Руски астрономи откриха потенциално опасен астероид

Новият астероид е с размер 370 метра
Обновена: 30 окт 2014 20:24 | 30 окт 2014 20:24, Елка Василева
8
Руски астрономи откриха потенциално опасен астероид
Снимка: архив, Reuters

Единствената в Русия мрежа от роботи-телескопи "Мастер", създадена от руски специалисти, откри потенциално опасен астероид, мощността на взрива на който при евентуален сблъсък със Земята 1000 пъти ще надхвърли мощността на взрива на челябинския метеорит, съобщи пресслужбата на Московския държавен университет "Ломоносов", цитирана от РИА "Новости".

Новият астероид с размер 370 метра е получил названието 2014 UR116. Това е третият и най-голям такъв обект, открит с помощта на "Мастер". Двата други астероида, 2013 SW24 и 2013 UG1, имат размери 250 и съответно 125 метра.

Мрежата от роботи-телескопи "Мастер" активно функционира от 2010 година. Тя се състои от неголеми двойни роботи-телескопи с диаметър около 40 сантиметра. Телескопите са снабдени със свръхбързи устройства за насочване и осигуряване на практически непрекъснат мониторинг на космическото пространство. Освен това роботите-телескопи "Мастер" могат за няколко десетки секунди да се обърнат към всяка точка на небето по сигнал от космическите обсерватории.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Мастерастероидрусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що триете ,бе Модератори?
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докладвам за изтрит пост. Неудобен за сайта!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия си има единствена система от роботи -телескопи. Колко на брой "мрежи от роботи- телескопи " имат другите държави - по 2, 3 5 системи...И защо само единствената за Русия система от роботи-телескопи е видяла опасния астероид?Май ще трябва да й благодарим, че е била по-ефикасна от всички останали неединствени системи...
3
0
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 9 години
Знам, че като вляза в този сайт, няма начин да не попадна на коментар, който да ме накара да се смея до сълзи!Затова влизам тук по няколко пъти на ден, понякога само за по 10-15 минути.
2
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а дано да падне на главата на путин
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това нещо към нашата планета ли лети?Кога ще пристигне?На какво разстояние от нас се очаква да мине или все още е рано да се каже?