Затворник да си в Норвегия

115 опасни престъпници живеят без огради и бодлива тел
30 окт 2014 18:11,
55

Снимка: Espen Eichhofer

На около една миля от бреговете на Норвегия се намира остров, който е дом на 115 престъпници, включително убийци, изнасилвачи и наркодилъри, пише "Бизнес инсайдър".

Въпреки това обаче там няма бодлива тел, няма огради с ток. Въоръжена охрана или полицаи с кучета, които да патрулират, също липсват. Оказва се, че на острова всички живеят мирно и си поделят ресурсите, с които разполагат.

Затворът "Бастой" се смята за един от най-либералните в света. Затворници и охрана работят заедно, отглеждат селскостопански животни, зимата секат дървета. Затворниците играят тенис, карат ски, готвят, изучават разни неща. Когато стане 15 часа, дневната охрана отстъпва място на нощната, която наброява точно петима души.

Атмосферата в затвора е толкова спокойна, че режисьорът Майкъл Мур го снима за филма си „Недъзи“. Въпреки това кадрите оттам отпадат, тъй като режисьорът решава, че никой няма да повярва, че такива места съществуват.

Затворът си има кухни, дневни и единични спални. Има и плаж. Островът разполага и с друг плаж, който пък е предназначен само за граждани от континенталната част. На затворниците е забранено да ходят там, обратното също е валидно. Въпреки това няма телени огради, а само предупредителни знаци. Опитът показва, че посетителите на плажа са много по-любопитни към затвора, отколкото затворниците към тях.

На затворниците е забранено да ползват мобилни телефони. Въпреки това имат на разположение 5 стационарни телефона. Всеки от затворниците има право на до 3 посещения на седмица от близки. Позволено им е при желание да правят секс с посетителите си.

Норвежките власти се надяват, че проектът „Бастой“, който вече е на 32 години, е в състояние да реабилитира затворниците, да им насади отговорности, доверие и отчетност.

Вижте кадрите от Бастой, запечатани от фотографа Еспен Ейхова

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Rose преди 9 години
Има организации, които се грижат за жертвите на престъпления (и техните семейства). Не само предоставят всякаква психологическа помощ, но и финансова. Затворите трябва да са място не само за наказание, но за превъзпитание и реабилитация. Вижте САЩ с милионите си затворници на в какво положение са. Пълна мизерия е, някакъв ужас. А когато излязат са още по-озлобени. Вижте и Норвегия. Въпросът е тук дали този убиец ще иска да се върне към престъпния живот, когато е видял какво е да живееш добре.
33
0
 
1
 
! Отговори
kiko преди 9 години
то това не е затвор,а по4ивна станция,спа център.вярвате ли 4е тия престъпници ще се учовечат,аз невярвам
32
0
 
1
 
! Отговори
До недоскив преди 9 години
Ами витаминки им трябват на пандизчиите. Пък и да има с какво да замерват надзирателите...
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що не го направят тоя затвор смесен, да не скучаят изнасилвачите...ми хорицата имат право и на секс все пак, и то с противоположния пол, другото не се брои в пандиза. Направо започвам да си мисля, че сме много по-нормални от тия сбъркани скандинавци.
30
0
 
1
 
! Отговори
недоскив преди 9 години
Моля някой да ми каже дали това са яйца на сн.14 и ако да - какво правят там :)
29
0
 
1
 
! Отговори
класика преди 9 години
Леле, тоя на деветата снимка какъв благ поглед има-а! И оня с резачката така мило гледа невъоръжената охрана...
28
4
 
2
 
! Отговори
Супер преди 9 години
И к'во сега - това за пример ли ни го дават? Норвежците може да са възпитани и с висок стандарт, обаче от студа са им мръднали главите. По какво тази човешка *** ще разбере, че е наказана? Ами да вземат да направят затвор и за жертвите, за да са равнопоставени. Оня психар Брайвик живот си живее, права има човекът!
27
1
 
5
 
! Отговори
скандинавци... преди 9 години
То и затова Брейвик изтрепа 70 деца...и сега си живурка с пълн удобство.Дали някой се грижи за психическото възстановяване на пострадалите от насилие семейства?
26
0
 
5
 
! Отговори
sashkodg преди 9 години
Тия живеят по-добре от нас.Ако ги хранят редовно и не плащат сметки за парно искам и аз.
25
0
 
3
 
! Отговори
стефчо преди 9 години
искам присъда за зимата там,моля ви се...няма да слушам
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха това не е ли България...
23
0
 
1
 
! Отговори
До-ФАШИСТ преди 9 години
При нас са по-хубави затворите ***.
22
1
 
30
 
! Отговори
eve1 преди 9 години
Затвора трябва да е место на,което попаднеш ли веднъж да не си и помисляш да се завръщаш пак.
21
1
 
8
 
! Отговори
Сър Вайвар преди 9 години
То май тук е затвор без огради защото няма работа високи цени и къщи за бездомниците зимата ... А прехраната освен на канибализъм не се сещам друго...А пък не сме изнасилвачи,наркодилъри,убийци *** щом трябва ще станем в името на СЪРВАЙВАР...
20
2
 
24
 
! Отговори
Митьо преди 9 години
Всеки, който е имал досег с норвежците, знае че те са друга бира. Толкова са възпитани, културни, добродушни и с право си заслужават съдбата, която е толкова благосклонна към тях
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подсказват ви за начин да емигрирате на спокойно място, без да платите и стотинка. Пък нека е студено. Пет месеца в БеГе-то на година как е?
18
1
 
5
 
! Отговори
Андерс Брайвик- преди 9 години
Президент!
17
15
 
8
 
! Отговори
Dread преди 9 години
До АнтисоросоидУмнико, антисоросоидите с руски наклонности и тук и там все мият ***. За друго не ставате.
16
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българското правителство трябва да плаща самолетни билети до Осло за ромовете и да направи брошура за затворите им!А тик от централния да ги пускат предсрочно да освободят за политиците място !
15
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде сме ние, манталитета на тези хора е коренно различен от нашият. Несравним. Жалко за изчезващата бг нация и сред хиляди година на бг територията няма как да се случи това от статията.