Малайзия забрани Хелоуин за мюсюлманите в държавата

Почетете мъртвите с четене на Корана, съветва фетва
Обновена: 30 окт 2014 11:15 | 30 окт 2014 11:13,
11
Малайзия забрани Хелоуин за мюсюлманите в държавата
Снимка: Reuters

Мюсюлманите в Малайзия не трябва да празнуват Хелоуин, обяви Националният съвет за фетви (отговор на мюфтия по правни въпроси) в държавата, пише БиБиСи.

Съветът, който е един от най-високите ислямски органи в Малайзия, определи Хелоуин като християнски празник на мъртвите, който противоречи на ислямските учения.

„Хелоуин се празнува чрез смесване на хумористични елементи и ужас, за да се забавляват хората, противопоставяйки се на смъртта. Това не може да бъде празнувано от мюсюлманите“, се казва във фетвата.

Вместо празненства по повод Хелуин в Малайзия съветват да се почете паметта на мъртвите чрез четене на молитви от Корана.

Сред някои групи в държавата има опасения, че празникът е твърде западен, като може да повлияе сериозно на местните мюсюлмански младежи.

По-рано този месец Националният съвет за фетви постанови, че докосването до кучетата е неислямско. Ислямът поначало има негативно отношение към кучетата. Постановлението отприщи вълна от насилие срещу кучетата в страната. Хората, участвали в това насилие, впоследствие преминаха през специални религиозни ритуали за пречистване, тъй като са имали контакт с животните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като се има в пред вид какво са направили с кучетата след забраната,вероятно се очаква всеки облякъл костюм за Хелоуин да бъде разстрелян,а пък после ще го прочистват с молитв и пост.
6
2
 
10
 
! Отговори
ужас преди 9 години
Поредното промиване на мозъци. Много се дразня , като виждам как този "празник" навлиза все повече и повече у нас , под мотото "много е забавно ,какво от това че е американска простотия " . Но най ме е яд ,че самите хора не знаят нищо за т.н Хелуин и всичко правят по инерция,т.е защото така правят другите , което си е малоумно . Това си е празник на смъртта , както и да го погледне човек . И с цялата си наглост и безмозъчие хората го натрапват навсякъде ! Защо бе хора,защо??
5
7
 
13
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 9 години
Религията е най-големият инструмент за манипулация! Правете така, а не онака, защото някой си (бог, аллах, и т.н.) гледа, ще ви накаже, ще направи това и онова - пълни глупости! По никакъв начин не е доказано, че тези личности ли са, същества ли наистина съществуват.
4
1
 
25
 
! Отговори
Райна преди 9 години
Пфффф :)))Постановление против кучета - масово насилие над кучетата.Постановление против Хелоуин - масово насилие над... тиквите.Но така се запазва мюсюлманският дух на местните младежи. Вместо да ми се развяват в разни костюми и да се забавляват, да се съсредоточат в насилието! Ама ха!
3
1
 
21
 
! Отговори
do 3 преди 9 години
и американски не е, келтски е и се празнува първо в Ирлания и тъй като повечето преселници в Сащ са от великобритания ,се популяризира там
2
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и християнски не е ,американски е ето аз съм православна и не ме интересува никакъв хелоуин,нито свети валентиновци,нищо католическо,протестантско и евангелистко не ми е празник просто защото съм кръстена в православна църква а и не съм прекалено либерална,трудно приемам чужди празници за свои но това си е мное мнение
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
щом пише БИ БИ СИ е ясно