По-късно пенсиониране и по-високи осигуровки от догодина

Достъпът до инвалидните пенсии ще бъде затруднен
Обновена: 21 окт 2014 15:19 | 21 окт 2014 14:02,
115
По-късно пенсиониране и по-високи осигуровки от догодина
Снимка: БТА

Служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков представи официално дългоочакваните предложения за пенсионната реформа, които експертен съвет е обсъдил в последните няколко месеца, съобщи БТА.

Предлага се пенсионната възраст да продължи да нараства и да се изравни за двата пола, увеличение на пенсионната вноска и вноската за безработица, ограничаване на ранното пенсиониране за работещите в специализираните ведомства, увеличение на максималния осигурителния доход, както и затягане на режима при инвалидните пенсии.

Увеличение на пенсионната възраст

Предлагат се няколко варианта за увеличение на пенсионната възраст. При така наречения нулев вариант, който е според текущото законодателство, възрастта за придобиване на право на пенсия на жените и мъжете от 2015 година ще се увеличава с по 4 месеца до достигане на 63 години за жените през 2021 г. и 65 години за мъжете през 2018 г. Необходимият осигурителен стаж ще нараства със същата стъпка до достигане на 40 години за мъжете и на 37 години за жените.

Първият вариант, който вече е ново предложение на експертите, е изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2036 г. на 65-годишна възраст и след това въвеждане на автоматичен механизъм спрямо очакваната продължителност на живота.

При втория вариант се предвижда изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2028 г. и след това въвеждане на автоматичен механизъм. При този вариант повишението на пенсионната възраст на жените е с по 2 месеца на година до 2016 г. и за периода от 2017 до 2027 г. е с по 4 месеца за година. При мъжете пенсионната възраст се повишава с по 2 месеца до 2016 г. и след това - с по един месец на година.

Третият вариант предлага изравняване на пенсионната възраст на жените и мъжете на 65 години според годината на раждане и след това да се въведе автоматичен механизъм.

Нарастване на стажа за пенсиониране

В първия вариант за нарастване на стажа се предвижда да се запази стъпката за нарастване на осигурителния стаж с 4 месеца от началото на всяка календарна година до достигане на 40 години за мъжете и 37 години за жените.

Според втория вариант стажът нараства със стъпките на нарастване на възрастта (от съответния вариант) до достигане на 40 години за мъжете и 37 години за жените.

Нарастване на осигурителната вноска

Експертите предлагат да нараства осигурителната вноска за фондовете "Безработица" и "Пенсии" с по 1 процентен пункт от 1 януари 2015 година, като от 1 януари 2019 година да има увеличение само за фонд "Пенсии" с 1 процентен пункт.

При втория вариант се предвижда нарастване на осигурителната вноска за фондовете "Безработица" и "Пенсии" с по 1 процент пункт от 2016 г., а през 2019 г. да има ново нарастване само за фонд "Пенсии" с 1 процентен пункт.

Максималният осигурителен доход ще расте

Максималният месечен размер на осигурителния доход да се обвърже с размера на минималната работна заплата, предлага Консултативният съвет.

При първия вариант максималният месечен размер на осигурителния доход се предвижда да бъде равен на осем- или десеткратния размер на минималната работна заплата към 1 януари на текущата календарна година. При втория вариант се предвижда осигурителният доход, от който се изчисляват осигурителните вноски, да не може да бъде по-голям от осем или десеткратния размер на минималната работна заплата за месеца, за който е получен доходът, върху който се дължат осигурителни вноски.

Предложенията предвиждат максималният месечен размер на осигурителния доход за 2015 г. да стане 3040 лв., ако е равен на осем минимални работни заплати, и 3800 лв., ако е равен на десет минимални заплати.

Промени и при ранното пенсиониране

За ранното пенсиониране, на което имат право миньорите например, са разработени четири варианта за промени, съобщава bTV. Правото им да се пенсионират по-рано от останалите ще се запази въпреки плавното увеличение на възрастта. За работещите в специализираните ведомства, като полицаи и военни, се предлага въвеждане на пенсионна възраст, каквато за тях в момента няма.

Предлага се по-труден достъп до инвалидни пенсии, както и инвалидната добавка за пенсионерите да отпадне.

Има и предложение още от началото на 2015 година да се въведе наказателна отговорност за длъжностни лица, които избягват установяването или плащането на задължителни осигурителни вноски.

