Помните ли тези колички?

Вижте макетите на коли, по които въздишаха хиляди момчета
29 окт 2014 18:21, Красимир Ангелов
34

Снимка: back-in-ussr.com

В днешно време е прекрасно да си дете – в магазините е пълно с всякакви възможни играчки, а дори новите технологии бързо се възприемат от малките деца, които вече играят игри на смартфона или лаптопа на родителите си.

И надали днешните деца някога ще разберат, че преди години е имало и друго детство – такова с по-малко играчки, без компютри, но с много весели игри до късно навън.

Независимо обаче за коя от двете епохи говорим, безспорно има играчки, които и преди, и сега, са слабост на момчетата. Да, говорим за количките – макети, които често дори "надживяват" детството и стават хоби на порасналите момчета.

В следващата галерия ви представяме точно такива модели, с които са израснали хиляди младежи в Източна Европа през 70-те и 80-те години. Насладете им се.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: макетиколички
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
15
 
! Отговори
russia преди 8 години
absoliutno vsichkite gi imam,sabirah gi s godini,a sega sina mi gi raztriva i troshi :D
26
4
 
19
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Male maleee, mine ne mine i teq pak pusnat neshto ot soc-a. Vmesto da si spomnqt horata, 4e ottogava durjani izkuso, ogranicheni i inteligentnite presledvani.. Napomnqite napomnqite.. tukmo shte vuzbudite interesa kum ponqtieto L U S T R A C I Y A ! ! !
25
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дядо КольоАбе може и да са живели като лордове,ама бяха една шепа!Сега във всеки квартал и град има с купища лордове и не само лордове!Милиардери станаха и то с кражби!Ако беше с труд живи и здрави да са!Та по-добре ония малкото,че ние другите си бехме равни!
24
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 27Да, ама всеки караше нова кола. А дефицита беше не за друго, а защото фабриката не смогваше да ги произвежда.А сега си купи нова кола де! Коли има, ама кинти - нъц.
23
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КомпирАко ше въздишаме кисело мляко 23ст.цигари Арда 60 ст.бензин 80ст.газ пропан-бутан 30 ст.прясно мляко 36 ст.хляб 30 ст.суджук 9лв. за килограм,луканка 12 лв за килограм,сладолед 25 ст.-Ескимо,дизел безплатно,миехме си ръцете и го хвърляхме.В ресторант-Джин-40 ст за 100 грама!4 души препили за 20 лева на 4 крака излизахме!Кой каквото да ми разправя,работа имаше за всички!Е свобода нямаше...:(((
22
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През комунизма вкараш първа вноска на стойност 1/3 от колата. 15 години ти работят с парите без лихва и накрая преди да ти излезне колата може да ти излезне душата.
21
1
 
19
 
! Отговори
Екота и Блекота преди 9 години
Пекота обаче пита защо не си оставихме хубавото от соца!?Не беше само лошо!Другите държави от соца дето бяха си запазиха хубавото!Само ние бяхме по-руснаци от руснаците и искахме да сме им република и само ние днес сме по-американци и по-европейци от тях!А защо?ПЪРВЕНЮЩИНААААА!
20
3
 
23
 
! Отговори
7-ката на Блейк преди 9 години
Всъщност в България се произведоха няколко модела с помоща на ''Matchbox'', специална делигация беше посетила Тайван, откри се малка фабричка в Русе. Оказа се, че сме неспособни да ги произвеждаме, затова започнахме да купуваме директно от Тайван, като се опаковат за българския пазар. Както повечето неща от Соца, всичко се произвеждаше по лиценз, с малки изключения. Както добре ви е известно, най-доброто българско откритие е тройния чушкопек.Самите моделчета бяха скъпи, и не всяко дете ги имаш
19
3
 
19
 
! Отговори
комунист преди 9 години
Преди години ходихме в Африка да събираме студенти за нашите университети, та да може и у нас зимата да има контраст, между човек и природа. Доста вдъхновяващо !Как в Африка провеждахме кандидат студентски изпити ? Много лесно. Вземахме една газка, давахме на заден и БУМ.. в банановото дърво. Който падне в газката е приет за студент, който падне отвън се качва обратно на дървото да бере банани и да се подготвя за следващите кандидат студентски изпити. Така си живуркахме
18
10
 
28
 
! Отговори
дядо Кольо преди 9 години
През комунизма всичко беше със записване. За трабант чакаш 5 години, за москвич чакаш 10 години а за лада 15 години,. Да ти прекарат телефон в къщи още 15 години а бай Тошо от трибуната си дереше гласа " Другари и другарки, днес нашата партия преизпълни и следващата петилетка. Щерка му всяка седмица си правеше кока в париж, генералите му изкарваха строителните войски в африка да строят мостове. Бачкаха воиниците а паричките в джоба на държавната мафия. Те, това беше ! Живееха като лордовете
17
16
 
26
 
! Отговори
дядо Кольо преди 9 години
Помня, помня! През комунистическо имах " Москвия 12 " На десен завой, лявата врата се отваряше. Добре че имах две ръце. С едната държах вратата, с другата волана.
16
4
 
30
 
! Отговори
Имаше преди 9 години
Камиончето горе в ляво , ми го купиха от ГУМ Перник за 5 лева. Имах и Волга , но ми я донесоха от съюза.И имах цялата серия от мачбокс, спомням си как чакахме всеки модел да излезне. Ех времена.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До st.angerАбе ти на малък Тошко въпроси задаваш...:)
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аааа, брато, грузовиците са страхотни.
13
0
 
15
 
! Отговори
xsdsada преди 9 години
Имах #14 като малък... :D
12
4
 
22
 
! Отговори
st.anger преди 9 години
До Анонимен номер 6и откъде си закупихте вашата сива количка господин Анонимен номер 6? м? и за ваше сведение съм набор мноооого преди 90-та година,сине майчин. съветвам ви да бъдете по-любезен с непознатите за вас хора.
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз израстнах с мачбокс,ама наще са обикновени хора и не ми купуваха,нямаше от къде за безпартийните.Купих си обаче Москвич 408 на старо от 1966.Служи ми вярно години и накрая изгни и-отиде в ''Надин''.Пазех си номерата на камината,но ми искаха данък и ги издадох и тях.Най-много съжалявам за двигателя.Беше правен за Сибир и колкото беше по-студено,толкова по-лесно палеше.Можеше за агрегат да си го оставя.Беше правен от Работници!Сгрешиш ли Хрусчов ти реже ръцете и отиваш в Сибир!Няма грешка!!!!
10
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България тези модели ги нямаше Ако някой имаше ,то те бяха от чужбина В България се намираха matchbox Включително и български по лиценз се произвеждаха ,много играехме ,дресирахме ги ,менакхме си ги ,голям кеф беше :) Много се бяхме запалили имахме големи колекции :) Беше супер
9
1
 
27
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Защо пък само момчетата?Брат ми си бръмчеше с тях и щом ги оставяше куклите ми се настаняваха и тръгваха на път.Спомени и усмивки...
8
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не зная, но някой ще ми каже ли виждал ли е западна кола, която да се кара всеки ден и да е като нова. Такава няма, но ЛАДИ такива има.