследствен фактор или дрогата е била консумирана продължително време в млада възраст.

Авторите на изследването настояват за необходимостта от мащабна разяснителна кампания, която веднъж завинаги да обясни на хората, че марихуаната не е лека дрога.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
17
 
! Отговори
мошеници преди 9 години
Голямото проучване ( 20 г ) в което 100 пъти сте написали НАЙ-МЛАДИТЕ , НАЙ-МЛАДИТЕ ...Този голям професор (сигурно неплатен нали ) сред такива ли е правил това проучване 20 години - СРЕД ЛАПЕТА ЛИ? пф ИЗМАМА ! Че кой говори да се консумира от НАЙ-МЛАДИТЕ - хаха ? Я направете едно проучване как влияе редовната консумация на алкохол сред НАЙ-МЛАДИТЕ ... смешници ..... не се излагайте ... каква е тази платена пропаганда .... ба.... чак не ми се вярва как се стремят да програмират тълпата...
21
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
глупости!познавам поне 100 човека които пушат редовно, всичките са завършили университет, или си имат свой бизнес. верно е че има и ***, но такива ги има навсякъде.марихуаната е лекарство, целия свят започва да го осъзнава, но старото поколение на твърдоглавците все още рита. дори сащ които измислиха анти-конопената пропаганда се събудиха и легализираха медицинската марихуана. тя лекува повече от 30 болести. ако не ми вярвате сами проверете западните научни списания от последните 5 години.
20
2
 
18
 
! Отговори
пушач на овча тор преди 9 години
вижте снимката горе бе хора-тя е показателна,няма какво да се добави..
19
2
 
18
 
! Отговори
стефчо преди 9 години
марихуаната е много полезна,особено ако искаш да го докараш на вид и психика като пълен ***!
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Войната срещу конопа е започната през 30-те години на 20 в. от корпорациите на JP Morgan, тъй като от коноп може да се прави биоразградима пластмаса, което конкурира нефтената индустрия.От коноп, освен лекарства, помагащи при рак, паркинсон, алцхаймер и мн. други се правят пластмаса, биодизел, дрехи, торове, компост и още много, много...Между другото знаете ли заради тези факти чий враг е конопа? Именно - световната здравна организация /фармацефтичната мегамафия/ и ОПЕК /нефтената мегамафия/.
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се прави разлика между психическа и физическа зависимост. Зависимостта към марихуаната е психическа, между другото човек лесно може да развива психическа зависимост към почти всичко, викат му вманиачаване. Докато при хероина, алкохола, цигарите, кафето, захарта, шоколада и още много други, зависимостта е физическа. Лично аз по-лошо от влиянието на алкохола не познавам - вижте криминалната хроника.
16
2
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Пуша трева от 18 годишен сега съм почти на 30 и от личен опит мога да кажа ,че статията е пълна и тотална глупост!Алкохола е най опасната дрога на света причинаваща най много увреждания на здравето и смъртни случаи,така че това да ми редиш някаква билка до хероина е чисто лицемерие!Разбира се ,като всяко нещо не бива да се злоупотребява,използвам я за да релаксирам ,за отпускане на нервите и мускулите и добър сън!Действа сто пъти по добр отколкото фармацевтичните химии!
15
2
 
21
 
! Отговори
уфф преди 9 години
Да сравняваш марихуаната с хероина е абсолютен идиотизъм,толкова всеобхватен и напоителен,че не можеш дори и да го огледаш!
14
3
 
19
 
! Отговори
Ro преди 9 години
Не пречи да пуишиш понякога, но редовната употреба е вече нещо съвсем различно. Мои приятели и познати започнаха да пушат всеки ден като невидели и толкова затъпяха, че не можеш да проведеш нормален разговор с тях. Умерената употреба му е майката (както и на всичко всъщност). :)
13
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много е лошо човек да е зависим от каквото и да било дори и марихуана. Какво ти дава марихуаната... заблуда... илюзия... едно голямо нищо. Това важи и за алкохола и за дрогите. Но не всеки може да го разбере, всичко зависи от етапа на развитие. Само че човек докато пуши или пие затъпява и не може да схване какво се случва с него. Както се казва опичайте си акъла докато е време!
12
2
 
19
 
! Отговори
dc преди 9 години
Александър Попов да се върне в тийнейджърските си години и да вземе да се образова малко... а засега може да се засрами от невежеството си и
11
1
 
32
 
! Отговори
дедо сотир преди 9 години
Аз съм пристрастен към млади булки!Интересно,какво е мнението на СЗО?
10
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PALNI GLUPOSTI !!!
9
6
 
35
 
! Отговори
WTF преди 9 години
Аз незнам що за простотии са това... Цялото ми поколение пишеше трева. Аз лично пушех през ден цяло година в 11-ти клас. После дойдоха изпити, кандидатстване и поспрях. В университета пак пушех. Сега съм на 30 и от тогава не съм. Ожених се, имам дете и т.н. Познавам поне 20 набора, които пушеха трева и нищо им няма... Аман от глупости... В това умотворение пише "... почти толкова опасна колкото алкохола", което е смешно. Значи е по-малко опасна от алкохола, а 90% от хората пият алкохол...
8
11
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Холандия трева се продава на навършилите 16 години.. Нито имат проблеми с психично болни хора, нито проблем с недоносени бебета, нито са зависими след като само 7% използват редовно марихуана.. Напротив, те са една от най-добре развитите и организирани държави в света.. Така че не се опитвайте да ни лъжете.
7
2
 
43
 
! Отговори
7 преди 9 години
ТОВА ИСКАТ ГОСПОДА ИЛЮМИНАТИТЕ.АМА АКО СТЕ УМНИ НЯМА ДА УПОТРЕБЯВАТЕ НАРКОТИЦИ И АЛКОХОЛ-ЗА ДА СТЕ ЗДРАВИ!ПО-ЦЕННО ОТ ЗДРАВЕТО НЯМА! ЩЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ ЕДИН ДЕН,КАТО ОСТАРЕЕТЕ И ЗАПОЧНАТ БОЛЕЖКИТЕ!ЗАТОВА СПОРТ И СЕКС!И ТАКА ДО 100ГОДИНИ!
6
13
 
37
 
! Отговори
КЙИОЙ преди 9 години
Стига ми само да прочета, че автор на изследването е "Световната здравна организация". А на вас?
5
7
 
40
 
! Отговори
me преди 9 години
"Продължителното използване на канабис намалява умствените способности, предизвиква психическите смущения - удвоява риска от психични заболявания особено у подрастващите, пречи на шофьорските уменията и при бременните жени увеличава риска от раждане на недоносено бебе."Това не важи ли и за алкохола? Пък не се трепят да пишат статии по темата. И към секса да се пристрастиш, ефекта ще е същият.
4
22
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма по безпасна дрога. На светлинни години е от ракията!
3
16
 
29
 
! Отговори
Богнострокулум преди 9 години
Мдаа, тревата е бич божи....за производителите на други дроги. Много ги боли от това, че си расте навсякъде, не изисква грижи и всеки може да си я добива сам ! Е, как да направиш нещо полезно, но толкова лесно достъпно за всеки ценно? Ами като го забраниш и поставиш извън закона. Пак се продава и употребява, но вече цената му е висока !