Друго предложение е да се възстанови отменена разпоредба в Кодекса за социално осигуряване, съгласно която длъжностно лице, което начисли или разреши изплащането на възнаграждения, без да са внесени дължимите за тях осигурителни вноски, се наказва с глоба в размер на невнесените осигурителни вноски, но не повече от 20 000 лв.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: пенсионна реформа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
? преди 9 години
"Предлага се по-труден достъп до инвалидни пенсии..."Общи приказки! Как се предлага реално да се случи това?
74
0
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Комунизма бил свършил ,ама привилегиите останали,капитализма бил дошъл ама само по документи.Дали може да продължава сегашната идилия?
73
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро на снимка като горната ще виждате само разхождащи се милиционери-50 г пенсионери, а техните връстници-трудещи се, с радост ще отработват оставащите им 20 год. до пенсия!
72
0
 
21
 
! Отговори
Честито! преди 9 години
Очаквам с нетърпение момента, когато ще има публични разстрели на политици
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой аз ли бе? Да не съм луд да ти покажа жълтата си книжка?!
70
0
 
2
 
! Отговори
Друг анонимен преди 9 години
Ето има вече един изперкал
69
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига сте ревали,че няма работа! Отворете джобса и вижте,колко работни места се предлагат!*** не била престижна позицията,*** било в друг град,*** съм нямал нужното образование и тн.?!Кво искате мързеливци и завистници долни! Работа има,колкото искате,ама още не ви е избит комунизма от тъпите кратуни!Стойте гладни тогава!
68
1
 
13
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 9 години
трябва хората в България да се пенсионират на 99 г.-Чудя се колко ще оцелеят да вземат дългоочакваната пенсия от 150лв. ня месец.
67
0
 
22
 
! Отговори
Вечният кандидатпенс преди 9 години
Един път изтървах влака и се налага да го догонвам, ако пак тръгне преди да съм стигнал новата спирка няма да ми хареса тази "игра" и ще взема тоягата и няма да ме спре никой и нищо! И всички досегашни протести ще ви се видят като детска сръдня!!!
66
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, ама Турция е 80млн и всяка туркиня има по 3 деца, а кюрите по 10. Т.е. имат младо население, което работи и младежи, които навлизат на пазара на труда. А пък при нас .... На всички ви е ясно.
65
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май ще играе голямата паламарка скоро. Търпението е към края си. Лично аз обмислям да намаля драстично внасяните от мен пари в бюджета по съвсем легален начин, който няма да споделя с аудиторията,но това ще доведе до 350лв по-малко в бюджета на РБ всеки месец. Легално и законно.
64
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не плачете, преди да умирате си сложете лика на Буда на стената дано като му се молите да доживеете до първа пенсия. Той ще е улрял отдавна но в лукс и разкош а вие на подаяния ако има кои да ви помогне! И няма толкова *** народ!
63
1
 
38
 
! Отговори
40 годишен преди 9 години
Йордан Христосков дано получи инвалидна пенсия.Не са наядоха.
62
2
 
37
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Поредната порция затворени фирми и хора на улицата.
61
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Елементарната сметка показва, че нищо няма да се промени в дългосрочен план !!!Ако приемем, че експерти готвят промените, то се очаква те да могат да смятат и оттук вече става ясно защо масово настроенията са насочени към опит за набавяне на средства, които да бъдат откраднати по един или друг начин. Искаш да увеличиш годините за пенсиониране при положение, че не е осигурена пълна заетост на населението в трудоспособна възраст !!! АБСУРД !!!
60
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще играе тоягата, няма друг начин.
59
1
 
40
 
! Отговори
Той преди 9 години
Аз пък предлагам да помогнем на Христосков да получи по-лесен достъп до инвалидна пенсия...
58
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали си искахте Борисов, сега не плачете, работете до 68 и умрете на 70. Всичко с което сега ви смазва е сэгласувано с него, тока, пенсионната реформа и всичко останало. Близашки и този *** Христосков са слуги и убийци на Българина. При тово корумпирано здравеопазване и високи нива на бедност колко ще останат живи до 67? Около 10-15%. А вноските на умрелите къде ще отиват? В държавата т.е. в баната на Цветелинка и други българоубийци. Къде сте протестъри или няма кой да ви плаща продажници?
57
4
 
22
 
! Отговори
На мен не ми сестава преди 9 години
До ставам турчинТо на практика излиза , че е по-добре турция да ни анексира , както Русия направи с Крим. Тогава белким спрат с кражбите тия наши финансови корифеи. Ама , като се замисляя , току виж фалираме турция , то който се е фанал с нас хубаво не е видял.
56
6
 
10
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Защо шпионите на дс-КГБ получават пенсии и то най-високите .За заслуги че са доносничили на чужда държава и са пратили стотици български семейства на заточение?