Двойка астероиди се е блъснала в Земята преди 458 млн. години

От удара са се образували кратери, които са видими в Швеция
24 окт 2014 12:54, Красимир Ангелов
6
Двойка астероиди се е блъснала в Земята преди 458 млн. години
Снимка: Reuters

Двойка астероиди се е блъснала в Земята преди 458 милиона години и от удара са се образували кратери, които още са видими в днешна Швеция, съобщава АФП.

Двойката астероиди се е образувала при една от най-значимите катастрофи в Слънчевата система преди 470 милиона години. Тогава в главния й астероиден пояс обект с широчина 200 км се разпада и стотици от отломките по-късно преминават през земна орбита.

Известно е, че кратерът Локне край Йостерсунд, който е с широчина 7,5 км, е свързан с този космически катаклизъм. Учени доказаха наскоро, че кратерът Малинген, който е на разстояние 16 км от него и е широк 700 м, се е образувал по същото време.

За екипа ръководен от Йенс Ормое от Центъра по астробиология в Мадрид това е доказателства, че двойка астероиди се е блъснала в Земята.

Астероидът, направил кратера Локне, е бил дълъг около 600 м. Малинген се е образувал от по-малък астероид - 150 м. И двете космически тела са били съставени от скални парчета, събрани заедно от ефекта на гравитацията.

Около 16 процента от астероидите, които се приближават до Земята, са на двойки. От известните на планетата ни 188 кратери, само десет (в Канада, Русия, Германия, Финландия и Бразилия) изглеждат образувани от двойка астероиди.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
7
 
! Отговори
Веселин Маринов преди 9 години
Спомням си го много добре, доста топло беше. Бая се бях изпотил!!
1
0
 
6
 
! Отговори
Mick Jagger преди 9 години
Верен е долния коментар, с момчетата от Ролинг Стоун бяхме в същата пещера и си прекарвахме много хубаво!